Яєчна шкаралупа

Напевно, кожен дачник мріє знайти універсальний засіб, який би служив і добривом, і захистом від шкідників, але найголовніше, щоб воно було натуральним і не мало будь-яких негативних наслідків з боку здоров’я і водночас було ефективним. Такий засіб існує і зазвичай, люди вважають його сміттям та викидають – це яєчна шкаралупа. Якби всі дачники знали, яка величезна масса вітамінів міститься в цих крихких пластинках вони б ні за що не викидали їх. Це справді універсальна сировина, яка при правильному використанні принесе величезну користь вашим рослинам.

Чим корисна яєчна шкаралупа

Багато садівників вважають за краще використовувати яєчну шкаралупу у вигляді підживлення, так як це органічне добриво, абсолютно натуральне і ніяк не зашкодить здоров’ю ні людини, ні рослини.

Яєчну шкаралупу з давніх-давен використовували як підживлення, для розпушування грунту і зниження кислотності. Все завдяки її складу, у якому домінує кальцій. Можливо ви знаєте, що препарати від підвищеної кислотності шлунка, часто містять кальцій, так само і з грунтом, якщо хочете зменшити кислотність – додайте речовини, що містять кальцій. Багато хто додає крейду, але краще використовувати саме шкаралупу яєць, тому що в ній більше корисних елементів.

Яєчна шкаралупа містить такі макроелементи, як кальцій, магній, натрій, фосфор. І мікроелемент – цинк. Такий чудовий склад дозволяє наситити ґрунт корисними елементами, які стимулюватимуть зростання ваших рослин. Крім того, яєчна шкаралупа привабить корисні мікроорганізми, які сприятимуть у процесі насичення ґрунту азотом, що також благотворно позначиться на зростанні рослини та її врожайності. Ну і звичайно, шкаралупа послужить прекрасним засобом, що розпушує, зробить грунт більш пухким, підвищить рівень кисню і поліпшить водопроникність.

Особливості застосування яєчної шкаралупи на городі

Не забувайте, що використання яєчної шкаралупи допустиме лише на кислих та глинистих ґрунтах, крім того, не всі рослини добре реагують на присутність такої добавки.

Шкаралупа яєць багата кальцієм, але надлишок цієї речовини може згубно позначитися засвоєння рослинами азоту, що безсумнівно позначиться їх зростанні.

Яким рослинам підходить добрива зі шкаралупи

Яєчна шкаралупа як добрива – відмінне рішення для багатьох рослин. Підживлення з яєчної шкаралупи підходить майже всім ягодам: малина, полуниця, смородина, кавун. Не відмовляться від такої підгодівлі та дерева, до них відносять вишню, персик, сливу та абрикос. Добриво з яєчної шкаралупи підходить і культурі пасльонових, бобових і гарбузових.

Незалежно від того, багаторічна у вас рослина чи ні, удобрення з яєчної шкаралупи сприяє кращому розвитку майже будь-якої рослини, і навіть кімнатні квіти можна удобрювати яєчною шкаралупою. Варто зазначити, що для кожної культури яєчна шкаралупа корисна в різному вигляді, так як одним культурам необхідний відвар, а іншим порошок.

Які рослини не люблять яєчну шкаралупу

Але існують і такі рослини, яким підживлення з яєчної шкаралупи може лише зашкодити. До таких рослин відносять коренеплоди, а також картопля та цибуля. Крім цього, яєчною шкаралупою не можна підгодовувати рослини, що віддають перевагу кислому грунту, найчастіше це такі квіти, як жовтець, верес, азалія, петуньї, гортензія та інші.

Яєчна шкаралупа робить ґрунт більш лужним, тому рослини можуть просто не прижитися на такій землі. Коренеплоди і картопля можуть отримати ті корисні мінерали, які їм потрібні через те, що кальцій яєчної шкаралупи блокує їх вбирання. Більше того, вищезгаданою рослиною небажана зайва пухкість ґрунту, який забезпечить яєчна шкаралупа.

Використання в саду та на городі

Яєчна шкаралупа дуже функціональна у використанні, вона послужить вам і як добрива, і як мульча, а ще й у боротьбі зі шкідниками. Погодьтеся, мало яка органічна речовина може похвалитися таким широким спектром дії. Шкаралупа від яєць стане вашим постійним помічником і в саду, і на городі, головне знати, як її правильно використовувати.

Використання як добрива

Яєчна шкаралупа є відмінним органічним добривом, вона багата насамперед на кальцій, його вміст у шкаралупі яєць 90 — 93%. Крім кальцію, шкаралупа містить магній, натрій, фосфор та цинк. Ви можете спокійно використовувати такі добрива, не боячись за своє здоров’я або стан рослин.

Рідкі підживлення

Чим хороші рідкі підживлення, так це тим, що вони швидко вбираються в ґрунт і рослина починає отримувати корисні речовини максимально швидко.

До рідких підживлень на основі яєчної шкаралупи відносяться відвар та настій. За допомогою їх ви зможете збагатити ґрунт поживними елементами, які допоможуть вашим рослинам повноцінно рости, а в майбутньому і плодоносити.

Порошкоподібні добрива

Добрива у вигляді порошку мають довготривалий ефект, ніж рідкі підживлення. Вони віддають свої поживні властивості у ґрунт поступово, тим самим дають можливість рослині протягом кількох місяців отримувати корисні речовини. До порошкоподібних добрив на основі яєчної шкаралупи відноситься порошок та борошно. Ці добрива використовують не тільки як поживну речовину, але ще як розкислювач грунту.

Яєчна шкаралупа для розпушування ґрунту

Яєчна шкаралупа є прекрасним засобом, що розпушує землю. Розпушування ґрунту вкрай необхідна складова агротехніки багатьох культур. Тяжкі ґрунти перешкоджають проникненню повітря в товщу ґрунту, що негативно позначається на розвитку рослини. Більше того, невчасне прополювання грунту призводить до розростання бур’янів. Крім цього, прополювання сприяє кращому вбирання корисних речовин.

Найчастіше, регулярного розпушування потребують грунти з високим вмістом глини.

Варто відзначити, що майже всі культури на городі потребують проведення цього процесу, але він часто займає багато сил та енергії. Розпушити ґрунт можна завдяки товченій яєчній шкаралупі, але він не повинен мати вигляд борошна чи піску. Але для цього підійде тільки сира яєчна шкаралупа, адже при термічній обробці вона втрачає майже всі свої корисні властивості.

Шматочки шкаралупи

Не викидайте яєчну шкаралупу навіть якщо ви не збираєтеся робити з неї добрива, за допомогою неї ви зможете захистити свої грядки від шкідників. Якщо ви зробите невелику облямівку зі шкаралупи по периметру вашої грядки, жоден слизень не зможе перелізти через цей бордюр із гострими краями. Капустянка теж боїться яєчну шкаралупу, якщо ви заправите шматочки шкаралупи соняшниковою, нерафінованою олією, капустянка її з’їсть і загине.

Крім того, шматочки яєчної шкаралупи послужать чудовою мульчею.

Тож шкаралупа — це не сміття, а справжня знахідка для дачника.

Боротьба зі шкідниками

Кожна рослина піддається нападу шкідників і існує безліч засобів для боротьби з ними, як органічні, так і мінеральні. До списку органічних вносять і яєчну шкаралупу. Тут думки розділилися. Одні дачники заявляють, що яєчна шкаралупа – це відмінний засіб при боротьбі проти кротів, слимаків і капустян. Для створення такого захисту проти слимаків необхідно змішати яєчну шкаралупу із золою. Крім цього, можна використовувати і просто роздроблену шкаралупу, якщо боротьба націлена на інших шкідників.

Дачники, які використовують такий метод боротьби зі шкідниками, доводять, що кращого екологічного захисту не існує. Але тут відбувається розкол: інші дачники заявляють, що такий спосіб боротьби з паразитами не принесе нічого доброго так, як такі паразити легко обходять таку перешкоду. Але це може трапитися і з мінеральними засобами, тому не варто недооцінювати можливості яєчної шкаралупи.

Мульчування

Шкаралупу яєць можна використовувати як мульчу. Але варто розуміти, що мульчування яєчною шкаралупою не дасть моментального ефекту. Така мульча сприятливо вплине на стан ґрунту, якщо проблема криється у надмірній кислотності чи нестачі кальцію. Крім цього, шкаралупа перешкоджає зростанню бур’янів та сприяє кращому обміну вологи.

Для того щоб приготувати мульчу з яєчної шкаралупи, її необхідно очистити та знезаразити, далі висушити та подрібнити. Існують способи, як шкаралупу можна змішувати з іншими речовинами і мульчувати.

Розкислення ґрунту

Якщо на ділянці ґрунт досить кислий його можна розкислити за допомогою шкаралупи яєць. Яєчна шкаралупа має особливу здатність вапнувати грунт від надмірної кислотності. Це досить довгий процес, одноразове його проведення нічого до ладу не вирішить. Для того щоб розкислити ґрунт необхідно зробити з нього порошок і перед осіннім розпушуванням ґрунту зсипати його в ямки. Таку дію необхідно повторювати кожні 2 або 3 роки, але не перестарайтеся, важливо також стежити за рівнем лужності.

Дренаж для розсади та квітів із яєчної шкаралупи.

Після варіння яєчну шкаралупу можна використовувати як дренаж для кімнатних рослин та розсади. Найчастіше шкаралупу, що залишилася, використовують саме так. Після того як ви відділили шкаралупу від яйця, просушіть її. Такий дренаж можна покласти на дно вазону або керамзит. Перевагою такого дренажу є те, що:

  • коріння рослини має достатньо простору для зростання і таким чином у вазоні їм не тісно;
  • рослину з таким дренажем легко переносити з місця на місце;
  • дренаж дозволяє вийти з ґрунту непотрібній воді;
  • це екологічно, адже після варіння самого яйця шкаралупа приносить користь рослині.

Яєчна шкаралупа для кімнатних квітів

Дуже велика кількість кімнатних рослин сприятливо відреагують на яєчну шкаралупу, але не варто балувати нею рослини, які ростуть на кислому ґрунті. Для таких кімнатних квітів, як орхідея, гібіскус і ті, які люблять лужний грунт можна застосовувати добрива, як порошок, настій, відвар з яєчної шкаралупи.

Відвари та настої збагачують ґрунт корисними мінералами та сприяють кращому зростанню.

Кімнатним рослинам піде на користь дренаж із подрібненої шкаралупи. Він не заважає корінням розростатися та виводить зайву вологу.

Ємність для розсади з яєчної шкаралупи

Акуратно відокремлена шкаралупа від білка може стати зручною ємністю для розсади. Це екологічно чистий “контейнер”, який можна садити в землю разом із паростком.

Він захистить паросток від впливу шкідників та просто зручний у перенесенні. Щоб створити одну таку ємність, потрібно робити все не поспішаючи і делікатно, щоб не пошкодити всю структуру.

Для початку розбийте один кінець яйця та видаліть білок із жовтком. Ретельно промийте та просушіть, так буде зручніше проводити подальші дії. На іншому кінці проробіть маленький отвір, воно служитиме, як відтік води. Після виконаних етапів засипте шкаралупу ґрунтом і посадіть насіння. Доглядайте, як за звичайною розсадою.

Прискорення проростання насіння

Яєчна шкаралупа – джерело безлічі корисних мінералів, саме вони допомагають активізувати зростання насіння. Кальцій шкаралупи входить у реакцію з білками насіння — і прискорює процес проростання. Для того щоб все пройшло гладко, насіння садять у землю і трохи посипають борошном зі шкаралупи і поверх засипають землею. Такі дії допоможуть насіння “прокинуться” і почати свій розвиток. Понад те, рослини, які отримали достатню кількість кальцію на початкових етапах розвитку, мають міцнішу структуру.

Захист розсади від появи чорної ніжки за допомогою яєчної шкаралупи

Яєчна шкаралупа славиться ще й тим, що запобігає появі та розвитку чорної ніжки. Варто відзначити, що чорна ніжка може розвиватися через неправильне поливання, але такий народний засіб, як шкаралупа допоможе уникнути цієї недуги. Щоб не допустити негативного впливу чорної ніжки, землю посипають порошком із яєчної шкаралупи.

Компост та інше використання

Бувають моменти, коли для кращого поглинання мінералів шкаралупи необхідно додати ще кілька інгредієнтів. У таких випадках роблять компост із шкаралупи яєць, доломітового порошку або золи, листя і лушпиння цибулі. Всі інгредієнти додають у окріп і на добу залишають накритими кришкою. Готову суміш пропускають через сито та розбавляють водою, до 1 літра настою 10 літрів води. Готовим розчином поливають рослини.

Способи приготування підгодівлі та варіанти її застосування на грядці

Для того, щоб приготувати добрива з яєчної шкаралупи, є кілька способів.

Відвар

Цей метод вважається одним із кращих у плані підживлення рослини з використанням яєчної шкаралупи. Він чудово підійде для догляду за розсадою, він екологічний і вимагає великих матеріальних витрат. Адже по суті, яєчна шкаралупа сміття, яке ми зазвичай викидаємо.

Такий відвар збагатить ґрунт кальцієм, що дозволить вашим рослинам отримувати з ґрунту достатню його кількість. Крім того, таке підживлення запобігатиме розвитку такого захворювання, як сіра гнилизна, через яку страждає коренева система і рослина гине. Приготування відвару складається з кількох етапів:

  1. Обов’язково позбавтеся мембрани, яка знаходиться на внутрішній поверхні шкаралупи, на ній може залишитися білок, в якому можуть міститися патогенні організми, що в подальшому може стати причиною хвороби вашої рослини.
  2. Спочатку продезінфікуйте шкаралупу в духовці при 200С протягом 10 хвилин. Дезінфекцію також можна провести шляхом кип’ятіння протягом 10 хвилин або в мікрохвильовій печі, час обробки також 10 хвилин. Ще один спосіб, використовуйте розчин перекису водню. Всі ці методи досить ефективні. Дезінфекція потрібна для профілактики сальмонельозу, який може мати летальний кінець.
  3. Для кращого засвоєння відвару та корисних речовин, що знаходяться в ньому, яєчну шкаралупу слід максимально дрібно перемолоти. Виберіть для себе найдоступніший вам спосіб, пам’ятайте, що дрібніше ви перемелите шкаралупу, тим краще.
  4. Для приготування настою знадобиться 5 штук шкаралупи яєць та один літр води. Порошок із шкаралупи засипте у воду, розмішайте. Не дивуйтеся, якщо побачите, що порошок не розчиняється у воді. Вода не може розчинити кальцій, але ви можете обдурити природу, якщо додайте у воду будь-яку кислоту. Це може бути лимонна кислота, яблучний оцет або будь-який інший підкислювач. Це допоможе розчинити кальцій та отримати відмінний відвар.
  5. Накрийте банку поліетиленовою кришкою та наполягайте розчин п’ять днів. Можна тримати розчин при денному світлі, не обов’язково ховати його в темряву.
  6. За п’ять днів ваш відвар готовий.
Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Коментарі : 3
  1. Надія

    Не знала що стільки способів використання яєчної шкаралупи. Буду пробувати, дякую за таку розгорнену статтю

  2. Антоніна

    На сколько мелко измельчаете яичную скорлупу? Нужно ли чем-то измельчать или достаточно руками поломать?

    1. Тетяна П. (Автор)

      Особисто я використовую два способи: 1 – просто ламаю руками наскільки мілко вийде, якщо мульчую навколо рослин, 2 – перемелюю кавомолкою коли додаю у грунт при посадці рослин.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: