Яка господиня не знає про такий смачний і корисний продукт, як капуста брокколі. Багата вітамінами та мікроелементами, ця капуста міцно влаштувалася на столах не лише наших співвітчизників, а й завоювала популярність по всьому світу. Брокколі – лідер серед овочів, у людей, які дотримуються культури харчування.
Зміст
- 1 Ботанічний опис
- 2 Популярні сорти класичної броколі
- 3 Вирощування брокколі у відкритому ґрунті
- 4 Особливості агротехніки брокколі у відкритому ґрунті
- 4.1 Коли садити брокколі в ґрунт
- 4.2 Підготовка ґрунту для посадки брокколі
- 4.3 Оптимальна схема посадки брокколі
- 4.4 Посадка брокколі
- 4.5 Капуста брокколі – вирощування з розсади
- 4.6 Готуємо насіння
- 4.7 Калібрування насіння
- 4.8 Знезараження насіння
- 4.9 Боротьба з бур’янами
- 4.10 Полив брокколі
- 4.11 Підживлення брокколі у відкритому ґрунті
- 4.12 Обробка брокколі у відкритому ґрунті від шкідників
- 5 Грунт для розсади капусти брокколі
- 6 Хвороби та шкідники боротьба з ними
- 7 Збір врожаю брокколі та його зберігання
- 8 Властивості броколі – шкода та користь
- 9 Капуста броколі на пару
Ботанічний опис
Брокколі (cavolo broccolis) – сімейство Капустяні. Як виглядає капуста брокколі? Висота рослини варіюється від 30 до 70 сантиметрів. Має м’ясисті, укорочені квітконосні пагони. Квіти цієї капусти в результаті селекції перестали давати насіння і безліч квіткових зачатків перетворилися на ніжні грудки яскраво-зеленого кольору, саме цю частину рослини використовують у приготуванні. Лист броколі має лопатево-хвильову форму, коренева система розгалуженого типу. Час плодоношення, залежно від регіону, кінець червня – початок вересня.
Характеристики брокколі
Насамперед треба відзначити смакові якості цієї рослини. Назва “спаржева капуста” абсолютно виправдана, тому що в приготовленому вигляді брокколі має смак спаржі. Варто відзначити, що за смаком капуста брокколі перевершує цвітну капусту і універсальна у приготуванні. Брокколі може послужити відмінним гарніром до м’яса, риби, птиці, страв з яєць та сиру, гарна у вигляді пюре та у перших стравах.
Крім смакових якостей, капуста броколі може похвалитися найбагатшим складом вітамінів, макро- та мікроелементів.
У її складі присутні:
Вітаміни С, К, А, Е, РР, В1, В2, В6, В9, В12 каротин, біотин, холін.
Мікроелементи кремній, селен, цинк, марганець та інші.
Макроелементи цинк, натрій, хлор та інші.
Фізичні характеристики: рослина холодостійка, любить вологу.
Ранньостиглі
Ранньостиглими вважають сорти броколі, період дозрівання яких викладає на 60 – 70 день.
Середньостиглі
Сорти, термін дозрівання яких викладає на 70 – 90 день висадки, вважаються середньостиглими.
Пізньостиглі
Сорти, що дозрівають після 90 дня посадки відносяться до пізньостиглих.
Червона та стебельна брокколі
Капуста брокколі ділиться на три підвиди: класична, стебельна та червона.
Червона брокколі – морозостійкий гібрид, відрізняється незвичайним забарвленням суцвіть – бурим. Належить до пізньостиглих сортів.
Стеблова брокколі, її ще називають італійська, характерна стеблами подовженої форми, на яких формуються невеликі суцвіття. Цей вид – середньостиглий, у кулінарії придатний для заморожування.
Популярні сорти класичної броколі
У броколі існує багато сортів, вони відрізняються один від одного своїм виглядом та гастрономічними властивостями.
