Капуста брюссельська – вирощування у відкритому ґрунті

Капуста брюссельська - вирощування у відкритому ґрунті

Брюссельська капуста, що належить до сімейства капустяних, – один із найцінніших овочів, вирощуваних на городах. Вона виникла від схрещування листової капусти і кучерявої та стала одним з найбільш популярних і корисних видів. Її цінують за високі харчові якості, цікавий смак і великі можливості в кулінарії. Ми розповімо, як правильно посадити брюссельську капусту, про вирощування розсади та догляд у відкритому ґрунті за цим цінним овочем. Якщо ви ще не посадили цю цінну рослину, варто це зробити.

Опис рослини

Брюссельська капуста (Brassica oleracea var. Gemmifera) – ботанічний різновид овочевої капусти, дворічна рослина. Виведений селекціонерами в Бельгії. Культивується з 17 століття.

Ботанічні характеристики:

  • Стебло – довге, товсте, сильно облистяне, заввишки 50-100 см.
  • Листя – невелике, подовжене, хвилясте, світло- або блакитно-зелене. Біля основи листя формуються качани. Нагорі рослина утворює шлейф із великого листя.
  • Качани – являють собою невеликі головки, сильно вкорочені, облиствені бічні пагони.
  • Квіти – виростають на другий рік вегетації з верхівки стебла і бічних пагонів. Квітконоси бувають висотою до 150 см.
  • Плід – стручок, що містить безліч дрібного, чорного насіння.
  • Корінь – добре розвинений, глибокий.

Ботанічні характеристики брюсельської капусти

Їстівною частиною овоча є сильно зменшені бічні пагони, названі головками, які у своєму складі містять багато корисних речовин:

  1. солі калію, кальцію, магнію;
  2. вітамін А;
  3. β-каротин;
  4. вітаміни групи В (В1, В2, В3);
  5. найбільшу кількість вітаміну С (94 мг на 100 г) серед усіх капустяних;
  6. фолієву кислоту, дефіцит якої спричиняє підвищений рівень гомоцистеїну (амінокислота, що спричиняє атеросклероз);
  7. сполуки фосфору, заліза.

Головки капусти придатні для вживання одразу після збору врожаю (варені, смажені, запечені), або після заморожування. Відварювання робить головки м’якими, надає їм характерного смаку. Завдяки низькій енергетичній цінності (37 ккал на 100 г) і високому вмісту клітковини овоч рекомендується людям, які худнуть.

Ботанічні характеристики брюсельської капусти

Ця дворічна рослина росте досить оригінальним способом – утворює високий, потужний пагін, що виростає від 0,5 до 1 м заввишки. Висота залежить від сорту та умов вирощування. Стебло – товсте, прямостояче, високе, добре облиствене, що закінчується розеткою зеленого листя з численними бічними пагонами. Маленькі “качанчики” з’являються в пазухах листків (місцях, звідки вони ростуть на стеблі). Усе це вінчає ефектний шлейф листя, що нагадує пухкий качан білокачанної капусти, який погано зав’язався.

Якщо протримати капусту в городі до наступного сезону (чого робити не варто), вона випустить квітковий пагін і зацвіте (це дворічна рослина).

Сорти брюсельської капусти

Брюссельська капуста має низку культивованих сортів, що розрізняються за висотою, розміром, компактністю головок, врожайністю. Сорти і гібриди ділять за тривалістю вегетаційного періоду на:

  • ранні – дозрівають з початку періоду вегетації за 100-150 днів (“Абакус” Abacus, “Діамант F1” Brilliant F1);
  • середньо-ранні – вимагають періоду вегетації 150-180 днів (“Валіант F1”, “Президент F1”, “Брест”, “Асгард F1”, “Боксер F1”, “Фрегат F1”);
  • середньо-пізні – дозрівають після 180-200 днів вегетації (капуста брюссельська “Геркулес”, “Булава”, “Апетита F1” Apetita F1, “Трильйон F1”);
  • пізні – придатні для збору врожаю після 200 днів вирощування (“Аякс F1”, “Філемон F1”, “Експлорер F1” Explorer F1).

Сорти брюсельської капусти

Опис сортів:

  1. “Асгард F1” – рослини середньої висоти, головки круглі, гладкі, темно-зелені. Діаметр головок 2-3 см. Стійкий до хвороб. Підходить для заморожування.
  2. Боксер F1″ – рослини високі, кулясті, зелені. Сорт стійкий до низьких температур, заморозків. Збір: листопад, грудень.
  3. “Фрегат F1” – середньої висоти (40-50 см), з великим листям, вирізняється великим основним урожаєм.
  4. “Валіант F1” – рослини середньорослі, з щільно посадженими головками, врожайні, стійкі до коричневого забарвлення головки.
  5. “Трильйон F1” – стебло високе, головки дрібні, кулясті, урожайний сорт, підходить для заморозки.
  6. “Булава” – утворює 40-50 головок на рослині, головки темно-зелені.
  7. “Аякс F1” – рослини середньої висоти, головки темно-зелені, дрібні, жорсткі.
  8. “Філемон F1” – високе стебло, головки середнього розміру, круглі, темно-зелені. Відстань між головками на пагоні середня.
  9. “Експлорер F1” Explorer F1 – середньої висоти, головки круглі, гладкі, висока стійкість до низьких температур. Призначений для дуже пізнього збору врожаю для заморозки.

Вимоги до місця посадки, ґрунту

Вирощування брюссельської капусти – непросте завдання, овоч має досить високі вимоги до ґрунту і місця посадки, а збір капусти трудомісткий. Це рослина прохолодного і вологого клімату, погано переносить високі температури і сухе повітря.

Температурний режим:

  • при зав’язуванні головок найбільш оптимальна температура 12 °С;
  • за температури вище 25 °С капуста зв’язує пухкі головки;
  • при зниженнях температури нижче 6 °С часто заражається хворобами;
  • доросла рослина без проблем переносить перепади температур до – 10 і навіть до – 15 °С. Після заморозки головки капусти стають смачнішими, ніжнішими, тому збір їх зазвичай відбувається пізньої осені або взимку.

Вимоги до місця посадки, ґрунту для брюсельської капусти

Капуста очікує не тільки оптимальної температури під час росту і розвитку, а й досить світлого місця вирощування. Це рослина довгого дня, погано переносить затінення. Потребує достатньої кількості сонячного світла і злегка вологий субстрат, але не перезволожений.

Ґрунтові вимоги цієї капусти середні. Ґрунт має бути:

  • родючим, гумусовим;
  • вологим (під час зав’язування головок оптимальна вологість на рівні 65-75 %);
  • з високим вмістом поживних речовин;
  • оптимальний рН – 6,5-7,0.

Добре плодоносить капуста на гумусових ґрунтах, багатих кальцієм. Вона також досягає успіху на піщано-суглинистих ґрунтах.

На легких ґрунтах успішним буде вирощування за умови регулярного поливу і підживлення великими дозами органічних добрив.

Її не можна вирощувати на кислих і заболочених ґрунтах, а також після хрестоцвітних рослин через появу кили.

Попередниками для капусти можуть бути овочі, що рано йдуть із грядок:

  1. шпинат;
  2. салат;
  3. цибуля;
  4. горох;
  5. квасоля.

підготовка грунту для брюсельської капусти

Підготовка ґрунту

Під вирощування капусти слід виділити ділянку, на яку внесли гній максимум 1 рік тому, а краще минулої осені. Доцільно використовувати й інші органічні добрива восени (компост, солома, сидерати) і культивацію в перший або другий рік після цього. Крім органічних, необхідні додаткові мінеральні добрива.

Вапнування ґрунту доцільне, якщо його рН нижче 6,5-7,0. Вапнування слід проводити восени за рік до посіву, використовуючи 10-20 кг оксиду кальцію (СаО) на сотку.

Овоч особливо потребує азоту у фазі росту розсади і у фазі формування розеток. Крім того, ґрунт необхідно збагачувати мінеральними добривами, що містять набір необхідних поживних речовин.

Оптимальна кількість мінеральних речовин для брюссельського виду капусти становить:

Фосфор (P₂O₂) – 700-1200 гр на сотку
Калій (K₂O)  – 2000-2500 гр на сотку
Азот (N) – 1000-1500 гр на сотку
Магній (MgO) – 500-600 гр на сотку

Калій і фосфор краще вносити перед посадкою. Обробка ґрунту проводиться після збору попередника. На глинистих ґрунтах роблять раннє перекопування, під яке вносять фосфорні добрива у вигляді суперфосфату і калійні добрива у вигляді калійної солі.

Азот вносять у кілька етапів: половина дози перед посадкою розсади. Іншу частину азоту вносять у кількох дозах у період вегетації, з них 30% у фазі 5-6 листків. При цьому доза добрива має бути адаптована до родючості ґрунту, оскільки ця капуста погано переносить надмірне удобрення.

Занадто високі дози азоту призводять до вилягання рослин, збільшення частки великих головок, виникнення внутрішнього бурого кольору головок.

Суміші добрив також мають містити у своєму складі магній.

Посів насіння на розсаду

Посів насіння на розсаду

Брюссельський вид капусти можна вирощувати двома способами:

Вирощування розсади з насіння – у північних та східних регіонах.
Посівом прямо у відкритий ґрунт – у південних регіонах.
Більш популярний метод – вирощування капусти з розсади, що забезпечує кращий розвиток рослин, знижує ризик виникнення захворювань. Розсаду вирощують у домашніх умовах.

Коли сіяти насіння капусти на розсаду, можна розрахувати залежно від регіону вирощування. Від моменту посіву до пересадки на грядки має пройти 40 днів. Тому зазвичай висівають насіння в березні-квітні.

Ґрунт у парнику слід удобрити компостом і багатокомпонентним добривом, що також містить мікроелементи – молібден (Мо) і бор (В).

Попередньо оброблене від грибкових хвороб протруйником насіння капусти висівають на розсаду в теплиці або парнику в кількості 3-4 г на 1 м² в рядах через кожні 20 см.

Ця капуста не любить високих температур і розсаді, що вирощується в будинку, може бути занадто тепло. Насіння проростає за температури 12-18 °C. Якщо теплиці немає, можна тримати розсаду в ящиках на неопалюваній веранді, застеленому, неопалюваному балконі.

Час проростання насіння капусти: 5-10 днів при температурі 15-18 °С.

Після 6-8 тижнів вирощування розсаду садять у відкритий ґрунт на постійне місце. Після посадки рослини потрібно полити.

Посадка у відкритий ґрунт

Посадка у відкритий ґрунт

Перед посадкою розсади капусти ділянку потрібно підготувати восени – перекопати, вибрати коріння бур’янів. Навесні ґрунт не перекопують, оскільки ця капуста не любить занадто пухкий ґрунт. Потрібно розрівняти ділянку, злегка розпушити граблями і намітити грядки.

Перед посадкою варто доповнити запаси води в ґрунті, полив грядку дозою приблизно 20-30 л води на 1 м².

Розсаду капусти садять у відкритий ґрунт, коли минуть заморозки – з середини травня до червня, залежно від регіону.

Загартовану розсаду капусти висаджують на грядки на відстані 50-70 × 50-60 см. Відстань між рядами: 60-70 см. Важливо, щоб саджанці висаджувалися глибоко. Їх також можна відразу ж забезпечити опорами.

Спочатку розсада росте повільно і в цей період слід забезпечити їй відповідні умови – полив, підживлення.
Посів капусти прямо у відкритий ґрунт практикується рідше. Це вимагає дуже гарної підготовки субстрату, і якщо насіння не має досить високої схожості, це не завжди дає задовільні результати.

Термін посіву насіння у відкритий ґрунт залежить від типу сорту:

  • ранні сорти – слід сіяти з початку до кінця квітня;
  • пізні – з середини квітня до середини травня.

Посів на грядку на початку квітня дасть урожай у другій половині вересня або на початку жовтня. При посіві на початку квітня, у зв’язку зі зміною погоди в цей період, рослини доцільно накривати поліпропіленовим нетканим полотном або перфорованою плівкою.

Агроволокно можна залишити на рослинах доти, доки вони не сформують 2 листки, і навіть трохи довше, якщо є ризик заморозків. Плівка тримається на рослинах до повного розвитку сім’ядоль або першого листка.

Якщо плівку залишати занадто довго, це може погіршити якість одержуваної розсади.

Вирощування та догляд брюсельської капусти

Вирощування та догляд брюсельської капусти

Щоб отримати гарний урожай, необхідно регулярно доглядати за капустою: полив, прополювання, розпушування ґрунту, видалення нижнього листя (якщо рослини цього вимагають), захист від хвороб, шкідників.

Полив, розпушування ґрунту

Розсаду капусти висаджують наприкінці травня, висаджену розсаду систематично поливаємо, не допускаючи пересихання субстрату.

Другий критичний момент для цієї капусти – серпень і вересень, час зав’язування голівок і їхнього інтенсивного росту. У цей період за недостатньої кількості опадів також важливим доглядом є зрошення рослин. Часто в серпні виникають надто високі температури та нестача опадів, і це призводить до надто буйного росту вегетативної частини та розпушення головок. Брак води в період зав’язування головок впливає на поганий рух кальцію в рослині, наслідком чого є буре забарвлення головок усередині.

Невеликі, але часті дози води будуть малокорисними і неекономічними, оскільки вода швидко випаровується з верхнього шару субстрату, перш ніж проникне в кореневу зону.

Серпень і вересень є часом підвищеного водоспоживання капусти, тому що тоді йде період інтенсивного росту зеленої маси. За нестачі опадів поливайте грядку кожні 7 днів (близько 20 л води на 1 м²).

Після кожного поливу або рясних опадів ґрунт на грядці слід розпушувати, щоб не допустити утворення кірки – це часто призводить до пригнічення росту рослин.

Капуста чутлива до утворення ґрунтової кірки.

Вона потребує частого підсипання землі, розпушування, гарного провітрювання, позитивний ефект матимуть міжрядні посіви. Капуста добре реагує на розпушування в міжряддях і навколо рослин. За допомогою цих обробок ми знищуємо бур’яни, які тільки з’являються. Коли дорослі рослини затінять землю, вони пригнітять ріст і розвиток бур’янів.

Вирощування та догляд брюсельської капусти

Добриво

Брюссельський вид капусти любить азотні добрива, проте їх дозування має бути помірним. Зазвичай виконують 2 підживлення.

Перше підживлення

Приблизно через 2 тижні після посадки розсади капусти слід її підживити азотними добривами. Для цього розкидають навколо кожної рослини неповну чайну ложку аміачної селітри, змішують її з ґрунтом граблями, потім поливають.

Також можна підживити рослини розведеним водою (1:10) коров’ячим гноєм. Слід дотримуватися рекомендованих пропорцій, адже молоді рослини ніжні й добриво легко передозувати.

Замість цієї форми підживлення застосовують також 0,3%-й розчин багатокомпонентного добрива з переважанням азоту, поливаючи під рослину приблизно 0,5 л розчину.

Друге підживлення

Наступну дозу добрива, у 2 рази більшу, вносять, коли капуста підросте. Підживлюємо капусту безпосередньо перед зав’язуванням качанів, що зазвичай відбувається на початку серпня.

Більше добрив не вносимо.

Видалення нижнього листя

Восени, коли починають дозрівати “качанчики”, настає час для обрізки листя капусти. При цьому видаляють нижнє листя, можна його обламувати або зрізати секатором. Видаляють 5-8 нижніх листків ближче до стебла, видаляючи поступово 2-3 листки на тиждень. При цьому до кінця вегетації має залишитися кілька здорових листків. Часткове видалення листя може сприяти швидшому промерзанню головок пізньої осені. За місяць до збирання виконують прищіпку стебла.

Якщо ми хочемо залишити капусту на городі на зиму – не зрізаємо верхнє листя.

