Пряні трави на городі

пряні трави на городі

Пряні трави займають особливе місце не тільки на грядках, а й на вашій кухні. Напевно, жодна страва не обходиться без додавання запашних спецій. І не важливо, яке саме це блюдо: з м’яса, риби, основне чи десерт. За допомогою пряних трав можна додати пікантний акцент або повністю змінити смак їжі. Шеф-кухарі мають свої секрети у застосуванні запашних трав, але ви теж можете відчути себе шефом, посадивши у себе на грядці пряні трави.

Зміст

Корисні властивості пряних трав

Пряні трави дуже корисні, вони містять багато вітамінів і мікроелементів, ефірних масел і природні антибіотики — фітонциди. Варто відзначити, що пряна трава має свої унікальні властивості і навіть якщо ви не любите ароматні трави та спеції, не слід нехтувати очевидною користю, яку ви можете отримати при вживанні цих природних ліків.

Загальні правила посадки пряних трав та догляд за ними

Якщо ви хочете розбити запашну грядку у себе на ділянці, при посадці зелені варто дотримуватися кількох правил.

Розсортуйте рослини за їхніми потребами у догляді. Погодьтеся, буде дивно посадити рослину, яка не любить світло, разом зі світлолюбними рослинами, або пряність яка особливо не потребує поливу з травами, яким необхідний щоденний полив.
Буде зручно, якщо ви посадите поряд трави, які дозрівають в один термін та прибирання яких відбувається одночасно.
Не бійтеся садити поруч багаторічні та однорічні рослини, вони зовсім не завадять одна одній, головне дотримуйтесь правила – високі трави в середині грядки, низькі – з краю.
Не забувайте доглядати грунт, на якому ростуть ваші трави, періодично розпушуйте, підгортайте, вносьте добрива.
Забезпечте багаторічним травам комфортний зимовий відпочинок, якщо цього вимагає конкретний догляд за тією чи іншою пряністю, мульчуйте і накривайте.

пряні трави вирощуємо на городі

Вибір рослин для пряної грядки

При виборі рослин для запашної грядки, в першу чергу ви повинні спиратися на свої смаки та уподобання. Коли ви визначитеся з видом рослин, переконайтеся, що місце, де ви хочете їх посадити, відповідатиме вимогам рослини. Якщо у вас недостатньо сонця на ділянці, вибирайте пряні рослини, що люблять розсіяне світло або тінелюбні. І навпаки, якщо ваша пряність любить світло, не садіть її в тіні.

Класифікація трав

Пряно ароматичні трави класифікують за головними складовими у їх догляді та їх основним характеристикам:

  • Холодостійкі.
  • Теплолюбні.
  • Багаторічні.
  • Однорічні.

Холодостійкі пряні трави для грядки

Холодостійкі трави мають кілька схожих особливостей, які дозволяють їм нормально переносити холодні або морозні періоди року. До таких відносять рослини, які чудово ростуть на місцях із розсіяною тінню. Плюс до всього, трави, які дуже люблять вологу і потребують рясного поливу, також відносяться до холодостійких.

Теплолюбні трави

Теплолюбні рослини потребують великої кількості сонячного світла. Такі рослини чудово виживають і на бідних ґрунтах. Найчастіше це напів- або звичайні чагарники та деякі ґрунтопокривні.

Багаторічні пряні трави

Існує безліч багаторічних трав, що відрізняються між собою як зовнішністю, так і доглядом.

Агастахіс зморшкуватий

Агастахіс зморшкуватий

Ця особливо невибаглива рослина у догляді зазвичай не перевищує висоту 1 метр. Агастахіс є рослиною з масивним і товстим стеблом, квітуче маленькими квітками різного відтінку зібрані в одне суцільне конусовидне суцвіття. Варто відзначити, який смачний мед виходить із агастахісу. Рослина часто застосовують при готуванні страв та у косметичних цілях.

Дудник лікарський

Дудник лікарський

Можна сказати, що дудник це казкова рослина. Середня висота становить 1.5 метра, дуже товсте стебло та єдине суцвіття парасолькової форми. Для нормального зростання, дуднику необхідні багатий ґрунт та щедрий полив. Цю рослину варто посадити ще й через лікувальні властивості, які містяться в корені. Відвари, настоянки з дудника корисні при проблемах шлунково-кишкового тракту та нервової системи.