Брокколі Лінда
Цей сорт брокколі відноситься до середньостиглих, збирання врожаю припадає на 80 день після посадки. Маса качана в межах 300 – 400 грам, суцвіття плодів щільні, не дуже рельєфні. Сорт Лінда характеризується високими смаковими якостями і давно зарекомендував себе на ринку як один із найкращих.
Капуста має високу поживну та дієтичну цінність. Дієтологи рекомендують вводити її до раціону для нормалізації рівня холестерину, зміцнення судин. Суцвіття можна використовувати у свіжих салатах (американські рецепти), відварювати, запікати, заморожувати.
Сорт можна вирощувати в польових та городніх умовах, а також на балконі та навіть на підвіконні.
Брокколі Гном
Сорт Гном відноситься до середньостиглих сортів, дозрівання настає на 75 – 80 день після висадки. Качани досить важкі, маса одного від 400 до 600 грам. Суцвіття практично одного розміру, мають яскраво-зелене забарвлення. Смакові якості цього сорту на висоті. Підходить будь-який вид кулінарної обробки.
Головки довго зберігають, заморожують і солять, вживають у свіжому вигляді та додають у будь-які страви з овочів. Плоди не розтріскуються. У брокколі багато фосфору, кальцію, вітамінів та білків.
Головки щільні, здатні не псуватися, залишаючись тривалий час на корені. Сорт стійкий до спеки та посухи.
Брокколі Фортуна
Фортуна відноситься до пізньостиглих сортів, збирання врожаю відбувається на 90 – 100 добу після посадки. Цінується городниками за невибагливість та морозостійкість. Качан має масу в 300 – 500 грам, плодоносне суцвіття яскраво-смарагдового кольору. Гастрономічні показники високі. Брокколі сорту Фортуна є дієтичним продуктом, який сприятливо впливає на відновлення процесів метаболізму.
Це один із найбільш невибагливих та врожайних сортів капусти брокколі, придатний для вирощування в регіонах із прохолодним кліматом. Серед городників цей сорт набув популярності не лише за свою витривалість та холодостійкість, а й за здатність рясно та тривало плодоносити, аж до настання осінніх заморозків.
Брокколі Імператор
Сорт відрізняється нестандартною формою листя. Імператор відноситься до середньостиглих, збирання врожаю припадає вже на третій місяць вирощування, середня маса становить 300 грам. Крім зовнішнього вигляду характеризується невисокою врожайністю, хоча плоди мають високий показник смаку.
Брокколі Лакі
Сорт Лакі відноситься до ранньостиглих сортів, збирання врожаю можна проводити вже через 70 – 75 день після висадки в ґрунт. Дуже невибагливий, має високу стійкість до захворювань. Качани компактні, маса одного від 300 до 600 грам, колір плодоносних суцвіть сріблясто-смарагдовий. Смакові показники високі. Рослина висотою 60-90 см, на кінці стебла утворює безліч квітконосів із щільними групами маленьких бутонів, зібраних у пухку головку. Віддає перевагу відкритим сонячним місцям, добре удобреним грунтам з глибоким орним шаром.
Вирощування брокколі у відкритому ґрунті
Не так давно, капуста брокколі була дивиною на вітчизняних городах, свою популярність ця капуста заслужила своїми корисними властивостями та смаковими якостями. Але все ж таки брокколі — поки що новинка на наших грядках і навіть незважаючи на її невибагливість, багато хто не знає, як правильно виростити її у відкритому ґрунті.
Вирощування через розсаду
Вирощування брокколі через розсаду – перевірений “дідівський” спосіб. Завдяки йому, саджанці, потрапляючи в ґрунт, вже досить сильні та сформовані.
Вирощування посівом насіння в грядку
Досить ризикований спосіб, не факт, що ваше насіння просто так приживеться. Для благополучного проростання рослини необхідний спеціальний тепловий режим та полив. Звичайно, багато залежить від регіону, в якому ви проживаєте, якщо ваші погодні умови можуть забезпечити насіння достатньою кількістю світла та вологи, то можете спробувати виростити брокколі висівом насіння прямо в ґрунт.
Вирощування брокколі у теплиці
Чим хороший спосіб вирощування брокколі в теплицях, так це тим, що в теплиці зберігаються оптимальні умови для зростання. Дотримується температурний режим та режим поливу, проводиться своєчасна санітарна обробка від хвороб та шкідників.
Особливості агротехніки брокколі у відкритому ґрунті
Найперше і основне – правильно підготувати насіння брокколі до висадки на розсаду.
- Дотримати посівні терміни.
- Підібрати оптимально підходящий ґрунт для висадки броколі.
- Правильно висадити розсаду броколі у відкритий ґрунт.
- Дотримання режиму поливу.
- Вчасно внесене підживлення.
Коли садити брокколі в ґрунт
Після появи сходів, відрахуйте 30 – 50 днів, звіртеся з гідрометцентром, вам необхідно вибрати для посадки похмурий день, якщо такої можливості не надається, перенесіть висадку на пообідній час. Коли побачите, що на паростку з’явився 5-6 листок, значить розсада готова до висадки у відкритий ґрунт.
Якщо ви сіяли насіння на розсаду в середині квітня, відповідно, висаджування у відкритий ґрунт має здійснитися в середині або наприкінці травня.
Підготовка ґрунту для посадки брокколі
Не варто саджати брокколі у ґрунт, на якому минулого сезону росли такі культури, як: редис, капуста чи редька, в ідеалі, посадити брокколі після моркви чи бобових. Це зумовлено тим, що рослини сімейства хрестоцвітих, до якого відноситься і брокколі, харчуються з ґрунту одними і тими ж речовинами, і якщо ви посадите брокколі після капусти, ґрунт вже буде не таким насиченим для нього.
Для посадки брокколі, грунт готують ще з осені, вносять органічні добрива, такі як гній, що перепрів, і перегній, з мінеральних добрив використовують суперфосфат і калійну селітру. Якщо грунт досить кислий, як розкислювач можна використовувати яєчну шкаралупу, яка до речі, чудово дренує грунт і бореться з такими комахами-паразитами, як слимаки та капустянка.
Брокколі любить пухку, слабокислу, родючу землю.
Оптимальна схема посадки брокколі
Для комфортного зростання, висадіть брокколі за такою схемою:
відстань між посадковими ямами 40см;
відстань між рядами 50 – 60 см;
ширина проходу 80 див.
Посадка брокколі
У підготовлені, досить глибокі ямки, перед посадкою удобріть сумішшю з доломітового борошна, золи та компосту, це дозволить рослині відразу отримати поштовх до зростання.
Зануріть саджанець глибоко в лунку і присипте землею так, щоб край посадкової лунки був на одному рівні з початком листя, а сам саджанець присипте землею всього на кілька сантиметрів, щоб рослина знаходилася як у кратері.
У міру зростання саджанця, лунку присипають землею, поки кратер не зрівняється з поверхнею грядки.
Капуста брокколі – вирощування з розсади
Розсадний спосіб вирощування брокколі найнадійніший, тут ви можете контролювати всі етапи росту рослини, починаючи з підготовки насіння.
Один із способів:
Готуємо насіння
Для благополучного проростання розсади, необхідно відібрати тільки найкраще, здорове насіння броколі. Насіння не повинно бути порожнім або зараженим.
Для того щоб підвищити схожість насіння, спочатку їх відкалібровують, потім знезаражують.
Остання стадія підготовки – заморожування. Вона необхідна для того, щоб пробудити насіння та підвищити його морозостійкість. Насіння після знезараження на 10 хвилин кладуть у холодильник.
Деякі городники радять після заморожування замочити насіння на ніч у розчині, що активує ріст. Після всіх маніпуляцій насіння просушити і готові до посадки.
Калібрування насіння
Калібрування – спосіб відібрати найкраще насіння для посіву на розсаду. Для цього вам знадобиться 3% розчин кухонної солі. У цьому розчині необхідно замочити насіння, порожнє, непридатне насіння відразу спливе на поверхню, а хороше, якісне насіння осяде на дно ємності. Неякісне насіння зберіть шумівкою і викиньте, воно вам не знадобиться, а те, що осіло на дно – виловіть, промийте добре водою і просушіть, саме воно послужить матеріалом для розсади.
Знезараження насіння
Обов’язково треба проводити знезараження насіння перед посівом на розсаду.
Найнадійніший спосіб – дезінфекція шляхом обробки високими температурами, зокрема замочування у гарячій воді.
Для якісного знезараження, температура води повинна бути не нижче +48С — +50С, якщо вода буде холоднішою, патогенні організми просто не загинуть, а якщо вище, то насіння втратить здатність до зростання, просто звариться. Необхідний час обробки – 20 хвилин, весь цей час ви повинні контролювати та підтримувати температуру води на належному рівні. Потім дістати і просушити насіння перед наступним розміщенням їх у холодильник.
Крім температурної обробки, існує кілька народних способів знезаразити насіння:
- концентрований розчин марганцівки. Потримайте в ньому насіння 20 хвилин, ретельно промийте та висушіть;
- часник. Розімніть невелику головку часнику ступкою або іншим зручним способом, залийте 50 г води. Зануріть туди насіння брокколі, витримуйте їх у цьому розчині 50 – 60 хвилин, потім ретельно промийте.
Боротьба з бур’янами
Прополка грядок – важливий момент, тим самим ви позбавляєтеся бур’янів, які тягнуть з ґрунту корисні речовини, які призначалися для вашої капусти. Крім цього, ви підвищуєте аерацію ґрунту, що благотворно позначиться на розвитку кореневої системи, а відтак і плоду.
Полив брокколі
Брокколі любить добре зволожений грунт, тому суворо дотримуйтесь режиму поливу.
Якщо ви мешкаєте в середній смузі і погода у вашому регіоні не посушлива, то поливати брокколі потрібно через день. Якщо ж регіон вашого проживання передбачає спекотне, без дощового літа, полив здійснюється двічі на день.
Грунт під броколі завжди повинен бути вологим. Не зневажайте обприскування, якщо хочете отримати багатий урожай.
Підживлення брокколі у відкритому ґрунті
Брокколі дуже любить всілякі підживлення, добре відгукується як на органіку, так і на мінеральні добрива.
- Перше підживлення вноситься ще в посадкову лунку.
- Друге підживлення здійснюється після вкорінення розсади. Як добрива використовують коров’як або курячий послід.
- Третє підживлення проводиться через 14 днів після другого, тими ж добривами.
- Четверте підживлення проводять під час формування перших суцвіть. Тут можете скористатися як органікою, так і мінеральними добривами, такими як суперфосфат та аміачна селітра. Для цього готують спеціальний розчин, що складається з: 40 г суперфосфату + 10 г сульфату калію + 20 г аміачної селітри, все це розчинити в 10 літрах води.
- Після обрізки основної головки брокколі проводять п’яту підгодівлю. Це робиться для активації розвитку допоміжних пагонів, при благополучному розвитку яких можна зібрати ще один непоганий урожай. Для цього також використовуйте мінеральні добрива, як і для четвертого підживлення.
Обробка брокколі у відкритому ґрунті від шкідників
Обробка брокколі від шкідників вкрай важлива, тому що шкідники мало того, що самі псують урожай, є переносниками різних захворювань.
Обробку брокколі здійснюють двічі за сезон, для цих цілей чудово підійдуть препарати фунгіциду. Перша обробка проводиться навесні, поки не зав’язалася головка брокколі. Друга обробка – після збирання врожаю. Не обробляйте капусту, коли з’явилися зав’язі, ви ризикуєте отримати отруєння.
Грунт для розсади капусти брокколі
Грунт для розсади броколі повинен бути пухкий, добре вентильований і вологопроникний. Відмінно підійде суміш родючої землі з торфом та перегноєм. Такий ґрунт успішно можна зробити самому.
Як виростити розсаду брокколі
Розсаду на брокколі найкраще посадити наприкінці березня – середині квітня. Для цього придбайте велику ємність, заповніть підготовленим ґрунтом. Дуже важливо при проростанні розсади витримати тепловий режим, це досить копіткий і відповідальний процес, оскільки температура для проростання броколі повинна змінюватися з часом доби.
- Вдень +15 – +18С за сонячної погоди.
- У денний час похмура погода +13С.
- Вночі +8 – +10С.
Пікірування брокколі
Пікірування саджанців броколі — це проміжний етап перед пересадкою саджанців у відкритий грунт. Ця техніка дозволяє прорідити саджанці, відібрати найкращі, здорові рослини, які згодом при правильному догляді дадуть добрий урожай.
Пікірування брокколі проводиться коли на вашому саджанці з’явиться два-три листочки. Для цього необхідно взяти саджанець і пересадити його в окремий контейнер з родючим ґрунтом і вирощувати його там до утворення 5-6 листочків і тільки потім висаджувати його у відкритий ґрунт.
Посадка розсади броколі у відкритому ґрунті.
У відкритий ґрунт розсаду висаджують після стабілізації погоди, тобто коли минула загроза заморозків. У різних регіонах цей період варіюється від середини квітня до середини травня.
Хвороби та шкідники боротьба з ними
Як і інші рослини, капуста брокколі знаходиться у зоні ризику зараження різноманітними хворобами. Крім захворювань, брокколі піддається впливу шкідників. Але незважаючи на таку недовірливість рослини, недуги можна уникнути і перемогти.
Комахи
Ціла низка комах здатна паразитувати на броколі. Кожен із цих шкідників може завдати непоправної шкоди рослині та залишити вас без урожаю.
Капустяна міль: найбільш небезпечна у стадії гусениці. Зеленого кольору гусениця досягає 1 сантиметра в довжину, головна її мета – обгризти листя і відкласти потомство після трансформації. У боротьбі використовують хімікати.
Капустяна муха весняна: найнебезпечніша у стадії личинки. Через те, що самі личинки вилуплюються на землі, вони впроваджуються усередину рослини, проникаючи навіть у плоди. Щоб цього не допустити, слід проводити профілактику проти нападу.
Трипси: кожен різновид цього шкідника завдає шкоди броколі. Трипси вражають листя, вони проколюють листову пластину щоб висмоктати з неї сік. У результаті листя деформується і виникає ризик зараження хворобами. У боротьбі допоможуть лише сильні хімічні препарати.
Блошка хрестоцвіта: один із найголовніших шкідників броколі. Жук з чорною перламутровим панцирем продирявлює листя тому, що він живиться листовою пластиною. Цей шкідник може значно знизити якість урожаю. У боротьбі з ним можна використовувати і народні, і хімічні засоби.
Слизень: вважається дуже небезпечним для багатьох культур. Якщо ви помітили, що листя та плоди обгризені, то це робота слимака. Слимаки здатні просто знищити не тільки броколі, а й сусідні культури. Усі заходи боротьби проти паразита проводяться ввечері-вночі.
Грибкові інфекції
Збудником таких хвороб є грибок. Брокколі заражаються такими хворобами:
Попелиця: характеризується появою сріблястого нальоту, розвитку недуги сприяє тепла погода та повітряне скупчення вологи. Лікування проводиться хімічними засобами.
Пероноспороз: відрізняється появою жовтувато-коричневого нальоту. Хвороба може розвинутись через надто вологу погоду. Подолати недугу можна за допомогою хімікатів.
Бактеріальні інфекції
Брокколі також можуть бути уражені інфекціями, спричиненими бактеріями. До таких відносять такі захворювання, як:
Судинний бактеріоз: характеризується стрімкою зміною кольору листя, усередині неї можна побачити чорні смуги-судини. Хвороба може призвести до зниження якості та кількості врожаю. Розвитку сприяє волога погода. У боротьбі застосовують хімікати.
Слизовий бактеріоз: проявляється двома шляхами. При першому починається гниття плода зсередини, другий листя. Сприяє розвитку хвороби тепла та волога погода. У боротьбі використовують різні фунгіциди.
Вірусні інфекції
Брокколі піддається такому вірусному захворюванню, як мозаїка турнепсу. Воно передається шкідниками і часом може не мати зовнішніх ознак. При зовнішньому огляді можна побачити щось подібне до малюнків, а при внутрішньому огляді можна виявити чорні прошарки. Як такої боротьби проти хвороби немає, але необхідно проводити профілактичні дії проти шкідників.
Збір врожаю брокколі та його зберігання
Найголовніше у збиранні врожаю брокколі – його своєчасність. Якщо ви хоч трохи забариться і перетримаєте брокколі на грядці, вона зацвіте, тим самим непоправно зіпсуються смакові якості цього делікатного овочу.
Зрізайте качан капусти разом із стеблом, він не менш смачний, як і головка овочів. Після обрізки центрального качана та збору основного врожаю через кілька тижнів настає черга обрізки допоміжних пагонів, обрізайте їх зі стеблом.
Ранньостигла брокколі зберігається погано і недовго, максимально 14 днів в умовах зниженої температури. Ці овочі відмінно підійдуть для заморожування. А ось середньостиглі та пізньостиглі сорти зберігаються відмінно, за умови дотримання температури зберігання від +3С до +6С вони можуть пролежати до трьох-чотирьох місяців.
Властивості броколі – шкода та користь
Якщо брати загалом, капуста брокколі — мега корисний овоч, але як і будь-який інший продукт, має як позитивний вплив на організм, так може спричинити і негативні наслідки.
Корисні властивості брокколі
Брокколі – справжнє джерело корисних речовин, воно містить велику кількість вітамінів і мікроелементів, крім цього може похвалитися високим вмістом рослинного білка і клітковини. Давайте розберемося, чим корисна броколі.
- Клітковина – допомагає нормалізувати роботу ШКТ, служить їжею для корисних бактерій, що мешкають у кишечнику.
- Рослинний білок – необхідний для нормального функціонування людського організму, служить будівельним матеріалом для м’язів, нервових клітин та клітин епідермісу.
- Нутріенти, що містяться в броколі, нормалізують вироблення інсуліну, що робить цю капусту ідеальною для діабетичного харчування.
- Фолієва кислота – будівельний матеріал для нервових клітин.
- Кальцій – зміцнює кісткову та м’язову тканину.
- Вітамін С – підвищує бар’єрні функції організму, перешкоджаючи запальним захворюванням верхніх дихальних шляхів. Підвищує життєвий тонус, є джерелом енергії.
- Вітаміни групи В, найважливіші складові здорового харчування, які зазвичай містяться в білку м’яса або риби, але завдяки високому вмісту білка в броколі, їх кількість просто феноменальна як для овочів.
Всі ці елементи дозволяють боротися з такими захворюваннями, як: порушення з боку шлунково-кишкового тракту, нормалізують роботу нирок, усувають зайву рідину з організму, допомагають в лікуванні захворювань ЦНС, серцево-судинної системи, підвищують імунітет, виводять з організму шлаки та вільні радикали.
Капуста брокколі – протипоказання
Протипоказань до вживання броколі мало, але вони є.
- Брокколі не рекомендується вживати людям, які страждають від діареї або хворим після операції. Це пов’язано з тим, що броколі провокує посилену перистальтику кишечника.
- Індивідуальна непереносимість та алергічні реакції.
Капуста броколі на пару
Найідеальніший спосіб приготування для брокколі – парова обробка. Саме під час приготування в такий спосіб у ній зберігаються всі корисні властивості.
Варіння – не найкращий варіант, під час тривалого кипіння, брокколі втрачає свій делікатний, ніжний смак та корисні властивості. Ви можете лише трохи припустити її в киплячій воді протягом 1 – 2 хвилин. Хороший спосіб для збереження смакових якостей – варіння у вершковому маслі, це корисно, і дуже смачно.