Видалення нижнього листя

Прищипування (видалення) верхівки пагона

При вирощуванні брюссельського виду капусти важлива процедура з догляду, що поліпшує кількість врожаю – прищипування рослин. Прищипування дозволяє обмежити ріст стебла і спрямувати поживні речовини до головок. Це підвищує врожайність і покращує його якість, качани дозрівають рівномірно, збільшується їхня маса.

Процедура має бути проведена належним чином і в належні строки, тому що виконана неправильно, занадто рано або занадто пізно, може бути непродуктивною.

Прищипування капусти проводять, коли більша частина головок зав’язана і нижні головки досягли 15-25 мм у діаметрі.

Процедура зазвичай проводиться в середині вересня – на початку жовтня. Коли прищипувати капусту, залежить від сорту:

у сортів, передбачених для збирання врожаю наприкінці вересня – на початку жовтня, прищипування виконують за 4-5 тижнів до збирання врожаю;
для сортів, у яких збір заплановано на кінець жовтня і листопад, обробку проводять за 6-7 тижнів до терміну збору врожаю.
Пагони капусти обрізають зверху, видаляючи тільки верхівку росту, оскільки вирізання всієї листової розетки погано впливає на розвиток і живлення головок. Зріз роблять поперек стебла, трохи вище листка, відрізаючи верхівку довжиною 3-5 см.

Прищипнуті рослини повинні мати зав’язаними всі голівки, а нижні голівки повинні мати 2 см у діаметрі.

Збір урожаю брюссельської капусти

Збір урожаю брюссельської капусти

При вирощуванні брюссельського різновиду капусти потрібно набратися терпіння – це рослина з тривалим вегетаційним періодом. Головки капусти краще розвиваються за температури 12 °C. Незважаючи на хороші умови, влітку вони матимуть не надто величний вигляд. Ранньої осені вони підростуть.

Велика перевага цього овоча – “качанчики” можна збирати пізньої осені та взимку, якщо морози помірні – до лютого. Мало того – зимові “качанчики”, зібрані після заморозків, ще смачніші, ніж зібрані восени. Коли вони замерзають, вони втрачають гіркоту. Рослина може кілька разів замерзати, може витримати мороз до -20 °C. Однак варто звернути увагу на сорт – для зимового збору підходять пізні сорти.

Збір урожаю брюссельської капусти

Рослина дає рясні врожаї. Збирання головок капусти починається найраніше в середині вересня і триває, доки всі голівки будуть прибрані (іноді до грудня). Головки, готові до збирання, повинні мати діаметр 2-3 см і бути щільними, твердими.

Качани можна збирати двома способами:

  1. Послідовно, перед цим варто обрізати листя. Качани збирають від основи кущів, бо там вони формуються найшвидше.
  2. Другий спосіб – вирвати всю рослину і очистити відразу всі “качанчики”.

Збір урожаю брюссельської капусти

На невеликих плантаціях головки збирають послідовно, у міру дозрівання. Якщо рослина велика і качанів багато, а потреби наші помірні, варто використовувати перший спосіб і використовувати якомога свіжіші овочі. Качани не підходять для тривалого зберігання, якщо не заморозити їх. Хоча дачники та городники діляться досвідом, що зберігають їх у погребі досить довго.

На великих ділянках головки збирають один раз, обрізаючи стебла, а потім очищаючи і сортуючи зрілі головки.

Ця капуста не підходить для тривалого зберігання. За сприятливих умов, за високої вологості повітря і низької температури (-2 -3 °C) може зберігатися кілька тижнів (до 10 тижнів). У великих контейнерах і при занадто високій температурі, вона дуже швидко в’яне, жовтіє, за короткий час втрачає корисну цінність.

Хвороби та шкідники брюсельської капусти

Хвороби та шкідники брюсельської капусти

Цей вид капусти, як і інші хрестоцвіті овочі, надзвичайно охоче заражається хворобами і шкідниками.

Серед хвороб найчастіше трапляються:

  • борошниста роса;
  • кила;
  • іржа.

Зі шкідників капусту вражають:

  • білявка капустяна;
  • білявка ріп’яна (ріпниця);
  • мухи квіткарки;
  • попелиця.

Профілактична процедура, що допомагає обмежити появу хвороб і шкідників, полягає в дотриманні сівозміни (не вирощуйте капусту на ділянках після інших хрестоцвітих овочів протягом 4-5 років).

Кила брюсельської капусти

Капустяна кила – часте і небезпечне захворювання. Під грядку потрібно вибрати вільне від спор кили місце, не садити рослини сімейства хрестоцвітних на одному місці раніше, ніж через 5 років. Для профілактики можна провести дезінфекцію в попередньому році, використовують 7 кг на 100 м² Базаміду 97 ГР (Basamid 97 GR). Препарат слід змішати з 15-20-сантиметровим шаром вологого ґрунту.

Несправжня борошниста роса та альтернаріоз

Несправжня борошниста роса та альтернаріоз – рослини обробляють за допомогою препаратів – Браво, КС; Ровраль, СП; Амістар Топ, СК.

Потемніння качанів

Внутрішнє потемніння качанів – найчастіше викликане дефіцитом калію або поганою пропорцією калію по відношенню до інших інгредієнтів.

Сіра гниль

Від сірої гнилі на капусті застосовують препарати – Амістар Топ, СК; Тельдор, ВДГ.

Білянка

Варто уважно і систематично перевіряти листя рослин на появу на нижньому боці жовтих яєць метелика білянки (капустяної або ріп’яхової). Яйця добре помітні на листках і мають бути знищені до появи гусениць. Це може бути утомливо і клопітно, але варто уникати використання хімікатів.

Білянка капустяна на капусті

При появі великої кількості білянки проводять обробку посадок препаратом Карате Зеон, МКС.

Попелиця

Капустяна попелиця може вражати брюссельську та інші види капусти. Шкідник спричиняє значне зниження врожайності при вирощуванні цього овоча. Його шкодочинність полягає у висмоктуванні соку рослин, що призводить до деформації верхівкового листя та качанів капусти. Тоді ріст усієї рослини загальмовується, головки дрібнішають. Пошкодження призводять до значного падіння врожаю.

Шкідник у період зав’язування качанів частіше трапляється на червоноголовій, італійській та білоголовій капусті, на брюссельській попелиця з’являється наприкінці сезону і харчується до кінця осені. Характерною особливістю цього виду попелиці є її восковий сіро-зелений наліт (див фото).

капустяна попелиця

При боротьбі з капустяною попелицею рекомендуються селективні засоби захисту рослин, наприклад Пірімор, ВГ. Для боротьби з попелицею в технічних посівах можна використовувати й інші препарати широкого спектра дії, наприклад: Карате Зеон, МКС; Шарпей, МЕ; Інта-Вір, ТАБ. За потреби курс обробок слід повторити. Обов’язково потрібно дотримуватися періоду очікування до збору врожаю: для кожного препарату він може відрізнятися.

Від гусениць совки капустяної, капустяної молі проводять обробку препаратами: Карате Зеон, МКС; Децис Експерт, КЕ.

Застосування брюсельської капусти в кулінарії

Брюссельський різновид капусти належить до досить спірних овочів. В основному її або обожнюють, або ненавидять – мало хто залишається до неї байдужим. Відраза до нього часто пов’язана з неправильним приготуванням, тоді маленькі качанчики капусти можуть бути справді огидними. Проте правильно приготовані вони справді смачні. Крім того, “правильне” готування надзвичайно просте.

Головне в приготуванні:

  • варити недовго (кілька хвилин);
  • варити без кришки;
  • кидати в киплячу воду;
  • у воду додати трохи молока.

Качанчики також можна приготувати на парі, обсмажити на сковорідці або запекти в духовці, злегка збризнувши олією. Їх також можна їсти сирими.

Застосування брюсельської капусти в кулінарії

Смак капусти з власного саду буде набагато кращим. Її врожаї радують, якщо знати, як її правильно виростити на городі, а крім того, вона має дуже оригінальний вигляд, який прикрасить зовнішній вигляд городу.

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: