Виноград – подарунок богів, солодкий та соковитий, бажаний гість будь-якого застілля. Справжній улюбленець долі, йому поклонялися, на честь нього античні поети складали оди, у ньому знаходили нову філософію та сенс життя. Ігристий напій, що виготовляється з цього фрукта, вважається найвишуканішим атрибутом будь-якого свята. Але, як і всі рослини і живі організми на нашій планеті, виноград може хворіти і піддаватися нападу шкідників. Хвороби винограду можуть звести нанівець кропіткий догляд за цією делікатною рослиною.
Зміст
Класифікація хвороб
Хвороби винограду можуть мати різну етіологію:
- грибкову;
- вірусну;
- бактеріальну;
- неінфекційну.
Грибкові
Грибкові хвороби винограду можуть завдати непоправної шкоди як гронам, так і рослині в цілому (лозі, листі). Вони небезпечні тим, що грибні спори безперешкодно можуть переноситися вітром і дощем на здорові рослини і почати паразитувати, тим самим ставлячи під загрозу не лише врожай, а й саму рослину.
Мілдью винограду
Дуже підступне, тяжке захворювання винограду, вилікувати рослину від якої складно.
Мілдью – збудник Plasmopara viticola, хибна борошниста роса, вражає всі частини винограду, які містять хлорофіл. Спори цього гриба передаються краплинним шляхом, вони потрапляють у краплю води з хворої рослини. Опинившись на здоровій рослині, збуднику мілдью достатньо двох годин, щоб заразити нову рослину. Саме завдяки краплинному шляху зараження, Мілд активно поширюється під час дощу. У спекотну та суху погоду зараження не відбувається.
Перші ознаки мілдью – жовті плями на верхній стороні листя, зі зворотного боку листа, прямо навпроти жовтої плями, утворюється легка павутинка. У процесі розвитку хвороби винограду листя буріє, засихає і в результаті відпадає, але процес на цьому не зупиняється і мілдью перекидається на лозу, а потім і на виноградні грона.
Ураження ягід легко розпізнати, вони спочатку покриваються білим нальотом, потім темніють і засихають. У найважчому випадку, мілдью перекидається на молоді пагони, внаслідок чого вони також буріють і засихають. Відповідно, про хороший урожай мова вже не йде, у такому разі треба вже рятувати рослину, але навіть на початкових стадіях розвитку захворювання, якість плодів вже починає страждати.
Мілдью – захворювання якого важко позбудеться, легше запобігти його, ніж вилікувати хвору рослину.
Оідіум винограду
Грибкове захворювання, здатне занапастити не тільки ваш урожай, але і саму рослину.
Оідіум – збудник Oidium Tuckeri Berk, борошниста роса, вражає всі надземні частини винограду, які містять хлорофіл. Спори оідіуму перебувають у заражених минулого сезону бруньках, зростання яких активується з настанням нового сезону. З ураженої бруньки розвивається паросток, деформований, що відстає в рості, зі скрученим листям, покритим білим нальотом, ніби на листя налили щось біле.
У процесі розвитку захворювання, уражені пагони та листя засихають і відпадають, передавши хвороботворні спори всім здоровим частинам рослини, включаючи незрілі ягоди. Розпізнати оідіум на ягодах просто, грона, що не дозріли, так само як і листя, вкриті білими розводами. З розвитком захворювання зелені виноградини тріскаються, засихають і відпадають, інші просто загнивають. Пагони винограду уражені оідіумом покриваються чорними плямами, згодом набувають коричневого кольору і виглядають неживими.
Оідіум – захворювання, до якого схильні всі сорти винограду, при невчасній профілактиці та лікуванні, здатне знищити врожай.
Чорна гнилизна винограду
Чорна гнилизна відноситься до грибкових захворювань. Перші симптоми проявляються наприкінці весни чи початку літа. Чорна гнилизна вражає листя, стебла і самі ягоди. Спочатку, на листі можна помітити утворення плям світло-коричневого відтінку, навколо них можна помітити обід більш темного кольору, розмір плям не перевищує 1 сантиметра.
Пізніше на стеблах можна побачити схожі на подряпини темні надрізи, ці надрізи досягають 2 сантиметрової довжини. На початкових етапах ураження чорною гниллю, на гронах можна виявити появу блідих плям. Залежно від сорту та умов клімату ягоди можуть почати гнити або сохнути, але в результаті ягода повністю темніє. Менше ніж за тиждень урожай повністю псується.
Сіра гнилизна
Ця грибкова хвороба характеризується тим, що якщо її не перемогти, вона так і залишиться розвиватися навіть на мертвих рослинах. Сіра гнилизна вражає кожну частину рослини, і це не обов’язково має бути виноград. Хвороба починає діяти з періоду цвітіння. Перший симптом – поява білого нальоту на квітах.
Пагони починають темніти, вони слабшають і можуть просто зламатися від навантаження. На листі можна помітити бурі сухі плями з клітинами, що вже відмерли. Самі ягоди спершу набувають коричневого кольору, а потім на гронах можна помітити ділянки із сірим міцелієм.
Біла гнилизна
Збудником цього захворювання також є грибок, перші симптоми припадають на час дозрівання плодів. Особливістю білої гнилі відзначають, що всі уражені частини рослини не опадають на землю, а залишаються на колишніх місцях. Листя набуває болотного кольору і починає висихати.
На стеблах можна побачити некроз і потріскування тканин, відзначається поява щось схожого на бородавки. Схильні до білої гнилі ягоди спочатку починають бліднути, а потім темніти до бурого або фіолетового відтінку. До збирання врожаю починають опадати цілі грона.
Вертицильоз винограду
Вертицильне в’янення або вертицилоз – грибкове захворювання, яке може непомітно проживати на рослині кілька років. Найкраще хвороба починає проявлятись при температурі +25С. Залежно від стану винограду та кліматичних умов, хвороба може вразити рослини як за кілька днів, так і за кілька місяців, і навіть років.
У літній період листя починає знебарвлюватися і покриватися темними плямами, в результаті листя опадає. Стебла та пагони починають в’янути і відмирати, зазначається, що зсередини стебло набуває бурого відтінку. Плоди залишаються на рослині зів’ялими.
Альтернаріоз винограду
Альтернаріоз викликається групою грибів, які особливо активні у спеку, найчастіше наприкінці весни. Перші симптоми проявляються на листі, на них можна помітити появу світлих маленьких плям, які пізніше почорніють із помітним контуром. У період прогресування хвороби листя знебарвлюється.
Під впливом вологості повітря, плями покриваються міцелієм грибка, в результаті листок висихає. Дозрілі плоди в’януть і покриваються сріблястим блиском, до вживання такі ягоди не придатні. У зимовий період стебла світлішають, і виноград слабшає остаточно.
Апоплексія еска винограду
Таке грибкове захворювання, як апоплексія або еска, може розвинутися через пошкодження рослини. Період активності грибка припадає на весну-літо, взимку грибок зимує в опалому листі. До перших симптомів ураження можна віднести появу світлих чи червоних плям, вони поширюються навколо листової жилки, у результаті листок висихає і опадає.
Сама кора стає трухлявою. Ягоди покриваються темними плямами. При зараженні виноград починає втрачати свою життєву силу, і в залежності від форми хвороби (хронічна або раптова) гине через кілька років, або через кілька тижнів. При хронічній формі симптоми стабільні.
Арміляріоз винограду
Дуже токсичний гриб викликає таку хворобу як арміляріоз. Етап розвитку гриба випадає на весну. Хвороба вражає ствол до деревини, і там починається процес гниття. Між корою і лубом утворюється прошарок із міцелію гриба. Пошкоджується коренева система винограду, коріння темніє і втрачає свою структуру. До симптомів відносять в’янення листя. Восени, на стовбурі можна помітити гриб, що утворився.
Вірусні захворювання виноградної лози
Поразка виноградної лози вірусними захворюваннями, несе істотний удар по імунітету рослини, тому сліди вірусу назавжди залишаються в ураженій частині рослини. Поразка винограду вірусними захворюваннями здатна значно зменшити кількість та якість урожаю.
Коротковузлля винограду
Це вірусне захворювання часто розвивається від нестачі кисню, якщо ваша рослина росте на ґрунті, в якому переважає глина. Дізнатися коротковузли можна за кількома ознаками.
- Листова пластина винограду покривається жирними, смердючими плямами.
- Деформація паростків та листя.
- Множинна поява додаткових пагонів.
- Відставання у розвитку паростків.
- Ущільнення самих паростків з утворенням додаткових вузлів.
Якщо не вживати заходів і не лікувати рослину, за кілька років вона просто загине. У винограду ураженим коротковузлем, значно псується смак ягід, що робить його непридатним для використання ні в їжу, ні для промислових цілей.
Вірус борозенчастості деревини
Цей вид вірусу вражає глибокі верстви деревини винограду, викликаючи зміни у її структурі, що призводить до генетичних мутацій.
Розпізнати симптоми вірусу можна за наявності на деревині дорослої рослини глибоких тріщин і борозен різної довжини та глибини.
Поширюється вірус борозенчастості деревини шляхом вегетативного розмноження, насінням, пилком, щепленням.
Жовта мозаїка винограду
Жовта мозаїка – вірусний різновид хлорозу. Зараження відбувається шляхом контакту хворих саджанців із здоровими.
Ознаки ураження жовтою мозаїкою – поява жовтих плям на листі, зумовлена порушенням циркуляції хлорофілу, викликаного збудником вірусу.
Пагони уражені жовтою мозаїкою практично не піддаються лікуванню, доцільно їх просто зрізати і спалити.
Вірус скручування листя винограду
Характеризується це вірусне захворювання деформацією листової пластини, саме скручуванням кінчиків листа. Зростання самої рослини сильно уповільнюється. В результаті цієї хвороби ягоди винограду починають стрімко втрачати концентрацію цукру, грона стають рідкісними, ягоди кислими. Ці негативні наслідки б’ють по врожайності, виноград стає непридатним для вживання і у свіжому вигляді, і в промисловому виробництві.
Лікування ускладнює те, що збудник вірусу не встановлено.
Вірус краснолистості винограду
Інфекційний хлороз або червонолистість винограду залишається ще не до кінця вивченою недугою. Відомо, що заразиться цим вірусом виноград може через щеплення. До симптомів відносять уповільнений розвиток рослини, листя набуває жовтого відтінку, а до осені червоніє, починає деформуватися. Крім цього, виноград передчасно починає скидати листя, стовбур починає тріскати.
Бактеріальні хвороби винограду
Хвороби винограду часто носять бактеріальний характер і викликані патогенними бактеріями, що потрапляють у рослину через ушкодження і зі струмом соків інфікують весь організм рослини.
Бактеріальний рак, бактеріоз винограду
Одне з найнебезпечніших бактеріальних захворювань винограду, воно передається у спадок і може занапастити рослину повністю.
Розпізнати бактеріальний рак у початковій стадії складно через невеликий розмір ураження, це може бути невелика пухлина біля кореневої шийки розміром всього 0,5 сантиметра в діаметрі. Це невелике новоутворення спочатку пухке в середині, у міру зростання рослини пухлина теж росте, досягає значних розмірів і зрештою розривається і вивертається назовні.
Уражені бактеріальним раком рослини значно відстають у рості, ягоди на лозах не визрівають, залишаються дрібними та кислими, рослина починає чахнути і згодом гине.
Кисла гнилизна
Захворювання викликане дріжджовими та оцтовими бактеріями, які проникають у ягоду через мікроушкодження після ураження іншими захворюваннями, такими як оідіум. Насамперед це захворювання вражає виноград, плоди якого мають тонку шкірку. Ягоди починають бродити вже на гроні, а за допомогою комах, винної мушки, бактерії бродіння переносяться на інші рослини та плоди, що знаходяться поруч. Крім винної мушки, переносниками бактерій можуть стати птахи, оси та інші шкідники.
Бактеріозний некроз
Збудник – Xanthomonas ampelina. Захворювання, що вражає виноградний пагін, що провокує зараження інших частин виноградної лози, листя та грон. На ураженому пагоні з’являються великі, чорні виразки, які з часом поглиблюються внаслідок чого, поживні речовини не надходять у верхню частину рослини, листя втрачає колір і з часом відмирає.
Хвороба тривалий час може протікати у закритій формі та активуватися з настанням несприятливих кліматичних умов.
Незаразні, неінфекційні хвороби винограду
Існують захворювання виноградної лози, які не несуть небезпеку рослинам, що ростуть поруч, від яких страждає тільки заражена рослина.
Хлороз
Це захворювання пов’язане з недостатнім виробленням рослиною хлорофілу, як наслідок, хворобу легко впізнати по втраті зеленого забарвлення листя та стебел. Нове листя і пагони виростають недорозвиненими та ослабленими, світло-зеленого кольору, практично білими. Такі стебла і листя довго не живуть, дуже скоро вони втрачають силу і гинуть. Відповідно, страждає і якість ягід, вони не визрівають, не набирають насолоди, залишаються кислими та несмачними.
Таким захворюванням, як хлороз, виноградна лоза може захворіти через мізерний, ненасичений, лужний грунт. Крім того, якщо грунт глинистий, щільний, хлороз може настати через нестачу кореневої системи рослини кисню.
Хлороз ділиться на хлороз, викликаний надлишком лугу, та хлороз. викликаний нестачею заліза. Від виду хлорозу залежить його лікування.
Хлороз, викликаний недоліком заліза, лікується внесенням у ґрунт залізовмісних добрив. Хлороз, викликаний надлишком лугу, лікується розпушуванням ґрунту та внесенням до нього органічних добрив — гною, перегною, пташиного посліду, гноївки або відповідної їх дії, мінеральних добрив.
Посуха
Виноград – рослина, яка любить сонце і добре переносить посуху, але бувають температурні стрибки плюс відсутність дощу, і виноград почне відчувати дискомфорт. У більш важких випадках, якщо тривала засуха, у винограду спостерігається відставання в розвитку, розкриття нирок відбувається стрибками, молоде листя маленькі, суцвіття недорозвинені.
Врятувати виноград від посухи може обрізка, довжина якої залежить від місця зростання винограду: у підніжжя схилів обрізка не надто довга, відповідно, якщо виноград росте на самому схилі, обрізка довша.
Дотримуйтесь режиму поливу, виноград необхідно поливати 1 раз на 10 днів, 10 – 20 літрами води під кожен кущ.
Осипання ягід
Не завжди причиною опадіння ягід є хвороби винограду, іноді це банальна нестача вологи. Перш ніж почати лікувати рослину, переконайтеся, що їй вистачає вологи і вона не скидає ягоди через посуху.
Засихання листя
Викликати засихання листя винограду можуть кілька факторів.
- Один із симптомів зараження хворобою.
- Одна з ознак ураження шкідниками.
Крім цього, листя може засохнути через брак поживних речовин. Не варто забувати про регулярне поливання та жаркі погодні умови.
Розтріскування кори
У більшості випадків розтріскування кори викликане розвитком нової лози винограду, що і призводить до появи тріщин. Однак кора може почати тріскатися також через:
- нестачі мікроелементів;
- ураженням хворобою чи шкідником;
- недоліком вологи.
Висихання чи гниття лози
Коли виноградна лоза сохне чи гниє, то це вже наслідки хвороби винограду, яка вражає рослина. Відмирання пагонів – погана ознака, що говорить нам про занедбану форму інфекційної або бактеріальної інфекції.
У разі гниття або висихання лози, ви повинні ідентифікувати захворювання та терміново розпочати лікування, або ви ризикуєте втратити рослину повністю.
Сонячний опік
Ураження винограду ультрафіолетом може наступити в регіонах, де температура повітря піднімається вище за +40С. Листя рослини вигоряють, стають жовтими, неживими, потім висихають і опадають. Уражені сонцем ягоди винограду також змінюють колір, починають гнити на гронці.
Ураження винограду сонцем легко уникнути, якщо формувати кущі, щоб листя закривали грона і дотримуватися режиму поливу.
Шкідники
У міру дозрівання винограду, грона починають піддаватися атакам шкідників, птахів, мишей і комах, які не проти поласувати соковитою, солодкою м’якоттю.
Птахи
Птахи занапастили не один фруктовий урожай і якщо не вжити заходів, будьте впевнені, вони повністю з’їдять ваш урожай. Від птахів є кілька видів захисту.
- Мішечки на грона. Дуже трудомісткий і тривалий процес, необхідно кожну гронку помістити в спеціальний мішечок.
- Сітка. Продається у будь-якому спеціалізованому магазині. Розтягнути сітку по всьому периметру рядів не так складно. Вона буде надійним захистом від птахів.
- Електронні пристрої для відлякування.
- Полохало і пастки. Старий, “дідівський” спосіб, чудово підійде як економний захист.
Миші
Такі гризуни, як миші, їдять усе, вони можуть згризти вашу рослину під корінь, якщо вчасно не розпочати боротьбу з ними.
- Електронні відлякувачі, що видають ультразвук. Відмінний спосіб боротьби не тільки з мишами, а й з хом’яками та крітами.
- Народні засоби. Навколо винограду можна розкласти гіркі трави, такі як полин, часник, будяки, чорнокорінь, ялинові лапи.
- Викопати навколо винограду траншею, а також покласти в неї гіркі трави. Цей нехитрий метод стане для мишей складною перешкодою.
- Отрута. Але це не надто надійний спосіб, на місце загиблих мишей прийдуть нові.
Як врятувати виноград від ос
Оси здатні завдати істотної шкоди врожаю. Ці комахи не тільки переносять різні хвороби винограду, а й ушкоджують ягоди механічно, харчуючись стиглими ягодами. Є кілька способів упоратися з цими шкідниками.
- Знайти та знищити осине гніздо. Цей процес треба проводити у захисному костюмі, обов’язково прикривши обличчя сіткою. Знайшовши гніздо, необхідно обприскати його будь-яким розчином від комах, наприклад дихлофосом, через його відсутність, просто обкуріть його димом. Акуратно зріжте гніздо, помістіть у ємність із кришкою, потім спаліть.
- Захисні мішечки на грона. Це звичайно енерговитратний спосіб, але він допоможе зберегти врожай не тільки від ос, а й від птахів.
- Хімічні способи боротьби. Ос можна залучити ласощами із хімікатів та солодкої води. Зробити кілька таких пасток і розставити поблизу винограду.
Як уберегти виноград від мишей взимку
У зимові холоди миші не тільки їдять що доведеться, у тому числі й коріння винограду, але й влаштовують у них свої гнізда. Щоб відлякати мишей, використовуйте нехитрі прийоми, які ви зазвичай використовуєте в літній період.
Виноградний павутинний кліщ
Відразу після закінчення зими виноград може зазнати нападу павутинного кліща. Розрізняють 3 види, вони відрізняються кольором, піком нападу та способом зимівлі, але шкоди завдають однакової. Розглянути кліща досить важко, але можливо найчастіше яйцекладки виявляють на тильній стороні листа.
Кліщ харчується соком рослини, тому шкідник починає проколювати листя, а через токсичність слини починають утворюватися бліді плями, особливо добре видно на сонці. Пізніше на місці плям можна помітити чорні крапки. Далі листова пластина набуває кучерявості та коричневого відтінку. Напад паразита призводить до того, що виноград передчасно скидає листя.
Виноградний кліщ зудень фітоптус
Атакувати листя винограду цей кліщ починає ранньою весною. Як і інші кліщі, свербіж живиться соком із листя. Побачити паразита неозброєним оком неможливо, але можна побачити його роботу. Про його присутність може свідчити поява зелених або бурих виразок, з іншого боку листка виразка наповнена речовиною від білого до коричневого кольору, схожого на вату. Найчастіше, кліщ починає харчуватися соком з нижнього листя винограду. У результаті лист скручується і в’яне. Якщо кліщі весняної атаки вражають лише нижнє листя, то влітку відбувається друга навала на верхні.
Виноградний листовий кліщ
Цей шкідник харчується соком з листя, тому ознаки поразки необхідно шукати на них, самого кліща розглянути неможливо. Спершу на листі можна помітити маленькі світлі або жовті плями, що викликаються через отруйну слину кліща. Пізніше на місці плям утворюються кучерявості.
Виноградний зудень
Цей мікроскопічний паразит уражає листя винограду. Після зимової сплячки, коли температура повітря становить не менше +16 градусів, кліщі починають харчуватися соком рослини. За рік може розвинутися понад 5 поколінь. Місця від укусів на листі починають набухати, а з тильного боку вони починають наповнюються повстю білого або оранжевого кольору.
Акаріноз кліщ виноградний листовий
Виноградний листовий кліщ починає атакувати виноград навесні, але шкідник зимує також у винограді. За один сезон за сприятливих умов може розвинутись більше 7 поколінь. Паразит поширюється за допомогою садових інструментів та через місця щеплень.
Дворічна листовійка та гронна листовійка
Ці два шкідники хоч і мають відмінності у зовнішньому вигляді, але шкоди вони завдають однакової. Дворічна листовійка у фазі гусениці має сіре тіло з чорною головкою. Згодом тіло набуває бордового відтінку.
Гронева листовійка на стадії личинки має болотяні тільця і жовтуваті щитки. Перші покоління гусениць харчуються суцвіттями та молодими пагонами. Другі покоління починають пожирати ягоди винограду, часто на гронах можна побачити павутину. Такі метелики завдають помітного удару на весь поточний і наступний урожаї.
Філоксера виноградна
Один із найнебезпечніших шкідників винограду. Філоксер починає вражати рослину з кореневої системи. Під час проколювання коріння шкідник виділяє токсичну слину, яка викликає процеси гниття. Пізніше на листі можна помітити виразки, схожі на виразки сверблячки, але на відміну від нього, утворення філоксери випирають з тильного боку листа, і вони заповнені не повстю, а яйцями. Виноград в’яне і рано чи пізно загине, якщо вчасно не діяти.
Щитівка
Свідчити про появу шкідника можуть сухі коричневі пухирі на стеблах. Щитівка та її різновиди харчуються соком рослини, вони також виділяють якусь речовину, яка є сприятливим середовищем для розвитку грибка. У результаті виноград починає повільно вмирати. Виглядає шкідник як круглий щит брудного, бурого чи чорного кольору.
Заходи профілактики хвороби винограду та ушкодження шкідниками
Хвороби винограду легше запобігти, ніж лікувати. Навіть якщо ви не бачите на своїх рослинах ознак захворювань, все одно проводите профілактичні обприскування препаратами фунгіциду за прописаною схемою для винограду.
Регулярно обрізайте засохлі лози і гнилі грона, щоб вони не інфікували пагони та плоди, що ростуть поруч.
Проріджуйте кущі. Погано вентильовані та затінені місця – чудове середовище для розмноження хвороботворних бактерій та патогенних організмів, що викликають хвороби винограду.
Від пошкодження виноградної лози шкідниками вживіть відповідних заходів: ультразвукові відлякувачі, пастки та захисні сітки. Все це ви можете спокійно придбати у спеціалізованих магазинах або скористайтеся народними методами.