Материнка звичайна

Материнка звичайна

Одна з найпоширеніших спецій, що використовуються при приготуванні основних страв. Більше того, чай із цієї рослини благотворно впливає на багато систем організму людини. Крім корисних властивостей, спеція може тішити око своїми ніжно-рожевими суцвіттями. Догляду, рослина потребує регулярного поливу і добре освітленому місці, бо тінь може занапастити аромат спеції.

Гісоп

гісоп лікарський

Зовні, гісоп нагадує колосок з дрібними кольорами фіолетового або рожевого відтінку. Середня висота рослини становить 60 см. Оскільки рослина розмножується самопосівом, на сонячних ділянках можуть зростати великі чагарники, періодично рослину слід обрізати. Починаючи від кореня закінчуючи квітами, все в рослині багате на мікро-і макроелементи, тому гісоп часто застосовують у лікувальних цілях.

Лаванда

Лаванда

Напевно, немає людини, яка б не знала про лаванду. Цей подушковидний чагарник перетворить ділянку на маленьку Францію. Така рослина з ароматними фіолетовими квітами любить сонце та нейтральний за кислотою грунт. Лаванду також люблять бджоли, з неї виходять чудові продукти бджільництва. Рослина також відома своєю ефірною олією, а чай заварений на квітах завжди вважали найкращим засобом проти нервозності та безсоння.

Лемонграс

Лемонграс

Якщо хочете наповнити ділянку легким ароматом лимона і позбутися комах, садіть лимонну траву. Лемонграсс чудово росте на ділянках із розсіяною тінню, а його висота залежить від клімату регіону. Через масивну кореневу систему, рослині необхідний рясний полив. Лимонна трава часто використовується як у кулінарії, так і в медицині.

Цибуля скорода (цибуля шніт)

Цибуля скорода (цибуля шніт)

Така рослина, як цибуля скорода чудово впишеться на будь-яку присадибну територію. Зовні ця рослина являє собою довге зелене стебло з однією великою квіткою, найчастіше, бузкового кольору, видовжене листя розташоване низько до землі. Саме в листі міститься безліч вітамінів і мінералів, які в готуванні виявляють пікантність. Шнітт цибуля зміцнює імунітет та покращує апетит.

Любисток

Любисток

Рослина відома своїми лікарськими властивостями. Крім медицини, воно часто використовується у кулінарії. Любисток – висока рослина, це не чагарник, але листя розташоване пірамідально. На верхівці можна побачити маленькі квіточки зібрані в суцвіття. Рослина не боїться низької температури, але потребує достатньої кількості освітлення та регулярного поливу. Найкраще любисток зростатиме на багатій землі.

М’ята

М'ята

Що може бути краще ніж посадити ароматну м’яту у себе на ділянці? Ця рослина вже давно зарекомендувала себе як у медицині, так і в десертах та основних стравах. Вирощування цієї рослини не становить великої праці, вона невибаглива у догляді та додасть вашій ділянці нотку Провансу. При належному догляді з цієї кулястої рослини можна заварювати чудові заспокійливі відвари.

Меліса

Меліса

Чай з цієї рослини завжди притупить почуття нервозності і забезпечить вам гарний сон, а додавання меліси до страв додасть їм пікантності та прянощі. Меліса відома своїми корисними властивостями і її вирощування не тільки не складе великої складності, а й наповнить вашу ділянку легким ароматом цитрусу. Рослина рідко перевищує висоту в 1 метр, і найголовніше у догляді це регулярний полив.

Ревінь (румбарбар)

Ревінь (румбарбар)

Ця рослина чудово підійде для того, щоб озеленити територію. Більше того, ревінь вже давно використовується у приготуванні різноманітних страв. Стебла багаті мікро- та макроелементами, його вживання покращує роботу ШКТ та нирок. На ділянці рослина займе місце своїм величезним листям, яке потребує щедрого поливу. Для кращої зимівлі рослину слід засипати листям або землею.

Розмарин

Розмарин

Це, мабуть, найкраща та популярна приправа до м’яса та страв з ним, його також часто додають у маринад. У давнину вважали, що розмарин допомагає краще запам’ятовувати інформацію, а все завдяки його незвичайному аромату. Посадка такої рослини у себе на ділянці наповнить її цим запашним запахом. У догляді особливо невибагливий, головне у вирощуванні це сонячне місце і акуратний полив.

Рута

Рута

Ще до нашої ери рута вже була відома людям і як лікувальний засіб, і як отрута. У правильних дозах, рута здатна зупинити розвиток психічного захворювання та зміцнити імунітет, вона також вражає своїми властивостями, що дезінфікують. Сама рослина являє собою півкущ з безліччю ажурного листя і маленькими жовтими квіточками на кінці стебла.

Селера

Селера

Найчастіше ви зустрічали цю рослину в рецептах правильного харчування, і не дарма. Селера просто джерело вітамінів і мінералів, а сік з його стебел надає позитивний вплив на організм в цілому. Росте він на сонячних ділянках і частого поливу не потребує. На вигляд, досить масивна рослина, може перевищувати висоту в 1 метр.

Спаржа

Спаржа

Цей популярний у кулінарному мистецтві продукт відомий не лише своїми смаковими якостями, а й корисними властивостями. Спеція багата на вітаміни, вона позитивно впливає на роботу органів та низькокалорійна. Рослина має вигляд куща, у догляді особливо невибаглива. Садити спаржу необхідно на сонячній ділянці, полив має бути регулярним, а ґрунт – родючим.

Чебрець

Чебрець

Ця рослина може не лише прикрашати двір, а й принести чимало користі. На ділянці чебрець зростатиме у вигляді квітучої подушки, складатиметься вона з невисоких щільних стеблинок, листя та квітів фіолетового відтінку. Культура невибаглива і не потребує частого поливу. У народі чебрець використовують при лікуванні хвороб дихальної системи, а сьогодні це улюблена приправа багатьох кухарів.

Фенхель

Фенхель

Про фенхель знали ще в давнину, а сьогодні цього гіганта садять на своїх присадибних ділянках. Висота рослини може досягати 2 метрів, і кожна її складова використовується як у кулінарії, так і в медицині. Догляду особливого не вимагає, єдине, що йому вкрай потрібне це сонце та помірний полив. Фенхель багатий на вітаміни та мінерали, його настойки здатні надати антиоксидантну та протизапальну дію.

Хрін

Хрін

Список корисностей, які знаходяться в цій рослині, можна описувати дуже довго. Потужний аромат, що виходить від кореня цієї рослини, здатний не тільки прикрасити страви з м’яса або риби, хрін – справжній лікар на грядці. Фітонциди, що знаходиться в хроні, здатні подолати ГРВІ, полегшити дихання при захворюваннях дихальних шляхів, налагодити роботу кишківника та жовчовивідних шляхів. Але до його вживання варто поставитися з обережністю, тому що хрін має свої протипоказання.

Чабер садовий

Чабер садовий

Це поки що не найпоширеніша спеція на наших землях, що дуже дарма. Адже елементи, що входять до неї, є досить незвичайними. Вже з давніх-давен люди знали про його неймовірні лікувальні властивості і часто додавали в їжу як гостру спецію. Чабер садовий являє собою бордове стебло з безліччю видовжених, подібних до м’якої голки листочків і маленькими світло-фіолетовими квітами. У догляді головне сонячне місце, полив та “хороші” сусіди.

Черемша

Черемша

Прикрасити ділянку черемшою – дуже гарне рішення. Це низькоросла рослина з 1-2 листками подовженої форми і білими квітами з 5-6 пелюстками, зібрані в одне велике суцвіття. Для нормального зростання їй потрібний помірний полив. Найчастіше черемшу використовують у засолюванні та маринаді. У сушеному вигляді не втрачає свої корисні властивості, благотворно впливає на роботу ШКТ.

Шавлія

Шавлія

Якщо хочете, щоб ваше подвір’я було наповнене приємним, але ненав’язливим ароматом, посадіть шавлію. Цей чагарник має щільне стебло і його фіолетові суцвіття ростуть конусовидно. У догляді головне своєчасно проводити підживлення. Шавлія часто використовують у приготуванні основних страв, додає прянощі. У медицині використовується для лікування проти хвороб дихальних систем та притуплює нервозність.

Щавель

Щавель

Любителі кислого дуже поважають цю рослину за її приємну, ненав’язливу кислинку. Хто не любить у спеку з’їсти тарілочку зеленого борщу, щоб освіжитися та підбадьоритися? Але мало хто знає, що щавель просто неймовірно багатий на вітаміни і мікроелементи, він містить вітаміни групи В, С, А, РР, крім цього: магній, калій, цинк, залізо, мідь та багато інших. Виводить з організму шлаки та вільні радикали, допомагає боротися навіть із таким страшним захворюванням, як рак.

Естрагон (тархун)

Естрагон (тархун)

Ця пряна трава має незвичайний аромат, людям із колишнього Радянського Союзу більше знайомий за смаком однойменного лимонаду, але саме цей факт змушує людей пострадянського простору відноситься до цієї пряності як до добавки до десерту. Насправді, естрагон є однією з найпопулярніших трав у Франції, вона часто входить до складу “прованських сумішей”, які часто додають до основних страв з м’яса та риби. У Грузії тархун також цінується як неперевершена приправа до м’яса. Варто відзначити і корисні властивості естрагону, насамперед його вплив на сечостатеву систему, він чудово підвищує потенцію.

Однорічні пряні трави

Якщо ви не хочете займати ділянку однією рослиною на кілька років, то посадіть однорічну. Вони також принесуть користь і заповнять порожню територію.

Аніс

Аніс

Популярність використання цієї спеції прийшла до нас зі Сходу. Ще в Стародавньому Єгипті насіння анісу використовували в кулінарних та лікувальних цілях, згодом застосування цієї спеції знайшли і в Європі. У Німеччині її дуже цінують, адже під час приготування знаменитої квашеної капусти аніс обов’язково додають у маринад. Крім цього, аніс дуже популярний при виготовленні алкогольних напоїв, адже його свіжий, незвичайний аромат допомагає зробити алкоголь м’якшим.

Базилік

Базилік

Чудова, ароматна трава, батьківщина якої сонячна Італія. Яскравий, насичений аромат базиліка, фарбує будь-яку страву, будь то овочевий салат або основне блюдо, його додають у піцу та пасту. Запах цієї пряної трави поєднує в собі мелісово-цитрусові нотки і має саме свій, неповторний аромат. Базилік налічує безліч сортів, що відрізняються як за кольором, так і за інтенсивністю аромату.

Бораго (огіркова трава)

Бораго (огіркова трава)

У народі цю рослину називають “огірковою травою”. Не багато знайомі з цією пряністю, а дарма. Ця трава справжнє джерело здоров’я та довголіття, вона корисна при захворюваннях серцево-судинної системи, при зниженому імунітеті, при депресивних розладах. Цю спецію часто використовують для приготування прохолодних напоїв, додають до салатів із свіжих овочів, використовують при приготуванні десертів.

Рослина дуже поширена у Північній Америці. Там цю спецію часто використовують у приготуванні як салатів, так і десертів. У народній медицині бораго допомагає при пошкодженнях шкіри, використовується при проблемах із ШКТ, а в косметології відомий своїми антивіковими діями. Сама рослина являє собою щільне зелене стебло з безліччю маленьких листочків і синіми квітами.

Гірчиця салатна

Гірчиця салатна

Якщо ви любитель пікантних салатів, посадіть гірчицю салатну. Її листя часто використовують у приготуванні всіляких страв, тим більше, що вони додають гостроти. У медицині, рослина прославилася своїми властивостями, що розігрівають, і наявністю вітамінів і солей. Гірчиця салатна росте дуже швидко, головне у догляді за нею – це помірний полив та правильний ґрунт.

Кервель (купир)

Кервель (купир)

Це трав’яниста рослина, середня висота становить 40 сантиметрів. У період зростання, кервель випромінює приємний пряний аромат. Рослина у догляді невибаглива, її необхідно помірно поливати. У готових стравах кервель додає прянощі, тому радять використовувати його разом із рибою та м’ясом. Кервель є джерелом вітаміну С, тому він також сприяє зміцненню імунітету.

Коріандр посівний або кінза

Коріандр посівний або кінза

Чудова, свіжа, ароматна трава. У їжу вживають як свіже листя, так і насіння коріандру. Але не всі люблять сильний, специфічний смак цієї прянощі і віддають перевагу більш легким смакам, хоча ніщо так не підійде до літнього шашлику, як пучок свіжої кінзи.

Крес салат

Крес салат

Для тех, кто обожает продукты “прямо с грядки” стоит посадить это растение. Быстро растет и является источником множества микро- и макроэлементов. В употреблении в пищу напоминает хрен, но кресс салат не такой навязчивый. Растение вовсе неприхотливое, растет даже на бедных почвах. Хоть кресс салат и является однолетним растением, его посев не составит большого труда.

Листова гірчиця

Листова гірчиця

Ще один представник гострих та пряних спецій. Листова гірчиця росте ґрунтопокровною зеленню з бордово-зеленими листочками, в яких і містяться всі вітаміни. Рослина невибаглива у догляді, і навіть є самопосівною. Більше того, листова гірчиця не боїться низької температури. Найкраще використовувати цю рослину в приготуванні салатів, але також добре поєднується з м’ясом.

Майоран

Майоран

Ще одна рослина, яка наповнить вашу ділянку приємним і ненав’язливим ароматом. Майоран не перевищує висоту 50 сантиметрів тому багато місця він не займе. Найголовніша складова його агротехніки — регулярне прополювання. Урожай такої зелені можна зібрати двічі на сезон. Крім кулінарії, майоран використовується і в медицині. Він корисний для підтримки жіночого здоров’я, є болезаспокійливим засобом та покращує роботу ШКТ.

Пажитник (фенугрек)

Пажитник фенугрек

Дуже запашна рослина тому його аромат буде наповнювати вашу ділянку влітку. Індійська страва без пажитника — не страва, а завдяки його прянощі. Фенугрек є невисокою рослиною з подовженими листочками і світло-фіолетовими квітами. Його плоди мають цікаву форму і одного разу їх спробувавши, ви завжди додаватимете їх у свої страви.

Перила чагарникова

Перила чагарникова

Цю японську петрушку ми часто приймаємо за декоративну рослину, але насправді ця зелень часто використовується в приготуванні страв і її можна вважати за страву. У висоту рослина може досягати 1 метра, вона масивна і має пірамідальну форму. При вирощуванні її варто забезпечити систематичним поливом та достатнім освітленням.

Петрушка

Петрушка

Немає нічого кращого, ніж виростити у себе на ділянці цю запашну зелень. Про корисні властивості цієї невибагливої рослини можна говорити довго: це криниця мінералів і вітамінів, що покращує роботу всіх органів і систем організму. Більше того, петрушка не просто корисна, а й смачна. Щоб виростити петрушку, забезпечте їй достатню кількість світла та удобрюйте її.

Портулак

Портулак

Ця рослина чудово підійде для того, щоб укрити бідний ґрунт кольористим килимом з портулаку. Рослина відома своїми лікарськими властивостями, і вже в давнину люди знали про її болезаспокійливі дії. Завдяки йому люди боролися із різними паразитами. Ця невисока рослина з дуже красивими різнокольоровими квітами зовсім невибаглива у догляді і навіть не потребує частого поливу.

Рукола

Рукола

Надзвичайно смачна та корисна трава. Руккола зовсім недавно стала популярною в нашій країні, але дуже швидко полюбилася і стала фаворитом у багатьох гурманів. Вона має незвичайний смак свіжих грибів, але, на жаль, у сушеному вигляді втрачає його. Але за те у свіжому вигляді ви можете їсти її практично з кожною стравою. Відмінно підходить до м’яса, у листових салатах, у будь-яких стравах, де треба зробити акцент на свіжість. В Італії, за популярністю ця трава йде нарівні з базиліком.

Кмин

Кмин

Ця пряність ще відома під назвою зіра. Дуже популярна приправа на сході, її додають у страви з м’яса, при приготуванні плова, печуть хліб з додаванням запашних зернят кмину. Крім того, що ця спеція дуже смачна, вона ще й корисна. Кмин регулює рівень цукру в крові, допомагає при хворобах серцево-судинної системи, знижує рівень холестерину в крові. Крім того, допомагає боротися із ожирінням.

Кріп

кріп

Ця трава, напевно, не потребує особливого ​​представлення, ми знаємо і любимо її з дитинства. У наших країнах пострадянського простору кріп стоїть на почесному місці. Кріп хороший у супах, салатах, стравах з м’яса, соусах, але особливо прекрасний він до страв з риби та морепродуктів, у яких він звучить просто ідеально. Крім того, що кріп смачний, він ще й корисний. У ньому дуже багато вітамінів та мікроелементів, служить імуномодулюючим, протизапальним засобом. Посадивши кріп на своїй грядці, ви забезпечите себе вітамінами на цілий рік, адже кріп, крім використання у сирому вигляді, можна засушити або заморозити.

Правила організації ароматного городу

Якщо на одній спільній території посадити занадто багато ароматних трав, то вони можуть її заповнити великою кількістю ароматів, що розрізняються, які можуть викликати роздратування і неприємне змішання запахів. Щоб такого не сталося, потрібно садити особливо пахучі рослини подалі один від одного. Більше того, не варто всю свою ділянку заповнювати дуже запашними рослинами.

Особливості вирощування різних рослин

Для кожної рослини є свої правила сусідства. При неправильному розміщенні різних трав одне може занапастити друге. Крім цього, треба пам’ятати, що якісь рослини люблять тінь, а деякі — рясний полив. У будь-якому разі потрібно правильно розсадити рослини на своїй ділянці.

Які трави можна садити поряд

Без проблем поряд на грядці вживуться багаторічні та однорічні трави. Вони зовсім не заважатимуть один одному, а вам буде зручно доглядати за ними.
Поруч можна посадити трави, у яких різний режим поливу, але попередньо відокремте їх один від одного перегородкою.

Які трави можна садити поряд
Добриво

Не кожна рослина потребує добрива, а деяким необхідно проводити підживлення кілька разів за сезон, тому рослини з різними типами добрива необхідно також садити окремо один від одного. Декому підходить лише хімічне підживлення, а деяким — органічне.

Зимівка

Залежно від стійкості рослини, деякі зовсім не потребують підготовки до зими, іншим потрібно проводити підгортання, а треті необхідно обрізати. Варто зазначити, що зимівля рослини також залежить від регіону, де воно росте.

Заготівля пряних трав

У зимовий час наш організм потребує вітамінів і такі корисні рослини, як пряні трави прийдуть на допомогу. Вони допоможуть заповнити нестачу мікроелементів, тим самим підвищать ваш імунітет ослаблений під час зими.

Заготівля пряних трав

Заготовляти запашні трави можна кількома способами.

  • Сушка. Це найпростіший спосіб, але не завжди вам вдасться зберегти аромат пряних трав, багато хто з них швидко втрачає свій запах, а деякі і зовсім не придатні до такого виду заготівлі.
  • Заморожування. Для кращого збереження аромату рекомендуємо вам дрібно нарізати свіжу зелень, розкласти порційно, для цього добре підійдуть формочки для льоду, залити водою і заморозити в морозилці. Ще краще збереже властивості трав заморожування їх у розтопленому вершковому маслі. Процедура така ж, як і при заморожуванні з водою, тільки залити трави у формах слід розтопленим вершковим маслом.
  • Деякі види трав, наприклад, такі як щавель, можна засолити і закатати в банки.
  • Рослини, де цінними є коріння, наприклад, хрін, натирається на тертці і зберігається просто в холодильнику.
  • Трави, які використовуються в приготуванні десертів, наприклад, стебло ревеню, перетираються з цукром і просто зберігаються в прохолодному місці, найкраще в холодильнику.

Заготівля запашних спецій на зиму – дуже простий і нетрудомісткий процес, але користь для вашого організму є колосальною.

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: