Досвідчені дачники навчилися отримувати рясний урожай картоплі, томатів, огірків. Настала черга стати професіоналом у вирощуванні грибів. Культивування печериць – новомодне захоплення завзятих рослинників і прибутковий бізнес для підприємців.
Вирощування печериць у домашніх умовах для новачків може здатися досить складним. І це дійсно так. Розведення печериць – це трудомісткий процес, який насамперед вимагає терпіння, знань, необхідних пристосувань і відповідного приміщення. Але при оволодінні всіма тонкощами, можна отримати відмінні результати.
Зміст
Переваги домашнього грибівництва
Щасливі ті люди, які мають власні сади та городи, в яких можна вирощувати гриби. Не всі знають, що можна почати вирощувати смачні печериці у своєму власному домі, забезпечуючи легко доступний урожай. Дедалі більше з’являється ентузіастів, які вирощують гриби самостійно. Це хобі вимагає терпіння і праці.
Культивуючи печериці вдома, ми маємо стовідсоткову впевненість, що гриби вирощуються без шкідливих добавок і хімії. Ми будемо впевнені, що гриби не ростуть на штучних добривах, не містять консервантів, що запобігають псуванню в процесі транспортування і зберігання.
Гриби – є джерелом мінеральних солей, вітамінів A, B, D. Вони сприяють схудненню, є низькокалорійним продуктом. Печериці мають приємний, м’який аромат, є одними з небагатьох грибів, які можна з’їсти навіть сирими. Тому вони не тільки додаються до супів і соусів, де піддаються кулінарній обробці, але також використовуються для свіжих салатів і бутербродів.
Речовина | Маса |
білок | 3,5 г |
жири | 0,2 г |
цукор | 3,6 г |
нікотинова кислота | 2,38 г |
пантотенова кислота | 3,5 г |
вітамін B1 | 0,15 г |
вітамін B2 | 1,3 г |
вітамін С | 8,6 г |
фосфор | 130,0 г |
кальцій | 25,0 г |
калій | 400,0 г |
залізо | 1,0 г |
енергетична цінність | 45 ккал |
Унікальний аромат і смак печериць є лише частиною їхніх переваг. А у випадку грибів з домашньої ферми переваг ще більше. Особливо якщо йдуть кислотні дощі, поруч розташовані хімічні підприємства, корисність лісових грибів стає під питанням. А свої домашні грибочки – в рази корисніші!
Вибір приміщення для печериць
Для вирощування печериць необхідне прохолодне приміщення.
Зазвичай використовують такі варіанти:
- підвал;
- гараж;
- льох;
- комора;
- теплиця.
Але кімната потрібна тільки тоді, коли вирощування грибів здійснюється цілий рік. У весняно-літній період, до підвищення температури на вулиці вище 20 ºС, печериці можуть рости на вулиці у відкритому ґрунті.
Добре печериці ростуть у підвалі, який взимку опалюється, а влітку температура залишається між 12-16°С. У таких умовах, за систематичного провітрювання та контролю температури і вологості, печериці можна вирощувати цілий рік.
Важливо. У приміщенні, призначеному для вирощування домашніх печериць, підлогу не варто заливати бетоном. Найкраще покриття для грибів – земля.
Гриби можна вирощувати на вулиці – на відкритому повітрі, але ризик невдачі при такому способі набагато вищий. Під час вирощування на вулиці потрібно захистити їх від зміни погодних умов, забезпечивши укриття, наприклад у траншеї. Найкраще місце для такого способу – затінена і захищена від вітру частина ділянки. Дно траншеї має мати глибину 40 см, ширину 1,3 м, площу 1,7 м. Довжина траншеї має бути адаптована до розміру грибниці. На краях ями роблять вал висотою 20-25 см.
Умови утримання печериць
У приміщенні, призначеному для вирощування домашніх печериць, потрібно забезпечити вентиляцію, без протягів, бажано під стелею. Без припливу свіжого повітря в приміщення печериці витягуються в довжину.
З вентиляційних отворів не має надходити холодне повітря. Щоб уникнути проникнення шкідників і для плавного припливу повітряних мас, вентиляційний отвір варто прикрити дрібною сіткою.
Важливі умови при виборі та підготовці приміщення:
- високі показники вологості повітря (не менше 60%, краще 90%);
- температура (18-24 °С).
Вибираючи місце для вирощування грибів, слід враховувати, що кімната має бути опалювальною, з можливістю регулювання температури, вологості.
Гриби не фотосинтезують, сонячне світло їм не потрібне. Відмінний урожай печериць можна отримати навіть при вирощуванні в повній темряві. Лампи, як правило, встановлюють для зручності людей.
Важливо. У приміщенні для культивування печериць обов’язково потрібно поставити прилади для вимірювання температури і вологості – гігрометри, термометри.
Дезінфекція приміщення
У печериць є свої особливості вирощування. Вони погано ростуть у місцях, де з ними конкурують якісь інші види. Тому перед посадкою печериць у приміщенні для вирощування необхідно провести обробку поверхонь з метою дезінфекції.
Грибоводи-початківці для знезараження можуть використовувати:
- Формалін – обприскують від підлоги до стелі.
- Розчин вапна з мідним купоросом. В 1 відрі води розводять 3 кг вапна і 100 г мідного купоросу. Обробляють усі поверхні.
- Сірка. Розпалюють сірчану шашку, залишають на кілька діб.
- Хлорне вапно. В 1 відро води додають 350 г вапна. Розпилюють або зафарбовують усі ділянки кімнати для вирощування грибниці.
Після обробки приміщення провітрюють.
Зонування простору
Для вирощування печериць і отримання високого, якісного врожаю, необхідно створити оптимальні умови. Залежно від періоду росту печерицям потрібне різне середовище: під час розростання грибниці температура в льосі підтримується вищою, ніж у момент вигонки плодових тіл.
У приміщенні для вирощування грибів бажано зонувати простір:
- виділити кімнату, де буде здійснюватися посадка міцелію;
- відвести окрему ділянку для вирощування, розростання тіл печериць.
Важливо. Зонування полегшує процес культивування печериць, відповідно до графіка ємності можна просто переміщати з однієї кімнати в іншу.
Підготовка субстрату для вирощування грибів
Один із ключових чинників отримання багатого врожаю печериць – правильно підібраний субстрат. Гриби – сапрофіти, це організми, які розвиваються за рахунок витягування енергії з органічної речовини, яку вони розбивають на прості сполуки.
Як приготувати субстрат для печериць?
Гриби, зазвичай, вирощують у компості. Субстрат для печериць може містити такі компоненти:
- гній (кінський, коров’ячий, у виняткових випадках свинячий або пташиний послід);
- гіпс;
- добрива (карбамід, суперфосфат);
- крейда;
- солома;
- алебастрове борошно.
При приготуванні живильного середовища для грибів переважно вибрати кінський гній.
Варіанти приготування субстрату:
- 5 кг коров’яку або кінського гною, по 200 г карбаміду і суперфосфату, 10 кг соломи, 700 г гіпсу, 500 г крейди;
- 3 кг курячого посліду, 500 г алебастрового борошна, 10 кг соломи, 200 г карбаміду, 700 г гіпсу.
Важливо. Для покриття готовим субстратом 1 м2 ділянки для вирощування печериць необхідно 40 кг соломи. Кількість інших компонентів збільшують пропорційно.
Щоб отримати субстрат для посадки грибів необхідно кілька тижнів. Компост готують на вулиці або в приміщенні з хорошою вентиляцією, без доступу атмосферних опадів. Бажано, щоб процес проходив на відкритому сонці.
Суть процедури: у ємності або ямі шарами укладається гній і солома. Завдяки присутнім бактеріям відбувається розкладання компонентів і виходить необхідне живильне середовище для печериць. При розкладанні температура субстрату може підніматися до 70 °С.
Послідовність приготування субстрату
Для компосту беруть чисту, нову солому без ознак хвороби. Заздалегідь замочують її на 24 години в ємності з водою.
Майбутній субстрат для вирощування печериць готується таким чином:
- укладають солому, зверху розміщують шар гною (посліду), кожен ряд має бути по 25-30 см;
- кожен шар рівномірно посипають карбамідом, поливають водою;
- закінчують, коли купа досягне висоти 1 м, верхній шар має складатися із соломи;
- укривають;
- залишають у такому вигляді на 1 тиждень.
Через 7 днів шари перемішують за допомогою вил, підсипають гіпс. Після закінчення 3-4 днів процедуру повторюють. Вносять у компост крейду, суперфосфат.
Важливо. Компост не повинен пересихати. Під час кожного перетрушування за потреби його зволожують.
Наступні перемішування проводять кожні 4 дні. У середньому, субстрат готовий до посадки через 3 тижні.
Придатність субстрату для посадки визначається за кольором і консистенцією:
- основа м’яка;
- субстрат забарвлений у коричневий колір;
- солома легко рветься.
Розміщення субстрату в грядках
Якщо субстрат відповідає необхідним нормам, він заповнюється в ємності для подальшого культивування грибів. До цього температуру субстрату слід трохи знизити.
Варіанти розміщення посадок у приміщенні:
- Стелаж. Роблять бортики, засипають компост. Висота живильної основи – 45 см.
- Ящик. Заповнюють субстратом висотою 20-25 см. Розміщують рядами.
- Земля. Якщо в кімнаті для вирощування печериць земляна підлога, грядки можна зробити на підлозі. Висота грядки – 70 см, довжина і ширина по 75 см.
Сорти грибного міцелію і технологія посадки
Посадка міцелію вважається найскладнішим етапом у культивуванні печериць.
Перед посадкою перевіряють температуру субстрату. На глибині 5 см вона має бути не вищою за 28 °С. В іншому разі міцелій може загинути.
Сорти печериць
Грибницю печериць вирощують у лабораторних умовах на злаках або органічних залишках. Селекціонерами виведено понад 50 сортів цього гриба.
У продажу зазвичай можна зустріти 2 різновиди грибниці печериць:
- двоспоровий бурий;
- двоспоровий білий.
Ці 2 сорти не мають суттєвих відмінностей у культивуванні. Різниця в забарвленні дорослих грибів.
Важливо. Для вирощування можна використовувати і грибницю, що виросла в природному середовищі.
Посадка міцелію
Злаковий і гнойовий міцелій відрізняються технологією посадки.
У злаковому міцелії зернятко (овес, пшениця, жито) служить субстратом для спор грибів. Сіють його таким чином:
- з грядки знімають шар землі (3 см);
- хаотично висівають зерна;
- присипають ґрунтом, розрівнюють.
Міцелій, вирощений на органічних залишках, на вигляд нагадує шматок ґрунту. Перед посадкою його потрібно розділити на дрібні шматочки і розкласти на рівній поверхні.
Гнойовий міцелій садять у шаховому порядку, залишаючи відстань у 20 см. Грибницю заглиблюють у субстрат не більше 3 см.
Догляд за грибами
Система догляду за печерицями після посадки включає:
- постійний контроль температури, вологості повітря;
- зволоження субстрату;
- засипання компосту ґрунтом;
- провітрювання.
Температура і вологість
Відразу після посадки грибниці в приміщенні має бути досить тепло – 24-26 °С. Вологість повітря підтримується в межах 55-60% краще 90%.
У грибниці 12 днів йде на поглиблення в субстрат. Після цього печериці починають нарощувати тіло гриба. До цього моменту в погребі температуру слід знизити до 18-20 °С.
Вологість повітря підвищують шляхом багаторазового змочування землі, підлоги. Якщо використовують спеціальні теплиці для вирощування грибів, вони мають бути затіненими і вентилюватися за допомогою вентиляторів, розміщених на даху. У разі використання бічних вентиляторів буде створено несприятливий протяг. Будь-які коливання температури потрібно зводити до мінімуму.
Важливо. Субстрат поливають за допомогою розпилювача.
Підготовка ґрунту для покриття компосту
Для росту плодового тіла необхідний ґрунт. Через 12 днів після посадки компост покривають ґрунтом.
Для росту грибів підійдуть такі види ґрунту:
- торф;
- супіщаник;
- дернова земля;
- суглинок.
Головна умова – земля має бути легкою, дрібнодисперсною, повітропроникною.
Ґрунт застеляють на компост у зволоженому вигляді, шаром 3-4 см.
Умови в приміщенні:
- температура в приміщенні підтримується на рівні 16-18 °С;
- вологість повітря – 65-85%;
- льох регулярно провітрюють.
Важливо. Вологість ґрунту не повинна бути вищою за 60%.
Збір урожаю печериць
Печериці, вирощені в приміщенні, радують першими грибочками через 2-4 місяці. Їдять печериці виключно білого кольору. Потемнілі екземпляри видаляють, викидають.
Дозрілі гриби не зрізають, кожен гриб акуратно викручують із субстрату. Ямку, що залишилася, засипають ґрунтом, поливають.
Урожайність грибів досить висока: з невеликої грядки в 1 м2 вдається зібрати 5-10 кг печериць.
Урожай можна збирати кілька разів, вирощування грибів у домашніх умовах може тривати 4 місяці. Не забувайте видаляти хворі, мертві екземпляри, постійно тримати ґрунт вологим.
Перед використанням свіжозібрані гриби слід мити, видаляти забруднені основи ніжки, залишки субстрату. Білі печериці зберігають у холодильнику 4 дні, а коричневі – 6 днів. Гриби можна заморожувати, маринувати, консервувати.
Висновок
Вирощувати печериці складніше, ніж звичні овочі. Печериці примхливі, без належних умов вирощування можуть загинути. Кожен грибовод зрештою розробляє власну технологію, враховуючи наявну сировину, обладнання, власні навички.
Успіх залежить від здатності грибовода спостерігати за процесом вирощування та робити висновки, сумлінності та працьовитості. У культивуванні грибів є позитивні сторони: їм не потрібне світло, урожай можна зібрати через 2 місяці. Вдалого вирощування та приємного апетиту!