Трав’яниста рослина рукола має досить низькі вимоги до вирощування, віддає перевагу помірним температурам і невисокому, але постійному рівню вологості. Особливо цінується серед жителів півдня Європи, півночі Африки та Азії. Її можна з успіхом вирощувати в умовах помірного клімату, в присадибному саду. Познайомтеся з цією рослиною та її властивостями ближче, дізнайтеся, як правильно проводити вирощування, посадку та догляд за руколою у відкритому ґрунті.
Зміст
Опис рослини
Рукола або Індау, Ерука посівна (лат. Eruca vesicaria) — однорічна рослина, що належить до родини Капустяні, роду Індау. Раніше цю рослину називали руккола (з двома літерами «к»), зараз правильно називати рукола. Горіховий, злегка пряний смак листя цієї рослини можна знайти в багатьох салатах і супах. Часто вона зустрічається в італійській кухні, де її додають в салати і піцу. Її перевагою є простота вирощування в городі і в горщику, в домашніх умовах, на балконі.
Рукола походить з Середземномор’я і була популярною салатною овочевою культурою та приправою серед римлян. Ймовірно, римляни завезли її до Західної Європи в давні часи. За іншою версією, німці завезли цю рослину через Альпи до північної Італії, де вона швидко поширилася. У будь-якому випадку, після відступу римлян з території нинішньої Німеччини овоч канув у Лету, і тільки сьогоднішня популярність італійської кухні привела до нового відкриття руколи.
За минулі роки виведено безліч різних різновидів і сортів цього овочу, наприклад, рукола багаторічна. Основним фактором, що визначає якість руколи, є їстівні, соковито-зелені, ароматні листя. Їх унікальний, злегка пряний смак і поживні речовини, що містяться в них, безумовно варті всіх зусиль, які потрібно докласти до догляду за рослиною.
Ботанічний опис і фото руколи:
- Розміри. Росте як трав’яниста однорічна або дворічна рослина і досягає висоти 15-50 см.
- Стебло – прямостояче гіллясте, кутасте, рідко опушене.
- Листя – пір’ясте, темно-зелене, здебільшого голе, іноді з поодинокими волосками на верхній поверхні. При подрібненні листя видає інтенсивний аромат, який деякі люди описують як «пряно-ароматичний».
- Квітки – розташовані на кінці стебла, зібрані в пухкі суцвіття. Рукола цвіте з травня до кінця літа. Одностатеві квітки 1-3 см завдовжки, блідо-жовті або білуваті.
Цю рослину, завдяки короткому терміну вегетації, також добре вирощувати як попередницю перед основною рослиною на грядках або садити після збору врожаю іншої рослини.
Сорти руколи
Численні сорти руколи відрізняються зовнішнім виглядом, розміром, походженням, часом збору врожаю. При покупці насіння необхідно обов’язково ознайомитися з властивостями рослини. Є ранні і пізні сорти. Є сорти, що зимують в грунті, навесні вони дають багато маленьких квітів, це прекрасний весняний овоч. Ось кілька відомих і перевірених сортів руколи, які добре ростуть в наших умовах:
- «Пасьянс» – скоростиглий сорт, дає урожай через 3 тижні. Листя ароматне, з горіхово-гірчичним смаком.
- «Рококо» – сорт високоврожайний, холодостійкий, підходить для вирощування в північних регіонах. Висота рослини: 15-18 см.
- «Язик дракона» (Dragons Tongue) – сорт, що вважається дуже витривалим. Прожилки листя злегка знебарвлені, через що листя здається червонуватим. Дуже хороший смак, аромат.
- «Спіді» (Speedy) – швидкозростаючий сорт з пікантно-пряним ароматом. Підходить для вирощування на грядці і в контейнері.
- «Пронто» (Pronto) – сучасний сорт салатної руколи з дуже швидким ростом і хорошими смаковими якостями.
Посадка руколи
Терміни посіву руколи
Посів починають навесні. Терміни посадки рукколи у відкритий ґрунт насінням залежать у першу чергу від того, коли саме ви хочете зібрати врожай. Щоб постійно мати доступ до свіжого листя, потрібно посіяти насіння з інтервалом у 2-3 тижні, щоб забезпечити безперервний збір.
Посадку рукколи у відкритий ґрунт насінням проводять навесні, з квітня, можна продовжувати посів до вересня. Краще сіяти поступово, через певні проміжки часу.
У випадку з такою специфічною рослиною, як рукола, для вирощування потрібен правильно підготовлений ґрунт.
Для отримання надраннього врожаю рукколу вирощують через розсаду.
Як підготувати субстрат і місце посадки?
Щоб отримати хороший урожай, варто знати правила посадки руколи. Для руколи потрібно вибрати найсонячніше місце. Якщо грунт піщаний або дуже сухий, доведеться забути про рясні врожаї. Рукола краще росте на нейтральному ґрунті, який добре утримує вологу. Чим родючіший ґрунт, тим рясніший можна очікувати урожай. Краще використовувати добрива, що виділяють поживні речовини протягом тривалого періоду часу. За рік до планованого посіву варто внести компост для удобрення ґрунту.
Необхідно звернути увагу, чи не вирощувалися рослини з родини Капустяні (Хрестоцвіті) на запланованому місці в останні 3 роки. Рукола належить до цього сімейства і необхідно дотримуватися сівозміни, щоб забезпечити хороший урожай. Якщо, наприклад, нещодавно на грядці росла білокачанна, червонокачанна або брюссельська капуста, необхідно дотримуватися тимчасового інтервалу.
Через короткі терміни вирощування і малу площу, яку займає рукола, її часто висівають серед інших овочів, наприклад:
- моркви;
- цибулі;
- інших довгорослих видів.
Вона буде добре рости в компанії інших трав (м’яти, шавлії).
Як посадити?
Посадка руколи насінням у відкритий ґрунт або горщик:
- Розпушіть грядки на добре освітленому сонцем місці або насипте в горщик ґрунт. При посадці у відкритий ґрунт варто додати на кожен квадратний метр ділянки по 2 літри дозрілого компосту. При посадці руколи в горщик підійде універсальний, родючий, проникний ґрунт, горщик не обов’язково повинен бути глибоким.
- Часто нам задають питання: чи потрібно замочувати насіння руколи перед посадкою? Цього робити не треба.
- Глибина і схема посадки руколи. Насіння висівають рядами в борозенки на відстані 15-30 см в залежності від сорту. Тоді навколо кожної зрілої розетки рослини має залишитися близько 7 см вільного простору.
- Посійте насіння на глибину 1 см, засипте їх невеликим шаром піску або дрібного ґрунту.
- Після посіву борозни вирівнюють, ґрунт злегка ущільнюють і ретельно поливають кожен ряд. При посіві в квітні грядку слід накрити агроволокном, насінню для проростання необхідне тепло. Оптимальна температура ґрунту для проростання рукколи не нижче +10°С. При температурі повітря +20°С перший урожай руколи можливий вже через 6 тижнів після посіву. Також можна посіяти рукколу в березні в парник або теплицю, що скоротить час очікування врожаю.
- Забезпечте розсаді оптимальний рівень зволоження. Перелив викликає загнивання рослини. Ця трава потребує регулярного поливу, але тільки після поверхневого висихання ґрунту.
Фото. Сходи руколи після посадки
Вирощування руколи
Капустяні зазвичай ростуть дуже швидко — це стосується і руколи. Завдяки цьому вирощування і догляд за руколою приносять велике задоволення. Перший зелений лист виросте через тиждень після посіву. Ці овочі люблять прохолоду, тому легкі і нетривалі заморозки не повинні їм нашкодити.
Вегетаційний період триває 6-8 тижнів, цвітіння розеток починається вже при +2°С. Висівати насіння можна ранньою весною або восени, можливо, в кінці літа. Вирощування руколи в саду не становить великої проблеми, якщо у вас родючий, добре дренований ґрунт.
Ретельно видаляйте будь-які бур’яни, поки їх коріння не переплелося з руколою. Ґрунт необхідно регулярно розпушувати і прополювати. Якщо посів занадто густий, сходи руколи потрібно прорідити з інтервалом 2-3 см.
Полив, підживлення руколи
Додаткове підживлення руколі не потрібне, тому що рослині не потрібно занадто багато поживних речовин для розвитку. Якщо ж рукола була посіяна пізніше після вирощування більш «ненажерливих» рослин, перед посівом можна збагатити грунт дозою компосту. Буває, що надлишки добрив згубні для руколи і викликають плямистість листя.
Систематично потрібно перевіряти рівень вологості ґрунту і при необхідності поливати. Рослині необхідна достатня кількість води, в разі постійної посухи її листя швидко стає занадто гострим.
Боротьба з шкідниками, хворобами
На жаль, рукола не стійка до комах-шкідників і грибкових захворювань. Найбільший ворог руколи – земляна блошка (Alticini). Вони прогризають отвори в листі і повністю знищують сходи, що з’являються. Чим тепліше і сухіше, тим їх більше. Це жуки розміром 2 мм, які при переляку стрибають – звідси і назва. Жук може швидко проколювати листя, гублячи більшу частину врожаю.
Фото. Рукола, атакована земляною блішкою
Щоб захистити овочі від ненажерливих земляних блішок, накрийте молоде листя спеціальним агроволокном, бажано відразу після посіву, засипавши краї матеріалу землею. Ґрунт навколо рослин необхідно регулярно розпушувати і підтримувати в злегка вологому стані, це захистить рослини від блішок. Знімати агроволокно потрібно безпосередньо перед збиранням врожаю.
- Загроза для руколи може виходити від грибка – несправжньої борошнистої роси. Можна обприскувати рослини настоєм хвоща для їх зміцнення. Добре допомагає сівозміна. Дотримання проміжків між рослинами дозволяє здійснювати полив без намокання листя, що також є профілактикою розвитку грибкових захворювань. Якщо рослини сильно уражені хворобою, доведеться вирвати їх і видалити.
- Рослину може вражати сіра цвіль, викликана грибком Botrytis cinerea. Цей гриб нападає, коли погода дуже волога, тепла. Симптом хвороби – сірий наліт на листі з видимими спорами гриба. Ця хвороба знищує урожай.
- Рослина може уражатися килою – найбільш небезпечним грибковим захворюванням хрестоцвітних, що викликає утворення наростів, які гальмують надходження поживних речовин і загибель рослини. Розвиток хвороби супроводжується специфічним запахом гнилих коренів. Боротьба з хворобою полягає в сівозміні, 5-річній перерві після рослин родини Капустяні. Слід також уникати кислих ґрунтів.
Збір листя руколи
Як дізнатися, коли пора збирати врожай і коли можна їсти рукколу після посадки? Терміни дозрівання залежать від кліматичних умов, сорту. Деякі сорти дають урожай вже через 3 тижні після посіву. Час збору можна дізнатися по тому, що рослина дає стебло з суцвіттям. Досягає воно 90 см у висоту, квітки мають характерне біло-рожеве забарвлення.
Збираючи листя рукколи, пам’ятайте про наступні поради:
- найстаріше листя має найсильніший смак і аромат;
- тривалий період цвітіння призводить до поступового наростання гіркоти;
- по можливості слід зрізати цілі розетки листя;
- залиште коріння недоторканими, завдяки чому з даної рослини можна отримати врожай в рази більше.
Властивості та застосування руколи
Руколу вирощують, щоб використовувати на кухні та забезпечити організм необхідними поживними речовинами. Ці овочі з Середземномор’я заслужено користуються гарною репутацією у дієтологів і гурманів. Вони мають широкий спектр застосування, який не обмежується лише приготуванням смачних страв.
Молоде листя рукколи в основному використовують в салатах, тому що більш старе з його пікантним смаком більше підходить на роль приправи. Глікозиди гірчичного масла відповідають за характерний горіхово-пряний смак.
Харчова цінність руколи
Інгредієнт для бутербродів, добавка в салати – це лише деякі способи використання руколи. Варто черпати натхнення з рецептів середземноморської кухні. З точки зору людей, які піклуються про своє здоров’я, рукола – дуже корисний продукт, вона містить:
- антиоксиданти (вітамін С, Е, бета-каротин);
- калій;
- кальцій;
- залізо;
- магній;
- вітаміни С, К, А;
- вітаміни групи В;
- фолієву кислоту;
- харчові волокна;
- амінокислоти сірки.
Багато в чому рукола перевершує навіть салат і редис. У 100 г руколи всього 25 ккал. Це робить її ідеальним компонентом збалансованого харчування.
Цілющі властивості руколи
Прекрасний смак і неповторний аромат – це ще не все. Вживання цього овочу позитивно впливає на роботу організму, підвищує імунітет і знижує ризик появи деяких захворювань. Його варто включити в свій раціон на постійній основі.
Чим корисна рукола:
- завдяки вмісту калію (369 мг на 100 г) споживання руколи може поліпшити функцію кровоносної системи;
- завдяки вмісту заліза може допомогти запобігти анемії;
- завдяки вмісту вітаміну К підтримує міцність кісток;
- добре впливає на травну систему, чудово підходить для салатів, що подаються до м’ясних страв;
- зеаксантин і лютеїн, що містяться в ній, захищають від катаракти;
- завдяки вмісту вітаміну А позитивно впливає на зір.
Користь для здоров’я і нескладне вирощування рукколи – це її найважливіші переваги. Рослину надзвичайно легко вирощувати, і вона швидко дає урожай – вже через 4-6 тижнів можливий перший збір листя. Не вимагає регулярного внесення добрив протягом вегетаційного періоду, як це необхідно багатьом іншим видам рослин. Дотримуючись наведених вище рекомендацій, ви легко почнете вирощувати рукколу в своєму домашньому городі або на підвіконні у своїй квартирі.
Вирощування руколи вдома
Руколу можна легко вирощувати не тільки у відкритому ґрунті, але й на підвіконні чи балконі. Для цього потрібен горщик глибиною не менше 10-15 см та легкий, родючий ґрунт. Насіння висівають на глибину 1 см. Важливо забезпечити рослині достатньо світла, тому горщик краще поставити на південне, південно-східне або південно-західне вікно. Полив має бути регулярним, щоб ґрунт завжди залишався трохи вологим.
Рукола — ідеальна рослина для вирощування в домашніх умовах, оскільки вона невибаглива і швидко росте.
1. Вибір місця та ємності
- Місце: Найкраще підходить підвіконня на південній, південно-східній або південно-західній стороні, де багато світла. Якщо світла недостатньо, особливо в осінньо-зимовий період, можна використовувати додаткове фітосвітло.
- Ємність: Обирайте горщики, контейнери або ящики завглибшки не менше 10–12 см, оскільки у руколи добре розвинена коренева система. Матеріал не має значення, головне — наявність дренажних отворів для стікання зайвої води.
2. Підготовка ґрунту та посів
- Ґрунт: Використовуйте легкий, родючий ґрунт з нейтральною або слабокислою реакцією (pH 6.0–7.0). Можна купити готову суміш для овочів або салатів. Якщо ґрунт кислий, додайте трохи вапна чи крейди.
- Посів:
- Наповніть ємність ґрунтом, не доходячи до краю 2–3 см.
- Зволожте ґрунт.
- Розкладіть насіння по поверхні, дотримуючись відстані 1,5–2 см між ними.
- Присипте насіння тонким шаром ґрунту або піску (близько 1 см). Занадто глибокий посів може уповільнити проростання.
3. Догляд за паростками
- Полив: До проростання ґрунт потрібно підтримувати вологим. Поливайте обережно, використовуючи дрібнодисперсний розпилювач, щоб не пошкодити ніжні паростки. Після появи сходів полив проводять 2–3 рази на тиждень, а в спекотну погоду — щодня. Не допускайте пересихання ґрунту, інакше листя стане гірким.
- Проріджування: Коли сіянці підростуть, прорідіть їх, залишаючи відстань 5–10 см між рослинами, щоб вони мали достатньо місця для розвитку.
- Температура: Рукола найкраще почувається при температурі від +10°C до +25°C.
4. Збір врожаю
- Перший врожай можна збирати вже через 20–25 днів після посіву, коли листя досягне 10 см у довжину.
- Зрізайте листя або цілу розетку біля основи, залишаючи корінь. Це стимулює ріст нових листків, і ви зможете збирати врожай протягом 1,5–2 місяців.
- Зрізане листя краще використовувати відразу, оскільки в холодильнику воно зберігається лише кілька днів.
Кулінарні особливості та рецепти
Рукола — це не просто салатна зелень, а багатогранний інгредієнт, який додає гостроти та пікантності багатьом стравам. Її перцевий, злегка горіховий смак стає м’якшим при термічній обробці, що робить її універсальною на кухні.
Салати
Це найпопулярніший спосіб використання руколи, де її смак розкривається якнайкраще. Секрет смачного салату — правильне поєднання інгредієнтів. Спробуйте поєднати руколу з:
- Фруктами та горіхами: груша, яблуко, інжир, волоські горіхи або кедрові горішки. Таке поєднання створить ідеальний баланс гостроти та солодощів.
- Сирами: пармезан, козячий сир, моцарела або фета. Пікантність руколи чудово підкреслює смак сиру.
- М’ясом: тонко нарізаний прошуто або бекон. Це класичне і дуже популярне поєднання.
- Проста заправка: змішайте оливкову олію, бальзамічний оцет, сіль та перець. Це дозволить зберегти природний смак інгредієнтів.
Гарячі страви
Додавання руколи в гарячі страви на останньому етапі приготування надає їм свіжості та аромату.
- Піца та паста: посипте руколою гарячу піцу або додайте її в пасту вже після того, як зняли її з вогню. Тепло від страви злегка “підв’ялить” листя, але воно не втратить свій смак.
- Супи: додайте руколу в суп-пюре (наприклад, з брокколі або кабачків) за кілька хвилин до готовності. Це додасть незвичайну гостру нотку.
- Гарнір: швидко обсмажте руколу на сковороді з часником та оливковою олією. Це ідеальний гарнір до риби або м’яса.
Соуси та заправки
Завдяки своєму смаку рукола є чудовою основою для соусів.
- Песто з руколи: замініть базилік руколою. Вам знадобляться рукола, кедрові горішки або волоські горіхи, часник, оливкова олія та сир пармезан. Такий соус чудово підійде до пасти, сендвічів або м’яса.
- Смузі: додайте кілька листочків руколи в зелений смузі. Вона додасть цікаву пікантну нотку, не перебиваючи смак інших інгредієнтів.
Кому руколу слід їсти обережно
Попри велику користь, рукола може бути протипоказана деяким людям:
- Людям з проблемами нирок: через високий вміст оксалатів (солей щавлевої кислоти) надмірне споживання руколи може бути небажаним при захворюваннях нирок або схильності до утворення каменів.
- Ті, хто приймає антикоагулянти: рукола багата на вітамін K, який сприяє згортанню крові. Це може вплинути на ефективність ліків для розрідження крові.
- Люди з алергією: рідко, але все ж можливі алергічні реакції на цю рослину.
Цікаві факти
- Рукола відома людству з давніх часів. Ще в Стародавньому Римі її вважали не тільки смачним інгредієнтом, а й потужним афродизіаком.
- У різних країнах її називають по-різному: рокет (у Великій Британії), аругула (в США). В Україні також можна зустріти назву гусеничник посівний.
- Чому вона гірка? Характерний перцевий і злегка гіркий смак руколи обумовлений особливими сполуками — глюкозинолатами. Це природний захист рослини від шкідників. Чим старше листя або чим більше стресу відчуває рослина (наприклад, від нестачі води), тим більше глюкозинолатів вона виробляє і тим гостріший стає її смак.
- Рукола і космос. Рукола була однією з рослин, які вирощували на Міжнародній космічній станції (МКС) у рамках експериментів з вирощування овочів у невагомості. Це доводить її невибагливість та витривалість.