Найкращі сорти капусти – назви, опис, фото

Найкращі сорти капусти - назви, опис, фото

Капуста – найпоширеніший овоч у повсякденному раціоні людини, до того ж, корисний. Культивується з давніх часів. Сортове розмаїття городньої капусти дає змогу вибрати вид відповідно до смакових уподобань і місцевих умов вирощування. Корисна, смачна і неймовірно різноманітна – все це можна сказати про капусту. Щоб правильно вибрати відповідний варіант для вирощування, треба детально розглянути існуючі сорти капусти з назвами і фото.

Сімейство капустяних налічує 38 видів рослин. Вона походить із Середземноморського регіону, але цінується і культивується в усьому світі. Із відомих нам є 13 видів цього овоча, кожен включає десятки підвидів. Виняток становить кормова капуста, представлена в єдиному екземплярі.

Білокачанна капуста

Усім відомий вид, який вирощують городники в різних кліматичних широтах – це білокачанна капуста. Овоч багатий вітамінами групи В, каротином і аскорбіновою кислотою. З розетки яскраво-зеленого листя, що розвивається, поступово формується округлий качан високої щільності вагою до 3,5 кг, у деяких видів – до 5 кг.

Білокачанна капуста

Існує безліч сортів білоголової капусти, що розрізняються за термінами висадки і дозрівання. Більшість із них морозостійкі й вирізняються тривалим терміном зберігання, що дає змогу вживати корисний овоч усю зиму. Такий різновид універсальний, підходить для тушкування, варіння, запікання, вживання у свіжому вигляді, маринування і квашення.

Качани білоголових сортів ранніх строків збирають уже наприкінці червня. Їх використовують у свіжі овочеві салати, борщі, капусняки. Довго ранньостиглі сорти не зберігаються і для зимових заготовок не годяться. Для квашення і тривалого зберігання зазвичай використовують середньопізні та пізні сорти.

Найпоширеніші сорти і гібриди, що дають високий урожай, наведені в таблиці:

Ранні сорти Середні Пізні
  • Малахіт;
  • Червнева;
  • Слава;
  • Вибух;
  • Золотий гектар;
  • Трансфер;
  • Ринда;
  • Дюма;
  • Тобія.
  • Мегатон;
  • Добровольська;
  • Купчиха;
  • Слава;
  • Краутман.
  • Московська пізня 15;
  • Колобок;
  • Женева;
  • Агресор;
  • Амагер;
  • Харківська;
  • Миррор;
  • Атрія;
  • Кам’яна голова
  1. Сорт білокачанної капусти Тобія. Серед ранніх представників варто окремо виділити гібрид Тобія, що відрізняється найбільшим розміром качана – 5 кг.
    Сорт білокачанної капусти Тобія.
  2. Сорт білокачанної капусти Кам’яна голова. Пізній сорт (вегетаційний період 130-160 днів), тривалий термін зберігання. Виробляє великі, сферичні, компактні головки масою 3,5-4 кг. Завдяки високим смаковим якостям, сорт особливо рекомендується для квашення.
    Сорт білокачанної капусти Кам'яна голова.
  3. Сорт білокачанної капусти Мегатон. Урожайний середньопізній сорт (вегетаційний період 140-170 днів) з дуже великими качанами вагою 7-14 кг. Овоч містить багато цукрів, тому відмінно підходить для закваски, для салатів не підходить через грубе листя.
    Сорт білокачанної капусти Мегатон.
  4. Сорт білокачанної капусти Атрія. Один з найпізніших сортів, найвідоміших для приготування квашеної капусти. Гібрид ATRIA F1 дуже стійкий до розтріскування, дозріває через 155 днів після посадки. Качани добре сформовані, злегка сплюснуті, дуже щільні з темно-сіро-зеленим кольором і вагою 4-8 кг. Може зберігатися до кінця лютого.
    Сорт білокачанної капусти  Атрія.
  5. Сорт білокачанної капусти Московська пізня. Пізній сорт, качани округлої форми розміром до 7-10 кг. Дуже гарна для засолювання. Сорт дає хороший урожай.
    Сорт білокачанної капусти Московська пізня.
  6. Сорт білокачанної капусти Міррор – сорт капусти з вегетаційним періодом 50-53 дні, з округлою головкою вагою 1,2-1,4 кг. Головка високо посаджена з високою стійкістю до розтріскування. Рекомендується сорт для дуже раннього вирощування в тунелі.
    Сорт білокачанної капусти Міррор
  7. Сорт білокачанної капусти Трансфер – ранній сорт з яскраво-зеленими качанами округлої форми (вегетаційний період 100-120 днів). Головка з жовтуватим відтінком.
    Сорт білокачанної капусти Трансфер
  8. Сорт білокачанної капусти гібрид Агресор F1 – улюблений городниками за великий качан вагою 3-5 кг і стійкість до трипсів, фузаріозу. Середньопізній сорт, вегетаційний період 110-120 днів.
    Сорт білокачанної капусти гібрид Агресор F1
  9. Сорт білокачанної капусти Іюньська – ранній сорт із вегетаційним періодом близько 95 днів.
    Сорт білокачанної капусти Іюньська

Пізні сорти капусти більше підходять для зимових заготовок. Листя у качанів щільніше і сухіше, ніж у ранніх і середньопізніх сортів. Її збирають аж до перших серйозних заморозків. Навіть за мінусової температури вона не втрачає чудових смакових якостей і гарної лежкості. Качани пізньої капусти більш пружні, у свіжому стані вона може пролежати до нового врожаю, за умови правильного зберігання.

Цвітна капуста

Капуста однорічного виду, особливо популярна серед садівників. Вважається дієтичним продуктом і показана для здорового харчування. Являє собою множинні стеблоподібні бутони з щільними махровими верхівками зеленуватого або жовтуватого забарвлення. Цвітна капуста містить багато вітамінів і мінералів, серед яких ви можете знайти: вітамін А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, К, клітковину, бета-каротин, калій, магній, натрій, залізо, марганець, кальцій, фосфор, цинк, мідь, фтор, йод, хлор.

Цвітна капуста

Культура стійко переносить зниження температури до -10 °С, але при цьому погано формує суцвіття. Вид не терпить посуху і спеку.

Цьому виду притаманні деякі особливості агротехніки вирощування:

  • любить збагачені пухкі ґрунти;
  • існує потреба в захисті качанів листям від прямого сонячного впливу, тоді вони зберігають свою білосніжність і свіжість.

Найбільш популярні сорти цвітної капусти:

  • Сноуболл (Снігова куля),
  • Експрес Мс,
  • Кокетка,
  • Майбах,
  • Альфа,
  • Парижанка.
    Цвітна капуста Сноуболл
  1. Цвітна капуста Майбах Ф1 – ультраранній гібрид із вегетаційним періодом 50 днів. Качани округло-плескаті, білі, масою 1,0-1,2 кг, щільні.
    Цвітна капуста Майбах Ф1
  2. Цвітна капуста Сноуболл – помірно пізній сорт, призначений для осіннього врожаю. Створює білі, великі, важкі качани, стійкі до розовіння вагою близько 1,30 кг. Потрібен родючий ґрунт. Сорт призначений для безпосереднього вживання в їжу і для переробки.
    Цвітна капуста Сноуболл
  3. Цвітна капуста Експрес МС – ранній сорт цвітної капусти, качани вагою 0,5 кг. Відрізняється високою врожайністю, любить родючий ґрунт.
    Цвітна капуста Експрес МС

Савойська капуста

Незвичайна за зовнішнім виглядом капуста з кучерявим пухирчастим листям, що формує середньої щільності качани. За біохімічним вмістом вона набагато перевершує білокачанний вид, а за смаком – ніжніша. Овоч рекомендують для включення в повсякденний раціон людям, які дотримуються дієти «правильне харчування». Овоч низькокалорійний, багатий на вітамін К (100 г савойської капусти покриває добову потребу в цьому вітаміні на 86%) і вітамін С (52% від добової потреби), а також на інші вітаміни, макро- і мікроелементи.

Савойська капуста

Цей вид капусти використовують для салатів, зручний у приготуванні голубців. Для нього характерні нещільні округлі качани. Вирощується за стандартною технологією. Посухостійкий вид, рідко піддається захворюванням і нападкам комах. Але термін зберігання у нього невеликий.

Найпримітніші сорти савойської капусти:

  • Вертю,
  • Пиріжкова,
  • Сфера,
  • Петрівна,
  • Меліса.

 Савойська капуста пиріжкова

Червонокачанна капуста

Своїм найменуванням червонокачанна капуста зобов’язана незвичайній кольоровості качанів – червоно-фіолетові з білуватими прожилками. Цей вид стійкий до спеки і знижених температур, віддає перевагу великій кількості світла і багато вологи. При зростанні в тіні качани стають бляклими і пухкими. Червонокачанна капуста містить багатий набір поживних речовин, характерних для овочів сімейства хрестоцвітних (вітаміни А, С, К, В, калій, кальцій, сірку, фосфор і магній) і антоціанів – антиоксидантних барвників, характерних для червоних овочів.

Червонокачанна капуста

За формою червонокачанна капуста ідентична своїй білокачанній родичці. Качани бувають округлої або плоско-округлої форми. Листя зазвичай починають рвати вже в першому літньому місяці, не чекаючи повноцінного формування качанів. Також як і білокачанний вид, ділиться на ранні сорти, середні та пізні. Червонокачанний різновид смачний як після термообробки, так і в заквашеному стані. Пізньостиглі види відрізняються тривалим терміном зберігання.

Найкращі сорти червонокачанної капусти:

Ранні сорти Середньопізні Пізні сорти
  • Ворокс;
  • Ребол;
  • Примеро;
  • Людмила.
  • Ребекка;
  • Колибус;
  • Марс;
  • Жар-Птица.
  • Юнона;
  • Рубін;
  • Фаберже;
  • Гако.

Червонокачанна капуста марс

Брюссельська капуста

Рідкісний вид на вітчизняних городах, але не менш цінний за смаком і корисністю. Культура являє собою подовжений стовбур, уздовж якого утворюються грона з мініатюрних качанів смарагдового кольору, діаметром близько 5 см. У смаку присутні приємні горіхові нотки. У вареному стані це справжній делікатес. Після варіння її також обсмажують. Цікава в маринованому вигляді, маринують брюссельську капусту цілими качанчиками.

Брюссельська капуста

Це найбільш посухостійкий вид. Дозріває пізно (протягом жовтня) – від посіву до збору проходить близько 170 днів.

Популярні сорти брюссельської капусти:

  • Сапфір;
  • Горнет;
  • Геркулес;
  • Франклін;
  • Розелла;
  • Геркулес.

Брюссельський вид ідеально зберігається в погребі або підвалі весь зимовий період. Брюссельську капусту через малогабаритність зручно заморожувати.

  1. Брюссельська капуста Франклін F1 – ранній гібрид брюссельської капусти з високою стійкістю до фузаріозного в’янення.
    Брюссельська капуста Франклін F1
  2. Брюссельська капуста Сапфір – сорт середнього терміну дозрівання. Вегетаційний період: 110-120 днів. Формує 30 качанчиків, загальною масою до 0,5 кг.
    Брюссельська капуста Сапфір

Капуста броколі

Вид зовні схожий на цвітну капусту, але переважно із зеленими суцвіттями. Рідко зустрічаються сорти з фіолетовими і білими кошиками. Росте у вигляді потовщеного розгалуженого стебла з безліччю пухких бутоноподібних качанів. 100-грамова порція броколі задовольняє половину добової потреби у вітаміні С. Крім того, броколі є хорошим джерелом вітамінів групи В, пантотенової кислоти і фолієвої кислоти, мінералів: хром, калій, кальцій, залізо, фосфор, марганець, магній, сірка.

Капуста брокколі

Культура вологолюбна і холодостійка. Має високу поживну цінність, насичений вітамінний і мінеральний склад. Броколі смачна у всякому виконанні: смаженому, маринованому, тушкованому, замороженому, свіжому.

Зараз у продажу можна знайти насіння різних сортів капусти броколі:

  • Цезар;
  • Батавія;
  • Бомонд;
  • Лінда;
  • Фієста;
  • Тонус;
  • Монако.

Капуста брокколі фиеста

  1. Капуста броколі Монако F1 – гібрид має дуже щільну, важку головку. Колір темно-зелений. Обмежене утворення бічних пагонів. Рекомендується для збору пізньою весною та осіннього врожаю. Посадка: квітень-травень, збір урожаю: червень-липень. Посадка: червень-липень, збір: вересень-листопад. Вегетаційний період: 80-85 днів.
    Капуста броколі Монако F1
  2. Капуста броколі Бомонд F1 – гібрид пізнього терміну дозрівання. Вегетаційний період: 130 днів. Головка кругла, щільна, масою 3,5-4 кг.
    Капуста броколі Бомонд F1
  3. Капуста броколі Монтоп F1 – дуже ранній гібрид. Вегетаційний період: 65 днів. Призначений для вирощування навесні та влітку. Головка компактна, темно-зелена, опукла. Montop дає дуже високу врожайність навіть у дуже складних умовах вирощування і при слабкому освітленні.
    Капуста броколі Монтоп F1

Капуста кольрабі

Цікава і незвичайна за формою капуста з вигляду нагадує ріпу – великий округлий коренеплід. За смаком також схожа з редискою і ріпкою. Поверхневе забарвлення буває білим, зеленуватим, фіолетовим. М’якоть м’яка і соковита, кітельно-біла. Відмінно поєднується з будь-якими овочами. Дієтологи рекомендують цей вид вживати діабетикам. Кольрабі насичена вітаміном С, фруктозою, глюкозою.

Капуста кольрабі

Вид невибагливий у вирощуванні. Не потрібна попередня заготівля розсади – насіння відразу сіють на грядку. За літній сезон такі кольрабі встигають дозрівати двічі. Уже через 2 місяці збирають перший урожай. Найпродуктивніші сорти кольрабі:

  • Оптимус синій,
  • Віденська білявка,
  • Коріс,
  • Гігант (пізній),
  • Віолетт.

Капуста кольрабі

Пекінська капуста

Салатний різновид – щось проміжне між качанами і листовими розетками середньої щільності, витягнутої конфігурації. Вид ранньостиглий, здатний за вегетаційний період двічі плодоносити. Цінується за соковитий ніжний смак і хорошу лежкість качанів.

Пекінська капуста

Застосовується особливо для салатів. Термічна обробка не повинна тривати довше, ніж кілька хвилин. Вона м’яка і має ніжне, злегка завите листя. Головка витягнута, а листя вільно покладене одне на одне. Найбільш популярною є світло-зелена пекінська капуста, але є також червоні, червоно-зелені сорти. Відрізняється дуже високим вмістом вітамінів А, С, калію.

Популярні серед городників сорти пекінської капусти:

  • Келих;
  • Чарівниця;
  • Річі;
  • Наїна;
  • Ча Ча;
  • Гідра;О
  • сіння красуня.

Насіння пекінських сортів допускається сіяти безпосередньо в ґрунт. Качани дозрівають через 1,5-2 місяці.

Пекінська капуста

Листова капуста

Листовий вид ще називають кучерявою капустою і Кале. На сьогоднішній день вона мало популярна у городників, рідко культивується. Під час росту капуста не утворює звичні качани – на товстому стеблі заввишки до метра, виростає черешкове листя. Забарвлення залежить від сорту і буває різним: смарагдове, сріблясте, червоно-фіолетове.

Листова капуста

Листова капуста вирізняється підвищеним вмістом калію. Листя додають у салати, супи, овочеві рагу. Після збору можна зберігати капусту недовго, але її зазвичай заморожують на зиму.

Листова капуста

Декоративно-поживні сорти листової капусти:

  • Рефлекс,
  • Кале,
  • Тінторето.

Листова капуста

Китайська капуста – Пак-чой

Капуста, схожа на пекінський різновид – має ущільнену розетку листя, яке росте розрізнено без формування єдиного качана. Це різновид, особливо улюблений в Азії. Він складається з гладкого видовженого листя середнього розміру, зеленого з білими кінчиками. І біла, і зелена частини листя їстівні, але варто пам’ятати, що чим менше листя, тим воно смачніше. Цей вид характеризується високим вмістом вітамінів групи В, вітамінів С і заліза.

Китайська капуста - Пак-чой

Сорт невибагливий у догляді, успішно росте навіть на збідненому ґрунті. У кулінарії поширений, як вітамінна добавка в салати. Добре працює як інгредієнт для супу, а також як доповнення до м’ясних і рибних страв. У Китаї цей овоч вважається джерелом довгої молодості та відмінного здоров’я.

Існує чимало сортів, найбільш відомі:

  • Ластівка,
  • Холодок,
  • Оленка,
  • Пава.

Китайська капуста - Пак-чой

Японська капуста

Витончений за формою сорт капусти з ажурними листочками – росте на зразок трави без звичних качанів. Трохи нагадує руколу з пошарпаним листям. За смаком зелень трохи гірчить, але менше за руколу. Через гіркоту використовується, як добавка до салатів. Овоч вважається цінним джерелом мікро- і макроелементів, його часто використовують як лікувальний і профілактичний засіб. Особливо показано вживання японської капусти людям із залізодефіцитом.

Японська капуста

У японської капусти низькі теплові вимоги, її можна сіяти у відкритий ґрунт з квітня. Збір врожаю відбувається приблизно через 40 днів, можна зібрати молоде, ніжне листя раніше. Коли овоч повністю виросте, можна відірвати поодиноке, наймолодше листя. Однак збирати цілі рослини безпечніше – пошкоджені тканини виділяють запах, що приваблює шкідників.

У Держреєстрі записано всього 5 видів такої капусти, серед яких 4 вітчизняної селекції. Ось приклад кількох сортів:

  • Смарагдовий візерунок,
  • Русалка,
  • Піжон.

Японська капуста піжон

Декоративна капуста

Цінується не за смакові показники, а за декоративні. Виростає до 30 см заввишки і цвіте восени та взимку. Це унікальна прикраса саду з вересня по грудень. Ажурні, махрові розетки можуть змагатися з квітами. Недарма її часто порівнюють з трояндами, оскільки зовні вони нагадують квіткові бутони. Насиченість і різноманітність фарб не менш вражаюча: рожевий, бузковий, зелений, білий, жовтий або комбінований.

Декоративна капуста

Декоративна капуста

Декоративна капуста найкраще вирощується і забарвлюється на сонячному місці, на середньо-родючому і помірно вологому ґрунті. Рослину дуже легко вирощувати. Насіння висівають на розсаду з березня по червень. Вирощені саджанці пересаджують на постійне місце з інтервалом 30-50 см.

Декоративна капуста має гарний вигляд на осінніх рабатках у саду, в контейнері або вазоні. Радіти її красі можна все літо й осінь, аж до перших серйозних похолодань. У їжу цей вид не вживають.

Деякі гібриди середньостиглого терміну розпускання:

  • Осінній вальс,
  • Карменсіта,
  • Піджен Вікторія,
  • Іскра.

Сорт декоративної капусти Піджен Вікторія – фото.

Сорт декоративної капусти Піджен Вікторія

Кормова капуста

За назвою сорту капусти можна судити, для яких цілей він призначений. Її вирощують на корм домашній худобі. У раціон людини не включають, оскільки листя жорстке і сухе на смак. Відмітна особливість виду – відсутність качанів. Має потужне стрижневе розгалужене стебло (до 5-6 см у діаметрі), що розширюється на верхівці. Виростає у висоту від 30 см до 2 метрів. Стебло суцільно всіяне довгим листям ліровидної форми.

Кормова капуста

Детально розглянувши всі можливі види капусти з наочними фото, неважко визначитися, що краще вирощувати на своїй ділянці. Така різноманітність дозволяє створювати комбіновані сортові композиції. Це не тільки прикрасить город, а й забезпечить сім’ю корисним овочем до наступного року.

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: