Антонівка – солодка й ароматна, її люблять дорослі й діти. Цей фрукт доступний як восени, коли починається авітаміноз, так і взимку, коли на прилавках магазинів починають з’являтися тепличні фрукти, у яких Антонівка безперечно виграє за своєю натуральністю та корисністю. Цей нехитрий плід допоможе збагатити ваш організм вітамінами та мікроелементами, так необхідними в холодну пору року.
Зміст
- 1 Історія виведення сорту Антоновка
- 2 Описи та характеристика сорту
- 3 Правила посадки саджанців
- 4 Правила догляду за рослиною
- 4.1 Догляд за ґрунтом
- 4.2 Полив
- 4.3 Підживлення
- 4.4 Обрізка та формування крони
- 4.5 Боротьба з хворобами та шкідниками
- 4.6 Збір і зберігання врожаю
- 4.7 Підготовка до зими
- 4.8 Особливості періоду цвітіння і плодоношення
- 4.9 Запилення
- 4.10 Плодоношення і приріст
- 4.11 Терміни дозрівання і як визначити стиглість яблук
- 4.12 Що робити якщо антонівка не цвіте і не плодоносить
- 4.13 Чому опадають яблука
- 5 Різновиди яблуні антонівка
- 6 Хвороби та шкідники яблуні Антонівка
- 7 Профілактика
Історія виведення сорту Антоновка
Не можна сказати точно, коли і ким був виведений цей сорт, оскільки він був відомий ще понад 200 років тому, відповідно його не можна вважати результатом селекції. Перші згадки про цей сорт датуються 1848 роком у книзі Н. І. Красноглазова “Правила плодівництва у відкритому ґрунті, оранжереях, теплицях”. Як пишуть джерела, своєю назвою Антонівка зобов’язана якомусь садівникові Антону, який нібито і відкрив цей сорт – гібрид культурного садового дерева і лісової, дикої яблуні.
Наступна згадка Антонівки датується 1896 роком, коли купець С.В. Батов представив її на сільськогосподарській виставці, назвавши при цьому “Духова”, посилаючись на дивовижний аромат.
Незважаючи на своє давнє походження, Антонівка не була занесена до реєстру сортів аж до 1926 року, це зумовлюється плутаниною, яка відбувалася наприкінці XIX століття, під час якої не всі сорти Росії потрапили до реєстру, або потрапили під іншими назвами.
На сьогодні Антонівка, напевно, найпопулярніший сорт яблук, який дав початок іншим сортам, створеним за допомогою селекції.
Описи та характеристика сорту
Антонівка належить до пізньоосінніх сортів, у південних регіонах до ранньозимових.
Дерево має від 4 до 9 метрів заввишки, крона розлога у дорослого дерева, куляста у молодого. Кора темно-коричневого кольору, листова пластина яскраво-зелена із щербинами. Суцвіття досить великі, ніжно-рожевого кольору. Плоди середнього розміру мають яскраво-зелене або світло-жовте забарвлення.
Райони зростання
Найкраще Антонівка почувається в середній смузі нашої країни, в регіонах зі стабільним кліматом без аномально високих або низьких перепадів температур.
Висота дерева і ширина крони
Антонівка входить у середньостатистичні рамки яблуневих дерев, висота яблуні варіюється від 4 до 5 метрів, це найкомфортніша висота, якої варто дотримуватися під час обрізки дерева. Ширина крони також становить 4-5 метрів, але є екземпляри, що досягають 10 метрів у діаметрі.
Крона і коренева система
Крона Антонівки має кулясту форму, але з початком плодоношення гілки починають рости хаотичніше, надаючи кроні розкидистості. Забарвлення листя яскраво-зелене, листова пластина із щербинами. Цвіте Антонівка досить великими суцвіттями блідо-рожевого кольору.
Коренева система сильна, добре розвинена, саме їй дерево завдячує своєю життєвою силою і довголіттям.
Опис плодів
Плоди антонівки мають соковито-зелене забарвлення, яке з часом може перейти в жовте. Форма яблук округла, трохи сплюснута на полюсах. Розмір яблук – середній, від 80 до 120 грамів. Плоди виділяють інтенсивний яблучний аромат. Смак кисло-солодкий.
Період дозрівання Антонівки
Антонівка – пізньоосінній сорт, залежно від регіону урожай можна починати збирати з кінця вересня до початку листопада.
Урожай
Дуже врожайний сорт, з одного дорослого дерева можна зібрати від 150 до 200 кілограмів плодів. Крім того, сорт вирізняється високим ступенем лежкості плодів, вони здатні зберігатися до п’яти місяців, водночас не втрачаючи своїх смакових характеристик, і навіть навпаки, під час тривалого зберігання яблука набувають ще солодшого смаку та аромату. Плодоносити починає на 3 – 5 рік.
Транспортабельність і зберігання
Цей сорт чудово переносить транспортування, що робить його придатним до розведення та реалізації в промислових масштабах. Високий ступінь лежкості також сприяє затребуваності цього сорту. Плоди прекрасно переносять тривале зберігання, найкраще зберігати яблука в темному місці за температури +3С – +6С. Важливий момент, щоб яблука цього сорту зберігалися довго, намагайтеся не пошкодити білястий наліт, який покриває плід, не торкайтеся до нього голими руками, використовуйте рукавички.
Морозостійкість сорту Антонівка
Один із найбільш морозостійких сортів. Антонівка може пережити холод до -50С. Звичайно, на зиму пристовбурне коло краще замульчувати, щоб запобігти обмерзанню коренів.
Опірність до хвороб і шкідників
Антонівка не може похвалитися високим імунітетом, опірність хворобам – середня. Схильна до ураження борошнистою росою і садовою гниллю, але цього легко уникнути, вчасно проводячи санітарну обробку препаратами фунгіциду.
Правила посадки саджанців
Схема процесу досить проста. Посадка саджанців повинна проводитися за схемою розташування ямок на ділянці. Якщо ви збираєтеся виростити яблуневу алею, то сформуйте ряди, ямки розмістіть у шаховому порядку. Варто зазначити, що дуже важливо дотриматися дистанції майбутнім Антонівкам, тому розташовуйте ямки на досить великій відстані одна від одної.
Коли садити яблуні
Посадку яблуні сорту Антонівка краще планувати на весну, бажано, на березень. Варто зазначити, що всі підготовчі етапи посадки, включно з придбанням саджанця і підготовкою ями, слід проводити восени. Так, за зимовий період яма наповниться всіма необхідними мінералами і створить сприятливе середовище, а саджанець радять утримувати в прохолодному місці, можна в землі. Хоча, посадку можна проводити і восени, тільки зробити це потрібно до настання листопада.
Вибір і підготовка місця
Коли ви запланували підготовку ями для посадки, гарненько подумайте, де має рости яблуня. Антонівка потребує достатньої кількості сонячного світла, вкрай негативно реагує на наявність наскрізних вітрів. Варто утриматися від посадки, якщо на близькій відстані знаходяться ґрунтові води, надмірна волога яблуні ні до чого. Найкраще підійде південна частина ділянки з близькою відстанню до стіни або огорожі.
Восени необхідно викопати яму глибиною 60 і діаметром 100 сантиметрів. Далі яму наповнюють перепрілим листям, торфом, деревним попелом і фосфорною сумішшю. Варто зазначити, що після внесення такого підживлення до весни яму накривають вологонепроникним матеріалом.
Який ґрунт кращий
Яблуня Антонівка не є вибагливою до ґрунтів рослиною, тому найкращим рішенням буде посадити її на місці з дерновою землею або чорноземом. Варто зазначити, що сорт вирощується в кожному куточку країни, ґрунт для Антонівки – не найголовніше в догляді за нею.
Готуємо саджанці
Насамперед при купівлі саджанця звертаємо увагу на його здоровий зовнішній вигляд. Коренева система має бути досить розвиненою. Місце щеплення без пошкодження кори, яке спричинить утворення дупла.
Якщо саджанець тривалий час перебував із відкритим корінням, на кілька годин замочіть його, бажано в розчині з будь-яким стимулятором.
Якщо ви купили саджанець восени дуже пізно, і посаджена яблуня не встигне нормально вкоренитися на обраному місці, на допомогу прийде прикоп – випробуваний спосіб збереження саджанця до весняної посадки.
Відстань між саджанцями при посадці
Оскільки дерево має розкидисту крону, потрібно надати яблуні досить велике місце. Між деревами в ряду має бути дотримана дистанція не менше 4-5 метрів, між рядами – не менше 5-6 метрів.
Схема процесу
Схема посадки саджанця практично не відрізняється від усіх інших. На цьому етапі важливо робити все акуратно, а інакше можна пошкодити коріння. Інструкція з посадки дуже проста:
- Саджанець необхідно дістати зі свого місця зберігання і поставити в посуд з водою на 150-200 хвилин.
- У викопаній ямі потрібно утворити горбок. Поруч із ним ви маєте спорудити опору для саджанця, це може бути одна або дві товсті палиці, їхня висота має становити приблизно 1 метр.
- Перед самою посадкою коріння саджанця можна обробити препаратом, що стимулює ріст.
- Коріння необхідно розподілити по горбку, після все засипати землею і полити.
Правила догляду за рослиною
Щоб рослина росла і плодоносила, необхідно дотримуватися всіх правил її агротехніки. Потрібно регулярно поливати Антонівку, але не дозволити корінню загнити. Важливо посадити її на сонячне і безвітряне місце. Систематичне проведення обрізки і внесення добрив – важлива складова догляду. Не варто забувати про профілактику проти хвороб і шкідників, вона вкрай важлива для підтримки здоров’я рослини.
Догляд за ґрунтом
Як до, так і після посадки ґрунт також потребує догляду. Періодично ґрунт необхідно розпушувати, це потрібно для насичення землі киснем. Під кожен етап росту дерева необхідно планувати внесення добрив і профілактичних препаратів. Чим краще ви будете доглядати за ґрунтом, тим краще буде рости і плодоносити ваша яблуня.
Полив
Антонівка любить, коли ґрунт вологий, але не варто заливати його так, щоб волога застоювалася. Виходячи з цього, молоде дерево до п’ятирічного віку поливайте раз на десять днів за сезон. За 14 днів до збору врожаю зовсім скасуйте полив.
Підживлення
Крім підживлення, яке вносять у лунку перед посадкою, Антонівку необхідно підгодовувати чотири рази за сезон.
- Перші добрива вносяться у квітні.
- Друга порція з середини травня до середини червня, дивлячись, коли почнеться цвітіння, виходячи з вашого регіону.
- Третє підживлення здійснюється, коли на дереві з’явиться зав’язь.
- Четверте, восени у вересні – жовтні, після збору врожаю.
Усі плодові дерева, і Антонівка не виняток, люблять органіку. Як добрива використовуйте перегній, гній або гнойову рідину. Якщо ви хочете підживити яблуню мінеральними добривами, то в осінній період використовуйте калійні та фосфатовмісні добрива, такі як: суперфосфат або суперагро. Навесні використовуйте азотовмісні добрива, аміачну селітру або карбамід.
Обрізка та формування крони
Обрізка має проводитися щорічно протягом п’яти років. Вона проводиться до початку сокоруху, залежно від регіону, це або середина березня, або початок квітня.
Першу обрізку виконуємо відразу після посадки для стимулювання росту скелетних гілок.
Усі скелетні гілки першого порядку вкорочують на 15-20 сантиметрів, основний стовбур на 30. Усі сухі, пошкоджені гілки необхідно видаляти.
Боротьба з хворобами та шкідниками
Щоб перемогти недугу або напад шкідників, необхідно дотримуватися всіх правил догляду і вчасно проводити профілактичні заходи. Оскільки Антонівка не володіє сильним імунітетом, то вся відповідальність за отримані пошкодження повністю лежить на вас.
Збір і зберігання врожаю
Найкраще збір яблук проводити вручну, тобто, з кожної гілки зривати руками плоди. Бажано не допустити падіння яблук на землю, інакше яблука можуть втратити свою лежкість. Зберігати яблука потрібно в холодному і сухому місці, при правильному зберіганні яблука добре перезимують.
Підготовка до зими
Оскільки сорт Антонівка є рекордсменом зі стійкості до низьких температур, особливої підготовки до зими дерево не потребує. Але якщо ви замульчуєте пристовбурне коло, це не буде зайвим, особливо якщо дерево в поточний рік постраждало від хвороби або шкідників. У вигляді мульчі можна використовувати перегній, тирсу, сіно, ялинові гілки.
Якщо у вашому регіоні суворі зими, не зайвим буде утеплити стовбур дерева мішковиною.
Особливості періоду цвітіння і плодоношення
Період цвітіння Антонівки залежить від регіону зростання, у південних регіонах і середній смузі воно починається з середини травня, у північніших районах у середині червня. У середньому цвітіння триває 10 днів.
Збір врожаю припадає на початок-середину вересня, у регіонах із суворішим кліматом – середина жовтня.
Запилення
Крім того, пам’ятайте, Антонівка – не самозапильне дерево, якщо хочете отримати врожай у принципі, вам необхідно посадити поруч дерева-запилювачі, для Антонівки найкраще підійдуть: Білий налив, аніс, Пепін шафран, Штрифель.
Плодоношення і приріст
Антонівка дуже родючий сорт, єдине, ви маєте знати, що інтенсивність плодоношення щороку має різний показник, в один рік ви можете зібрати з дорослого дерева 200 кілограмів яблук, а на наступний в рази менше. Щоб вирівняти плодоношення та усунути сезонність, слід регулювати приріст проведенням регулярної обрізки.
Терміни дозрівання і як визначити стиглість яблук
Оскільки сорт є пізньостиглим, урожай припадає на останні теплі дні осені, і дуже важливо вчасно його зібрати. Зазвичай урожай випадає на вересень, залежно від регіону, дні можуть відрізнятися. Збір яблук необхідно планувати до першого морозу. Стигле яблуко має жовтуватий відтінок, великого розміру, виділяє приємний аромат. Недостиглий плід зазвичай дрібний і зеленуватий. Варто пам’ятати, що якщо погодні умови не дозволять дозріти яблуку на гілці, то його краще зірвати, як і все.
Що робити якщо антонівка не цвіте і не плодоносить
Залежно від тієї чи іншої причини яблуня може не зав’язати квітів або навіть плодів. У такому разі необхідно провести ретельний огляд дерева на присутність паразитів, проводиться також огляд на наявність хворобливих симптомів. Якщо шкідників або ознак хвороб не було виявлено, варто провести профілактичне обрізання старих або пошкоджених гілок. Якщо не так давно було проведено профілактичну обрізку, то варто звернути увагу на агротехніку, особливо на регулярність поливу.
Чому опадають яблука
До причин опадання яблук відносять негативний вплив паразитів, особливо плодожерки. До числа причин відносять і захворювання дерева, яке може позначитися на плодах. При обпаданні часто рекомендують знизити частоту поливу, а деякі садівники відзначають, що причиною можуть стати зміни кліматичних умов.
Різновиди яблуні антонівка
Антонівка має близько 26 сортів, але тих, що користуються популярністю, не так вже й багато.
Антонівка звичайна
Яблуня Антонівка звичайна має розкидисту крону, дуже зимостійка. Плоди зелено-жовті, кисло-солодкі, мають сильний аромат, мають високу лежкість. У кулінарії універсальні.
Десертна антонівка
Яблуня Антонівка десертна – середньоросле дерево, має середню зимостійкість. Плоди зелені зі смугастим рум’янцем, яблука дуже солодкі й ароматні, мають високу лежкість. Універсальні в приготуванні.
Антонівка золота
Яблуня Антонівка золота вища за середню, має розкидисту крону та високу зимостійкість. Плоди насиченого жовтого забарвлення, дуже соковиті, кисло-солодкі, мають сильний аромат. Довго зберігаються, годяться для будь-якого виду приготування.
Антонівка нова
Антонівка нова була отримана шляхом гібридизації. Дерево має середню висоту. На відміну від звичайної Антонівки, яблука цього сорту менші та мають рожеву пляму. На смак яблука кисло-солодкі, відзначають легкий аромат вина. Мають довгий термін зберігання
Хвороби та шкідники яблуні Антонівка
Як і всі рослини, яблуня Антонівка також може захворіти або постраждати від шкідників. Ба більше, цей сорт не відомий своїм імунітетом, тому потрібно слідкувати за рослиною та за її станом.
Основні хвороби
Основні хвороби яблуні Антонівка викликані грибком-збудником. Такі захворювання можуть бути викликані надмірною вологістю повітря і ґрунту, а також теплою погодою. До найпоширеніших хвороб яблунь відносять паршу і борошнисту росу.
Парша
Найголовнішою причиною появи цієї хвороби є надмірне зволоження землі, оскільки збудник парші грибок. Розпізнати паршу можна за розповсюдженням бурих плям на поверхні листової пластини і плодів. Якщо вчасно не почати боротьбу, хвороба знизить якість плодів. У боротьбі з нею найчастіше використовують хімікати.
Борошниста роса
Оскільки збудником цієї хвороби теж є грибок, розвинутися борошниста роса може за теплих і вологих погодних умов. За умови профілактичних і своєчасних методів з її позбавлення, ви збережете свій урожай. Хвороба характеризується появою сріблястим нальотом на листках, які незабаром можуть скрутитися і зсохнутися. Найефективнішими засобами з лікування дерева називають фунгіциди.
Ймовірні шкідники
Шкідники Антонівки – комахи, що харчуються соком дерева. Якщо паразит встигне влаштуватися, то ви можете не чекати появи врожаю ще багато років. Чим раніше ви розпізнаєте шкідника, тим менше постраждає ваше дерево.
- Попелиця зелена: шкідник характеризується крихітним розміром, має зелене забарвлення, що робить його непомітним. Паразит харчується соком рослини, це призводить до того, що плоди не виростають до нормального розміру й обпадають, крім цього, страждає і стійкість дерева до морозів. Варто зазначити, що за перших ознак появи попелиці допомагають і традиційні засоби, але за великої популяції варто використовувати сильнодіючі хімікати.
- Яблунева плодожерка: шкідник являє собою метелика з брудним кольором крил, особливо небезпечна у фазі гусениці. Під час зав’язі плодів цей паразит відкладає яйця, з яких незабаром вилуплюються гусениці, що прагнуть у сам плід. У разі несвоєчасної обробки інсектицидом, ви ризикуєте позбутися врожаю на багато сезонів.
- Різні представники гризунів: з початком зими такі гризуни, як миші та зайці обгризають кору, яка сприяє руху поживних елементів. Без кори дерево слабшає, і щоб цього не допустити використовують різні огорожі або препарати, що відлякують гризунів. Найчастіше дерево просто білять.
Профілактика
Щоб не довести своє дерево до такого стану, коли воно буде особливо вразливе до нападу шкідників чи хвороб, необхідно своєчасно проводити профілактику.
Профілактика, по суті, це складові пункти догляду за рослиною, які багато садівників не беруть до уваги. Щоб запобігти поширенню шкідників і хвороб необхідно:
- Проводити сезонні обрізки крони з подальшим спалюванням гілок.
- Спалювати засохле й опале листя.
- Своєчасно вносити добрива.
- Періодично використовувати хімічні препарати для підвищення імунітету.