Кращі сорти салату. Види качанних і листових салатів.

Кращі сорти салату. Види качанних і листових салатів.

Салат – це хрусткий, універсальний і надзвичайно корисний компаньйон до багатьох страв, а також низькокалорійна їжа для людей, які піклуються про свою фігуру. На жаль, як і багато продуктів рослинного походження, салат недешевий, проте це зовсім не привід відмовлятися від нього. Його посів і вирощування не складає труднощів і навіть садівник-початківець може постачати собі свіжу й органічно чисту зелень майже цілий рік.

Насіння починають садити в різний час, що зумовлено різноманіттям сортів. У середньому салат зазвичай садять з лютого по серпень. Якщо ж хочете вирощувати цю рослину в холодну пору року, яка триває з жовтня по березень, то зробити це можна тільки в опалювальному і світлому приміщенні.

  • Для весняних салатів: посів починають у лютому-березні в теплому приміщенні (зривати листя можна вже через 35-40 днів).
  • Для літніх салатів: посів з кінця березня по червень у відкритому ґрунті (урожай можна збирати через 40-75 днів).
  • І, нарешті, для зимових салатів: посів у серпні (встигає через 75-100 діб).

А тепер розглянемо, які ж салати нині представлені на ринку і що обрати, щоб радувати себе свіжою зеленню цілий рік.

Салат Айсберг

Айсберг — це різновид качанного салату сімейства Айстрові. Рослина зовні нагадує молоду капусту, листя соковите, хрустке та солодкі. Зрілий салат айсберг виростає до 30 см в діаметрі. Листя зовні, як правило, зеленого кольору, а всередині — блідо-жовті.

Айсберг додають в гарніри та салати, викладають шарами в бутерброди, використовують як чашки для салату. Овоч можна тушкувати та смажити у фритюрі, як і капусту.

Користь салату Айсберг

Як і більшість листової зелені, салат айсберг містить мало калорій, цукру і жиру. У його складі більше води, ніж в інших видах салату. Можливо, він не так насичений вітамінами або поживними речовинами, як темні або червоні види салатів, але салат айсберг все ж займає вагоме місце в здоровому харчуванні.

Цікавий факт. Салат Айсберг отримав свою назву завдяки незвичайному способу транспортування. Виробники Каліфорнії виявили, що, якщо його головки покрити колотим льодом, вони будуть довго зберігатися.

Салат Айсберг – кращі сорти салату:

– салат Айсберг Гранді                                  – салат Платінас

салат Айсберг Гранді (Hortus) салат Платінас (Rijk Zwaan)

– салат Айс сіркл                                         – салат Діамантітас

салат Айс сіркл (Syngenta) салат Діамантітас (Syngenta)

–  салат Мауглі (Етті)                                   – салат Лалік

салат Мауглі (Етті) (Moravosset) салат Лалік (Rijk Zwaan)

– салат Робінсон                                            – салат Максімо

салат Робінсон (Hazera) салат Максімо (Semo)

Розглянемо коротенький опис кожного сорту:

  • Айсберг Гранді  – середній сорт, який готовий до збирання через 70-75 днів після появи сходів. Формує великі, компактні качани з зеленим гофрованим листям. Стійкий до стрілкування.
  • Платінас  – сорт зі стійкістю до борошнистої роси та попелиці. Головка середнього розміру, куляста і щільна. Платінас підходить для цілорічного вирощування, оскільки стійкий до стрілкування та опіків.
  • Айс сіркл  – сорт салату з високою вирівняністю та однорідністю головок. Вегетаційний період – 42-55 днів. Айс сіркл висаджують навесні та на початку літа в теплиці. Також він підходить для посіву насінням у відкритий ґрунт. Головки вирівняні, з відмінними смаковими якостями. Сорт стійкий до борошнистої роси та зеленої салатної попелиці.
  • Діамантінас  – сорт салату для вирощування з середини березня до кінця серпня. Кочан щільний, красивої округлої форми. Листя світло-зеленого кольору, без виступаючих жилок. Діамантінас генетично стійкий до стрілкування, скловидності та внутрішніх некрозів.
  • Мауглі (Етті)  – сорт середнього терміну дозрівання, який готовий до збирання через 77-87 днів після сходів. Даний салат підходить для вирощування у відкритому ґрунті з ранньої весни до зими. Головка округла, щільно закрита темно-зеленим листям. Має стійкість до розтріскування.
  • Лалік  – сорт листового айсберга для вирощування круглий рік. Листова розетка компактна і важка. Листя пухирчасте, хрустке та солодке. Підходить для вирощування у відкритому ґрунті, а також на гідропоніці. Стійкий до пероноспорозу і салатної мозаїки. При переростанні не розтріскується і не схильний до крайових опіків.
  • Робінсон  – ранній сорт крижаного салату, який підходить для весняної та осінньої посадки. Качани округлі, масою 600-700 гр. Робінсон стійкий до стрілкування, несправжньої борошнистої роси та без проблем переносить стресові умови при вирощуванні.
  • Максімо  – сорт середнього терміну дозрівання для всесезонного вирощування. Головки великого розміру, щільні, середньою масою 500 г. Листя яскраво-зеленого кольору, хрустке, соковите та смачне. Сорт стійкий до борошнистої роси, вірусу салатної мозаїки та стрілкування.

Дуболистний салат або Оакліф

Листя цього салату за формою схоже на листя дуба, звідси він і отримав дану назву. Салат має пухку голівку, хрусткі стебла, і м’яке хвилясте листя. Дуболистовий салат буває червоного і зеленого кольорів.

Листовий салат Оакліф ніжний і відмінно гармонує в суміші з іншими видами салату. Листя з легким горіховим присмаком, добре поєднується з пікантними заправками та ідеально підходить для салатів, овочевих гарнірів, бутербродів і дієтичних супів.

Користь листового салату Дуболистовий

Овоч містить велику кількість бета-каротину і вітамінів C і A, клітковину, фолієву кислоту і мінерали. Сорти салату червоного дуболистового можуть похвалитися найвищим вмістом заліза серед інших видів.

Цікавий факт. Якщо після збирання дуболистового салату залишити його ніжку в землі — вона дасть другий урожай.

Найкращі сорти салату Дуболистовий:

– салат Дубачек                                             – салат Дубовий

салат Дубачек (Moravoseed) салат Дубовий (Hortus)

–  салат Редін (Робін)                                  – салат Американ Браун (Американський коричневий)

салат Редін (Робін) (Moravoseed) салат Американ Браун (Американський коричневий) (Satimex)

– салат Ксандра                                              – салат Кітонія

салат Ксандра салат Кітонія

– салат Дубаред                                           – салат Руксай

салат Дубаред салат Руксай

Для того, щоб обрати найкращий для себе, ознайомимось із описом:

  • Дубачек  – листовий салат, який активно вирощують не тільки в ґрунті, а й на гідропоніці. Період вегетації триває 40 днів. Розетка середньої щільності, в діаметрі 26-28 см. Листя світло-зеленого забарвлення, має форму дубового листочка. Сорт стійкий до стрілкування.
  • Дубовий  – сорт червоного салату для вирощування з весни по осінь. Листя готове до збору через 20-25 днів від сходів. За весь період вегетації можна зробити 3-4 зрізи. Сорт стійкий до стрілкування.
  • Редін (Робін)  – червонолистовий сорт для вирощування весною, влітку і восени. Вегетаційний період – 50-55 днів від посіву до збирання. Утворює пишну розетку гофрованого листя. Робін стійкий до стрілкування.
  • Американ Браун (Американський коричневий)  – сорт дуболистового салату, який готовий до збирання через 45-60 днів після посіву. Формує напіввідкриту розетку овального гофрованого листя зеленувато-коричневого кольору. Салат на смак не гіркий, соковитий і хрусткий. Стійкий до раннього формування квітконосів.
  • Ксандра  – сорт раннього салату Оакліф типу Саланова для вирощування круглий рік. Вегетаційний період – 40 днів. Листова розетка масою 300-400 г. Листя темно-червоного кольору, з високими смаковими якостями та приємним ароматом. Салат стійкий до пошкоджень від попелиці.
  • Кітонія  – це листовий салат для всесезонного вирощування на різних типах ґрунтів. Рослина темно-зеленого кольору, масою до 500 грамів. Відрізняється високою пластичністю до змін погоди. Також генетично стійкий до несправжньої борошнистої роси, внутрішнього некрозу і салатної попелиці.
  • Дубаред  – скоростиглий салат для всесезонного вирощування. Розетка рослини компактна, щільна. Листя хвилясте, трохи розсічене, темно-червоного кольору. Сорт стійкий до стрілкування і борошнистої роси. Відрізняється гарною транспортабельністю і здатністю довго не в’янути.
  • Руксай  – салат з бордовими листям, великої розеткою, прекрасним смаком і товарним виглядом. Перевага сорту в тому, що він стійкий до сонячних опіків, внутрішнього некрозу і підвищеної температури. Зберігає насичений колір навіть при зростанні на слабкому освітленні.

Салат Батавія або Гранд Рапідс

Салат Батавія — це один з небагатьох видів салату, який належать до сімейства Айстрові. Однією зі значущих переваг цього виду в тому, що він проростає при високих температурах і повільно розростається.

Існують як відкриті, так і закриті сорти зеленого, бордового, червоного, пурпурного і змішаних кольорів. Батавію ще називають французьким салатом, через її ніжне, але пластичне листя, солодкі жилки та вишуканий вигляд.

Сорти салату Гранд Рапідс у свіжому вигляді додають в бутерброди та салати з овочами, сиром, м’ясом і рибою. Він може послужити, як інгредієнтом, так і прикрасою святкових страв.

Цікавий факт. Після зрізу салат починає швидко окислюватися, його зовнішній вигляд змінюється, і він стає темніше.

Користь салату Батавія

Батавія містить 95% води, що означає, що вона допомагає очистити організм від токсинів. Салат має антиоксидантні властивості, є джерелом вітаміну К і А. Регулярне вживання салату в їжу сприяє схудненню, знижує нервозність і запобігає передчасному старінню. Овоч багатий на фолієву кислоту, тому корисний для вагітних жінок.

Сорти насіння салатів Батавія:

– салат Афіціон                                           – салат Гентіліна

салат Афіціон салат Гентіліна

– салат Одеський кучерявець                    – салат Росела

салат Одеський кучерявець салат Росела

– салат Сніжинка                                         – салат Геркулес (Кутз)

салат Сніжинка салат Геркулес (Кутз)

– салат Камелот                                          – салат Росет

салат Камелот салат Росет

  • Афіціон  – високоврожайний сорт, який швидко адаптується до змін температури та освітлення. Рослина щільна, з зеленим смачним листям. При вирощуванні на гідропоніці виростає за 30 днів як листовий салат. Не стрілкується.
  • Гентіліна  – сорт раннього кучерявого салату. Листя зеленого кольору, м’ясисте та ніжне, може зберігатися. Рослина підходить для вирощування з квітня по жовтень у відкритому ґрунті, в тому числі й влітку.
  • Одеський кучерявець  – середньостиглий сорт листового салату для вирощування у відкритому і закритому ґрунті. Вага розетки близько 200 грамів. Листя віялоподібне, світло-зеленого кольору. Стійкий до багатьох хвороб.
  • Росела  – універсальний салат з темно-червоними гофрованими листям. Сорт стійкий до стрілкування. Готовий до збору врожаю через 50-55 днів після появи сходів насіння.
  • Сніжинка – ультраранній сорт листового салату, який дозріває через 20-25 днів. Листя жовтувато-зеленого кольору, овальне з різьбленими краями. Розетка пухка, в діаметрі до 25 см. Салат відрізняється холодостійкістю і рівномірним формуванням врожаю.
  • Геркулес (Кутз)  – середньоранній (65-75 днів) сорт салату Гранд Рапідс. Рослина середньоросла, підходить для вирощування у відкритому ґрунті. Листя зеленого забарвлення, велике та гофроване. Салат стійкий до стрілкування при стресах.
  • Камелот  – сорт салату Батавія пізнього строку дозрівання – 80-90 днів. Головка середньої щільності, з зеленими хвилястими листами. Листова пластина щільна, тому салат добре транспортується. Сорт призначений для вирощування у відкритому ґрунті з весни по осінь. Не витягується при підвищеній температурі.
  • Росет  – середньоранній сорт для вирощування з ранньої весни по зиму у відкритому ґрунті. Рослина утворює велику розетку темно-червоного кучерявого листя. Даний сорт стійкий до стрілкування.

Лолло Біонда і Лолло Росса

Це тип химерного салату з щільними гофрованими листям з сімейства Айстрові. У народі його ще називають – “кораловий салат”.

Листя пухке, ніжне на смак, з легкою гіркуватістю. За формою воно однакове, відрізняється лише забарвленням: Лолло Біонда — блідо-зеленого кольору, а Лолло Росса — червоного.

Зазвичай салати продаються цілою рослиною, іноді навіть з корінням, якщо вони вирощувалися на гідропоніці. Ціле листя додають в рулети з лаваша, бутерброди або рвуть на шматочки для овочевих салатів. Сорти салату Лолло Росса і Лолло Біонда надають салату яскравість, текстуру та об’єм.

Користь листових салатів Лолло Росса і Лолло Біонда

Листові салати на 92% складаються з води. А решта 8% сповнені корисними речовинами, вітамінами А і С, калієм і залізом. Крім того, яскраве листя містить велику кількість антоціанів, які володіють широким спектром переваг для здоров’я, захищаючи клітинну функцію і кровоносні судини.

Сорти зеленого салату Лолло Біонда:

– салат Рекорд                                             – салат Локарно

салат Рекорд салат Локарно

– салат Лолло Біонда                                – салат Левістро

салат Лолло Біонда салат Левістро

– салат Златава                                         – салат Алеппо (Алепо)

салат Златава салат Алеппо (Алепо)

– салат Лозано                                            – салат Кріспінет

салат Лозано салат Кріспінет

  • Рекорд  – середньопізній салат, який виростає через 60-70 днів від посіву. Його можна висівати в будь-який сезон, крім зими. Листя салатового забарвлення, гофроване. Сорт підходить для збору листям і цілою рослиною. Не стрілкує в стресових умовах.
  • Локарно  – невибагливий сорт для посадки у відкритому ґрунті з квітня по жовтень і в теплиці — взимку. Термін вегетації – 35-40 днів від висадки розсади. Рослина швидко формується і без проблем переносить спеку. Листя хвилясте, світло-зеленого забарвлення з блиском.
  • Лолло Біонда  – ранній салат, який формує розетку через 55 днів після сходів насіння. Лист жовтувато-зелений, кучерявий, м’ясистий і водночас ніжний. Лолло Біонда вирощують з весни до кінця осені на відкритих ділянках.
  • Левістро  – високопродуктивний сорт, який готовий до збирання через 40 днів після посіву. Розетка відкрита, вагою до 500 г. Листя яскравого світло-зеленого кольору, кучеряве, соковите та ніжне на смак. Підходить для вирощування в усіх сезонах у відкритому і закритому ґрунті, в тому числі й на гідропоніці. Сорт стійкий до стрілкування, борошнистої роси, внутрішніх опіків і салатної попелиці.
  • Златава – це сорт раннього салату для посадки круглий рік в теплицях і у відкритому ґрунті крім зими. Розетка піднесена, з зеленими кучерявими листками. Довгий час не формує квітконос і зберігається після збору.
  • Алеппо (Алепо) – сорт напівговчатого салату для цілорічного вирощування в полі і в різних видах теплиць. Листя кучеряве, яскраво-зеленого кольору. Перевага салату в тому, що він не стрілкується в стресових умовах і не схильний до появи внутрішніх опіків. Толерантний до борошнистої роси та зеленої салатної попелиці.
  • Лозано – напівкочанний сорт раннього салату для вирощування в усіх сезонах у відкритому і закритому ґрунті та на гідропоніці. Вегетаційний період – 45-50 днів. Листова розетка важить 350-400 г. Листя кучеряве, салатового забарвлення. Добре транспортується. Рослина стійка до ураження борошнистою росою та пошкодження зеленою попелицею.
  • Кріспінет – сорт салату Лолло Біонда для вирощування у відкритому ґрунті навесні, влітку і восени. Листя кучеряве, яскраво-зеленого кольору з блиском. Чудово підходить для продажу цілком і шматочками в салатних сумішах. Переваги: ​​стійкість до стресів, формуванню стрілки, крайових опіків, а також до несправжньої борошнистої роси та вірусу салатної мозаїки.

Сорти червоного листового салату Лолло Росса:

– салат Лолло Росса                                  – салат Крімсон

салат Лолло Росса салат Крімсон

– салат Роселла                                          – салат Конкорд

салат Роселла салат Конкорд

– салат Ніколай                                          – салат Кармінова

салат Ніколай салат Кармінова

– салат Мерлот                                           – салат Бахус

салат Мерлот салат Бахус

  • Лолло Росса – середньоранній листовий салат, який відрізняється хорошою однорідністю і червоно-зеленим хвилястим листям.
  • Крімсон – ранньостиглий сорт салату для вирощування у відкритому ґрунті навесні, влітку і восени. Від посіву до збору врожаю проходить 60-70 діб. Листя можна збирати в кілька етапів.
  • Роселла – ранній сорт салату Лолло Росса з періодом вегетації – 40-45 днів. Рослина компактна, формує гофроване по краях листя темно-червоного кольору. Сорт має стійкість до стрілкування.
  • Конкорд – сорт салату Лолло Росса для посадки у відкритому ґрунті, тому що не стрілкується під час спеки. Також його можна садити взимку в теплиці, але тоді його забарвлення буде не таким насиченим. Кущ середнього розміру, з листям насиченого червоного кольору.
  • Ніколай – середньоранній (55-60 днів) сорт салату Лолло Росса для вирощування під плівкою та у відкритому ґрунті. Розетки однорідні, округлої форми. Листя велике, пухирчасте та кучеряве. Листочки блискучі, пофарбовані в гарний червоний колір. Рослина стійка до стрілкування і вірусу салатної мозаїки.
  • Кармінова – сорт салату Лолло Россо для посадки круглий рік. Утворює велику темно-червону рослину. Салат дуже ніжний і не гіркий на смак. Генетично наділений стійкістю до вірусів і здатний довго зберігатися.
  • Мерлот – сорт середньораннього листового салату, який дозріває через 60-70 днів після посіву. Призначений для посадки у відкритому ґрунті навесні, влітку і восени. Листя декоративне, кучеряве. Листова пластина зелена, а по краях — червона з блиском. Дуже гарно виглядає в салатних сумішах і для продажу цілими розетками.
  • Бахус – середньоранній салат з вегетаційним періодом 45-50 днів при вирощуванні ранньою весною та 70-75 днів при вирощуванні в літньо-осінній період у відкритому ґрунті. Рослина формує темно-червоні розетки масою 400-600 г.

Ромен або римський салат

Ромен — цей качанний крупнолистовий салат. Головки подовжено-овальної форми, за зовнішнім виглядом нагадують пекінську капусту. Листя з товстими центральними жилками, більш жорсткі в порівнянні з іншими сортами салатів. За кольором Римський салат буває зеленим і червоним.

Ромен спочатку використовувався в класичному рецепті салату Цезар. Якщо ви хочете додати додаткові вітаміни у свою їжу, використовуйте листя римського салату як їстівну овочеву подушку для домашніх страв. Листя дуже міцне, тому його зручно класти в бутерброди та готувати з нього закуски.

Умілі кулінари розрізають качан навпіл, змащують його оливковою олією і готують на грилі.

Користь салату Ромен

У римському салаті мало клітковини, але зате є багато мінералів, таких як кальцій, фосфор, магній і калій. Крім того, салат ромен багатий вітаміном С, вітаміном К і фолієвою кислотою. Це джерело бета-каротину, який в організмі перетворюється на вітамін А.

Кращі сорти салату Ромен:

– салат Біонда Монтаре                             – салат Галандер

салат Біонда Монтаре салат Галандер

– салат Гелбус                                            – салат Клаудіус

салат Гелбус салат Клаудіус

– салат Максимус                                               – салат Овіред

салат Максимус салат Овіред

– салат Турінус                                            – салат Вікторінус

салат Турінус салат Вікторінус

  • Біонда Монтаре – салат для літньої посадки та вирощування восени в теплицях. Виростає через 75 днів після посіву. Листя зеленого кольору, подовжене, із закругленою вершиною. Формує велику головку висотою до 30 см і середньою масою – 850 г.
  • Галандер – середньоранній сорт, який збирають через 65-75 днів після посіву. Призначений для вирощування у відкритому ґрунті. Головки подовжено-овальної форми, середньої щільності, масою 250-300 г. Салат не розтріскується навіть при різких перепадах температури.
  • Гелбус – сорт середньораннього римського салату. Період від сходів до збору займає 85 – 90 днів. Підходить для вирощування навесні та восени. Головки овальної форми, великого розміру, з зеленими прямостоячим листям, масою до 600 г. Урожай довго зберігає свою товарність після збору.
  • Клаудіус – сорт римського салату для вирощування у відкритому і закритому ґрунті. Головки однорідної форми та розміру, добре закриті. Зовнішні листки яскраво-зеленого кольору, а серцевина — жовта. Підходить для свіжого ринку і перероблення. Клаудіус стійкий до стрілкування і внутрішніх некрозів. Сорт толерантний до пероноспорозу, фузаріозу і салатної мозаїки.
  • Максимус – салату типу Ромен для всесезонного вирощування, бо добре переносить спеку. Головки закриті, зібрані зі світло-зеленого блискучого листя, які ростуть вертикально. Взимку листя виростає в довжину близько 20-25 см, а влітку — до 30 см. Сорт стійкий до некрозу, не стрілкується в несприятливих умовах. Також не уражається борошнистою росою і мілдью.
  • Овіред – салат типу Ромен для вирощування з весни до кінця осені. Листя у верхній частині червоне, а внизу — зелене, що дуже красиво виглядає. На смак салат дуже ніжний і соковитий, має легкий горіховий присмак. Кочан висотою 15-21 см.
  • Турінус – сорти червоного Ромена для вирощування у відкритому ґрунті та для гідропоніки. Підходить для цілорічного вирощування, тому що навіть при недоліку освітлення не втрачає свій красивий червоний колір листя. Рослина швидко зростає і має потужну кореневу систему. Турінус можна продавати як окремими качанами, так і в складі салатних сумішей. Сорт не формує стрілку і не схильний до утворення некрозів.
  • Вікторінус – салат для вирощування в період з березня по серпень. Рослина з потужною силою росту. Листя світло-зеленого забарвлення, формують щільний качан. Перевага сорту — це стійкість до стрілкування, крайовому некрозу листя, пероноспорозу та попелиці.

Маслянистий салат

Друга назва — салат Баттерхед. Цей вид відрізняється маленькими, нещільно сформованими головками та особливо м’яким смаком. Маслянистий салат є еталоном смаку і текстури.

Кочан щільний, сформований з ніжного листя округлої форми. За кольором Баттерхед буває світло-зелений і зеленувато-червоний.

Красиві листочки сорту салату маслянистий є відмінним доповненням свіжих салатів і бутербродів, а також їх використовують для формування рулетів. Як і багато інших салати, листя Баттерхеду розрізані ножем, а просто рвуть руками на шматочки. Так листя не окислюється і довше залишається свіжим.

Верхнє листя салату може трохи гірчити, тому його не використовують у їжу.

Користь листового маслянистого салату

Масляниста поверхня цих сортів обумовлена, підвищеним вмістом вітаміну Е (токоферолу). Даний вітамін володіє протизапальними, антитромбоцитарними та судинорозширювальними властивостями, також його відносять до кардіопротекторів.

Сорти маслянистого салату для відкритого і закритого грунту:

– салат Сагім                                              – салат Мона

салат Сагім салат Мона

– салат Ленто                                            – салат Редкросс

салат Ленто салат Редкросс

– салат Клі                                                  – салат Чотири сезони

салат Клі салат Чотири сезони

– салат Бона                                               – салат Аквіно

салат Бона салат Аквіно

  • Сагім – пізній (63-73 дні) салат, який відмінно росте круглий рік у відкритому ґрунті та в укриттях. Розетка пухка, округлої форми з зеленим тонким листям, яке на кінцях переходить в червоний колір. Середня вага готової рослини – 250-300 г. Сорт стійкий до широкого спектра хвороб салату.
  • Мона – середньостиглий (65-70 днів) сорт салату з високою потенційною врожайністю. Кочан пухкий, зі світло-зеленим, маслянистим, соковитим листям. Мона має легку приємну гіркуватість в смаку. Найкраще росте навесні та восени у відкритому і закритому ґрунті, через те, що на спеці може стрілкуватися.
  • Ленто – середньоранній (63-75 днів) головчастий салат типу Маслянистий. Призначений для вирощування у відкритому ґрунті в період з весни по осінь. Головки досить великі та щільні, округлої форми, темно-зеленого кольору. Маса качана – 200-300 г. Сорт відрізняється швидким формуванням качана і стійкістю до хвороб салату.
  • Редкросс – ранній маслянистий салат для вирощування з початку весни до кінця літа. Головки масою до 400 г з красивими темно-зеленим листям. Листя з відмінним смаком, без гіркоти. Містить більше вітамінів, ніж зелені сорти. Сорт відрізняється стійкістю до формування стрілки при стресових умовах зростання.
  • Клі – середньоранній дуже красивий салат для вирощування у відкритому і закритому ґрунті. Готовий до збору через 40 днів після висадки розсади. Але для насиченого червоного відтінку його краще висівати в лютому. Листя пухирчасте та злегка хвилясте на краях. Вага розетки в середньому – 280 г. Салат добре транспортується, легко переносить перепади температури та не пускає квітконос в стресових умовах.
  • Чотири сезони – сорт салату типу Маслянистий середнього терміну дозрівання. Вегетаційний період — до 70 днів, але збирати листя можна починати через 30 днів після посіву. Листя всередині світло-зеленого забарвлення, а зовні — фіолетово-бронзового. На смак ніжні й соковиті, з маслянистим присмаком. Салат для вирощування у відкритому і закритому ґрунті з весни по осінь.
  • Бона – урожайний середньоранній сорт з періодом вегетації 50 – 55 днів від висадки розсади до утворення головки. Рослини світло-зеленого кольору, готові до вживання при масі до 1 кг. Салат підходить для вирощування в плівкових укриттях ранньою весною та у відкритому ґрунті з весни до кінця осені.
  • Аквіно – сорт листового салату для нарізки в суміші та продажу цілими розетками. Він відмінно росте у всіх сезонах у відкритому і закритому ґрунті. Готова рослина масою 200-500 г з великою кількістю світло-зеленого листя. Стійкий до пероноспорозу і салатної попелиці.

Рукола

Рукола (Гусеничник посівний, Індау посівний, Ерука посівна) – трав’яниста рослина, яка належить до сімейства Капустяні. Цей швидко зростаючий салат надає стравам гострий гірчичний смак.

Існує два види руколи посівної — культурна і дика. Культурна рукола — це однорічник з округлими листочками, а дика належить до багаторічників і її листя має сильно розсічену форму, схожу на дубовий листок.

Руколу в основному вживають в сирому вигляді в салатах, на бутербродах і піці, з макаронами та стравами з яєць. Також з сортів салату готують соуси, по типу песто, які потім теж додають в салати й супи.

Користь салату рукола

Регулярне вживання руколи в їжу може знизити ризик розвитку раку легенів, простати, грудей і підшлункової залози. Салат багатий на хлорофіл, який допомагає запобігти пошкодженню печінки.

Рукола на 90% складається з води, тому влітку — це ідеальна зволожувальна та охолоджувальна їжа. У даній зелені міститься у вісім разів більше кальцію, ніж у салаті айсберг.

Цікавий факт. У стародавні часи любовні зілля готували з руколи, тому, що вона є сильним афродизіаком.

Сорти листового салату рукола під зиму:

– салат рукола Вайлд Рокет (Рукола дика)  – салат рукола Колтівата

салат рукола Вайлд Рокет (Рукола дика) салат рукола Колтівата

– салат рукола Вайлд Рокет                      – салат рукола Рокета

салат рукола Вайлд Рокет салат рукола Рокета

– салат рукола Рокет                                  – салат рукола Агріс Італія (Agri’s Italia)

салат рукола Рокет салат рукола Агріс Італія (Agri’s Italia)

– салат рукола Вайлд Рокет                      – салат рукола Тріція

салат рукола Вайлд Рокет салат рукола Тріція

  • Вайлд Рокет (Рукола дика) – сорт з сильно розсіченим зеленим листям висотою 15-29 см. Для використання у свіжому вигляді. Вайл Рокет має пряний аромат і приємний смак гіркуватості.
  • Колтівата – ранній сорт дикої руколи, яку зрізають через 25 днів після сходів насіння. Рукола невибаглива до умов вирощування. Листя має специфічний гірчично-горіховий смак.
  • Вайлд Рокет – ультраранній сорт дикої руколи, який можна починати зрізати через 20-25 днів. Листя ніжне, тонке, сильно розсічене. Завдяки, високому вмісту ефірної олії, має приємний аромат і гострий гірчичний смак. Відмінно поєднується з іншими овочами та м’ясними стравами.
  • Рокета – сорт культурної руколи з яскраво-вираженим смаком і пряним запахом. Листя темно-зелене, готове до збору, коли досягне розміру 15-20 см. Руккола рекомендована для посіву у відкритому і закритому ґрунті цілий рік.
  • Рокет – дика рукола з незвичайним гірчичним смаком і горіховим посмаком. Листя темно-зелене, соковите, злегка хрустке. Перевага сорту в тому, що він стійкий до грибкових хвороб.
  • Агріс Італія (Agri’s Italia) – дика рукола з великими зеленими листками. Рослина формує густу розетку. У кулінарію використовують салат рукола у свіжому вигляді.
  • Вайлд Рокет – рання рукола з періодом вегетації 18-22 дні. Рослина утворює пишну листову розетку висотою 18-20 см. Даний вид салату легкий у вирощуванні. Відрізняється вишуканим горіхово-гірчичним присмаком і високим вмістом корисних речовин.
  • Тріція – скоростиглий сорт руколи, від сходів до збирання проходить 20-25 днів. Листя тонке, сильно розсічене. Рослина з яскраво вираженим ароматом і гострим гірчично-горіховим присмаком.

Ендивій, Салатний цикорій, Фрізе і Ескаріол

Ендивій — це різновид салатного цикорію, який є двоюрідним братом ескаріола (популярна зелень в Європі). Його унікальна форма, м’яка атласна текстура і легка гіркота роблять його відмінним доповненням до будь-якого салату.

У ендивію глибоко розсічене, кучеряве листя, а в ескаріолу — широке та гладке. Обидва утворюють пухкі качани з ніжним білим листям і стеблами в центрі. Їх блідо-зелений, білий або жовтий колір — результат того, що виробник вкриває їх від світла в процесі вирощування.

Свіжозрізані листки сорта салату ендивій подають як закуску з сиром і соусами. Також Фрізе додають в салати, супи та рагу.

Користь салату Фрізе

Ендивій, вирощений без світла, накопичує інтибін — речовина, яка цілюще впливає на кровообіг і збільшує кількість червоних кров’яних тілець. Фрізе сприяє зниженню шкідливого впливу радіоактивних хвиль і електромагнітного випромінювання.

Салат зміцнює імунітет і захищає від розвитку вірусних хвороб. А каротиноїди допомагають знизити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

Вживання в їжу свіжого листя фризе прискорює регенерацію шкіри та процес загоєння прищів і ран.

Кращі сорти салату листового Фрізе або Ендівій:

– салат Валоне                                           – салат Сігал

салат Валоне салат Сігал

– салат Канкан                                            – салат Корбі

салат Канкан салат Корбі

– салат Фрістіна                                         – салат Домарі

салат Фрістіна салат Домарі

– салат Мірна                                             – салат Бенефайн

салат Мірна салат Бенефайн

  • Валоне – салат Фрізе, який можна збирати через 30-35 днів після появи сходів насіння. Сорт для весняно-літнього обороту, тому, що краще росте на сонячних і захищених від вітру ділянках. Салат вимогливий до вологи.
  • Сігал – салатний цикорій для вирощування у відкритому ґрунті з початку квітня і до вересня, а також круглий рік в теплицях. Доросла рослина темно-зеленого кольору з сільнорозсіченим листям, вагою 500 г. Плюси сорту — це стійкість до крайового некрозу і формування квітконосу в стресових умовах.
  • Канкан – сорт ендивію, який готовий до збирання через 55-60 днів після посіву. Листя соковите та хрустке, темно-зеленого кольору з блиском. Розетка має округло-приплюснуту форму і вагу – 500-800 г. Салат стійкий до пероноспорозу, опіків, внутрішнього некрозу. Не стрілкується при стресі.
  • Корбі – зелений салатний цикорій для всесезонного вирощування в теплицях на всіх видах субстратів, а також у відкритому ґрунті. Сорт салату стійкий до формування стрілки та утворення некрозів в несприятливих умовах.
  • Фрістіна – це сорт фризе, який відрізняється стійкістю до несправжньої борошнистої роси, стрілкування і вершинних опіків. Рослина світло-зеленого кольору з хрустким та блискучим листям. Качани кулястої форми, масою до 600 г.
  • Домарі – ранній сорт Фризе. Листові розетки пухкі, шириною до 30 см і середньою вагою 300-400 г. Листя розсічене, в середині жовтувато-зелене, а навколо зелене. Цикорій салатний вживають у свіжому і термічно обробленому вигляді.
  • Мірна – сорти салату Ендивій для літнього та осіннього посіву. Качани з піднятими розетками середнього і великого розміру. Листя глибоко розсічене, світло-зеленого кольору, біля основи біле та жовте. Сорт показує високу стійкість до крайового опіку і стрілкування під час спеки. Ідеальний для перероблення.
  • Бенефайн – середньостиглий (60-70 днів) листовий салат з високою врожайністю і здатністю довго зберігатися. Розетка висока, листя яскраво-зелене з сильним розтином. Сорт відмінно росте з весни по осінь. Влітку не стрілкується і не схильний до внутрішніх опіків. Толерантний до поширених захворювань салату.

Радіччіо

Радіччіо (радіккіо, ескаріол, італійський цикорій) – різновид цикорію звичайного, який належить сімейству Складноцвітих, разом з кульбабами та іншими видами цикорію. Цей качанний салат округлої форми з листям червоно-фіолетового кольору і білими жилками.

Сорти салату Радіккіо мають виразний гіркий або пряний смак, який стає м’якше при термічній обробці. Також качани цього виду цикорію бувають овально-подовженої форми, зеленого або жовтого кольору з білими жилками або червоними цятками.

У кулінарії салат радіччіо використовують як прикрасу або як добавку до основних страв. В Італії обсмажені на рослинній олії з сіллю листя вважається повноцінною стравою. Після термічної обробки листя з червоно-фіолетового кольору переходить в коричневий.

Користь радіччіо

Як і більшість листової зелені, радіччіо містить мало калорій, але в ньому є деякі важливі вітаміни та мінерали. У порівнянні з сирою червонокачанною капустою цикорій містить меншу кількість поживних речовин, але в ньому вдвічі більше цинку і міді.

Кращі сорти салату радіччіо: 

– салат Індиго                                              – салат Леонардо

салат Індиго салат Леонардо

– салат Вітлуф                                           – салат Палла Росса

салат Вітлуф салат Палла Росса

– салат Васарі

салат Васарі салат Гіове F1

– салат Ред Бол                                         – салат Щербет

салат Ред Бол салат Щербет

  • Індиго – італійський цикорій з терміном вегетації 68 днів від сходів. Головки ущільнені, зібрані з яскраво-фіолетового листя. Сорт відрізняється генетичною стійкістю до стрілкування та утворення гнилей.
  • Леонардо – найвідоміший сорт радіччіо у світі. Термін вегетації – 81 день від посіву. Качани округлої форми, великого розміру з листям фіолетового кольору. Сорт стійкий до стрілкування, тому ідеально підходить для вирощування влітку.
  • Вітлуф – ще один незвичайний цикорний салат. Період вегетації – 100-110 днів від появи сходів до збору врожаю. Качани овальної форми, висотою 10-15 см, масою 90-100 г. Листя світло-жовтого кольору з білими жилками.
  • Палла Росса – середньостиглий сорт червоного цикорного салату, який прибирають через 75-85 днів після посіву насіння. Головки щільні, округлі, діаметром до 30 см, масою 200-250 г. Листя темно-червоного кольору з білою головною жилкою. Консистенція тканини листя хрустка, володіє чудовим смаком. Качани відмінно зберігаються 2-3 тижні в холодильнику.
  • Васарі – це сорт радіччіо, який дозріває через 75 днів після висадки розсади. Рослина потужна з зовнішнім листям зеленого кольору. Головки щільні, округлої форми з листям темно-фіолетового забарвлення з білими прожилками. Сорт стійкий до високих температур, не формує стрілку.
  • Гіове F1 – гібрид італійського цикорію для вирощування навесні й восени у відкритому і закритому ґрунті на різних субстратах. Від висадки розсади до збору врожаю проходить 80-90 днів. Качани подовженої форми, у висоту 22-23 см. Листя темно-червоне з великими білими жилками. Гібрид стійкий до стрілкування при зниженні температури.
  • Ред Бол – ранній сорт ескаріолу для вирощування у відкритому ґрунті. Головки округлі, досить щільні, середньою масою – 350-450 г. Листки кучеряві по краях, характерного для даного виду темно-фіолетового кольору з білими прожилками.
  • Щербет – оригінальний салат радіччіо для посіву у відкритому ґрунті, навесні та восени. Рослина утворює овальні качани з листя салатового кольору з червоними вкрапленнями. Даний овоч використовують в їжу у свіжому вигляді.

Крес-салат

Крес-салат або хрінниця сійна — це одно- або дворічна рослина сімейства Капустяні. У зрілого крес-салату стебло жорстке і волокнисте, листя маленьке, пофарбовані в зелений колір. Стебла молодого крес-салату зазвичай більш ніжні. Він буває різних видів в залежності від форми листочків: цільнолистовий, кучерявий і посівний.

Крес має яскравий, злегка гострий смак і ніжну текстуру, що нагадує хрін або гірчицю. Його додають у вишукані салати, пікантну локшину або в піцу як прикрасу.

Крес-салат обсмажується швидше, ніж білокачанна або листова капуста, через свою ніжність. Термічно оброблену зелень змішують з приправами та тертим сиром і використовують як гарнір до м’ясних і рибних страв. Також зелені листочки сортів салату крес додають в страви з яєць, смузі, супи, бутерброди та готують з них соус песто.

Користь крес-салату

Ця давня зелень, яка, можливо, була одним з основних харчових продуктів римських солдатів. І в наш час крес-салат знову стає популярним завдяки своїй користі для організму людини.

При вживанні зелених листочків в їжу знижується ризик розвитку ракових пухлин і підтримується нормальний кров’яний тиск в організмі. Зелень є хорошим джерелом калію і кальцію для людини. Крес-салат містить альфа-ліполіевую кислоту, яка підвищує чутливість до інсуліну і тим самим покращує стан людей з діабетом.

Сорти крес-салату: 

– крес -салат Афродіта

крес -салат Афродіта Крес-салат

– крес-салат Широколистий                      – крес-салат Гладколистий

крес-салат Широколистий крес-салат Гладколистий

  • Афродіта – скоростиглий сорт, який можна зрізати через 15-20 днів після сходів насіння. Листя мереживне, світло-зелене, зібране в розкидисту розетку. Салат підходить для вирощування у відкритому ґрунті з весни по осінь, і на підвіконні взимку.
  • Крес-салат – сорт зеленого салату, з раннім терміном дозрівання – 45-60 днів від посіву. Листя рівномірного зеленого кольору з пікантним, гострим смаком, який нагадує хрін або гірчицю. Підходить для цілорічного вирощування в теплицях, і з весни по осінь у відкритому ґрунті.
  • Широколистий – ранній крес-салат з періодом вегетації 20-28 днів. Листя ніжне, з пікантною гіркуватістю. Сорт можна вирощувати на мікрозелень на підвіконні цілий рік і на листя — у відкритому ґрунті з ранньої весни по осінь.
  • Гладколистий – крес-салат, який готовий до збирання через 20-28 днів від сходів. Універсальна рослина, яка добре росте в будь-яких умовах, навіть в будинку або у квартирі. Листя зеленого забарвлення, невеликого розміру. Його використовують у свіжому вигляді додаючи в салати та закуски, тому, що вони мають пікантний гірчичний смак.

Китайська листова капуста або Бок-чой

Бок-чой (Пак-чой) – це вид китайської листової капусти, який є рослиною з сімейства Хрестоцвіті. Цей різновид ще називають селеровою або гірчичною капустою за її незвичайний смак соковитих хрустких листочків. Така капуста досягає у висоту 20-50 см, і в діаметрі 40-45 см.

Китайська капуста користується популярністю в азіатських країнах. Соковиті листочки готують на пару або обсмажують з м’ясом, сиром тофу та овочами. Але найбільше вітамінів у свіжому Бок-чой. Тому його краще вживати в салатах зі свіжою морквою і солодким перцем.

Користь листової капусти

Пак-чой містить велику кількість вітамінів: С, К, РР, А, В1 і В2, а також незамінні фосфор, калій, магній, залізо і кальцій. У 100 г китайської листової капусти всього 13 калорій, тому це відмінний дієтичний продукт.

Сорти і гібриди салату кочанного Бок-чой (Пак-чой): 

– салат Пак Чой                                          – салат Пакет

салат Пак Чой салат Пакет

– салат Джой Чой F1                                 – салат Кеш F1

салат Джой Чой F1 салат Кеш F1

  • Пак Чой – ультраранній салат Бок-чой, який дозріває всього через 30 днів після появи сходів насіння. Він придатний для посадки в першому і другому оборотах у відкритому ґрунті. Головки компактні, листя ніжне та соковите навіть біля основи.
  • Пакет – ранній сорт китайської капусти Бок-чой, який дозріває через 45-55 днів після сходів насіння. Качани гарної форми зі світло-зеленим листям і білими черешками. Культура підходить для посадки без укриття навесні та восени.
  • Джой Чой F1 – ранній гібрид китайської листової капусти, який добре адаптується до різних умов зростання. Рослини висотою 20-25 см, з широкими та м’ясистим листям темно-зеленого кольору і білими жилками. Качани можна збирати маленькими для отримання більш ніжного листя.
  • Кеш F1 – ранній гібрид капусти Пак-чой. Вегетаційний період триває 40-50 днів. Рослина формує щільні качани, з широкими салатовим листям. Підходить для посіву у відкритому ґрунті.

Салат Світ Кріспі або Фрілліс

Фрілліс — салат з загостреним гофрованим листям, який часто продають в салатних сумішах. Світ Кріспі добре хрумтить і за смаковими якостями схожий на Айсберг. За кольором він буває зеленим і червоним.

Салат Фрілліс додають в їжу у свіжому вигляді в салати, закуски, сендвічі та вітамінні коктейлі. Сорти салату прекрасно поєднується з іншими свіжими овочами, морепродуктами, м’ясом і рибою. А також, завдяки красивому вигляду, Світ Кріспі часто використовують для декорування закусок або як подушку для основних страв.

Користь салату Фрілліс

Фрілліс — це низькокалорійна зелень з великою кількістю вітамінів і мінералів у своєму складі, які в комплексі забезпечують засвоєння всіх елементів. Часте вживання Світ Кріспі допомагає поліпшити обмін речовин в організмі та нормалізувати травлення.

Вітамін С, який міститься в листовому салаті, є природним антиоксидантом і покращує роботу імунітету. Даний салат грає важливу роль в роботі жіночої репродуктивної системи.

Сорти Фрілліс (Світ Кріспі): 

– салат Вінтекс                                               – салат Експедішн

салат Вінтекс салат Експедішн

– салат Фінстар                                           – салат Екзакт (Екзект)

салат Фінстар салат Екзакт (Екзект)

– салат Експертайз                                     – салат Експлор

салат Експертайз салат Експлор

– салат Кодекс                                            – салат Данстар

салат Кодекс салат Данстар

  • Вінтекс – це салат типу Світ Кріспі з незвичайними червоними листками. Маса готової до зрізу розетки – 300-350 г. Сорт підходить для вирощування під укриттями та без. Урожай салату добре транспортується і здатний довго зберігатися не в’янучи.
  • Експедішн – листовий салат типу Саланова для всіх видів вирощування. Листова розетка зібрана із зеленого сильно розсіченого листя, загальною масою однієї рослини – 500 г. Сорт підходить для ручного та механізованого збирання. Рослина стійка до борошнистої роси, пошкоджень попелиці, внутрішнього некрозу і стрілкування.
  • Фінстар – салат змішаного сортотипу Батавія і Фрілліс. Він є лідером серед салатів для посадки в теплиці, але дає якісний урожай і у відкритому ґрунті. Пишна розетка зібрана з яскраво-зеленого листя. Салат не схильний до появи крайових опіків, некрозів і пероноспорозу.
  • Екзакт (Екзект) – сорт салату Фрілліс лінійки Саланова, який вирощують у відкритому ґрунті з весни по осінь і в теплиці круглий рік. Особливість салату в тому, що він містить в 4 рази більше листя, ніж інші Фрілліси. Розетка зі світло-зеленим сильно розсіченим листям, вагою до 500 грамів. Добре транспортується і зберігається. Сорт толерантний до борошнистої роси, попелиці та внутрішнього некрозу.
  • Експертайз – сорт салату Фрілліс зі стійкістю до спеки. Також добре себе показує на гідропоніці та інших видах субстратів. Розетка пишна, з великим, насичено-зеленим хрустким листям. Рослина швидко набирає вагу. Салат генетично стійкий до ураження вірусами.
  • Експлор – ще один Фрілліс салат лінійки Саланова для всіх видів вирощування. Розетка добре наповнена зеленими сильно розсіченим листям. Маса однієї рослини досягає 500 г. Сорт стійкий до формування квітконосу в стресових періодах, а також до борошнистої роси, попелиці та внутрішнього некрозу. Добре транспортується та зберігається.
  • Кодекс – салат типу Саланова і Фрілліс для всесезонного вирощування на гідропоніці, ґрунтових теплицях і в полі. Рослина з однаковими за розміром і формою листочками з хрусткою структурою. На смак салат злегка солодкуватий. Листя красиво виглядає оскільки на кінчиках воно червоне, а до основи плавно переходять в зелений колір.
  • Данстар – компактний хрусткий листовий салат типу Світ Кріспі. Розетка велика, зібрана зі світло-зеленого розсіченого листя. Сорт підходить для цілорічного вирощування в теплиці на гідропоніці та в полі з весни по осінь. Культура не стрілкується в стресових умовах і не схильна до крайових опіків.

Гірчичний салат

Гірчиця салатна або гірчичний салат — це однорічна трав’яниста рослина з сімейства хрестоцвітних. Листя буває зеленого і червоного кольору, зморшкувате та гладке, овальне або зазубрене, по вигляду нагадує руколу (Мізуна). Даний салат відрізняється своїм пікантним гірчичним смаком.

Щоб витягти максимум користі з листя салатної гірчиці, її вживають в сирому вигляді, додаючи в салати або використовуючи як гарнір до риби та м’яса. Деякі сорти салату гірчичний можуть бути дуже гострими, тому їх потрібно додавати в страви з обережністю.

Користь гірчичного салату

У нас це не популярна рослина. А дарма! Адже крім незвичайних смакових якостей салат дуже корисний, особливо при весняному авітамінозі. Листя салатної гірчиці багате вітамінами C, B1, B2, P, PP, каротином і мінеральними солями. Салатна гірчиця збуджує апетит, підвищує секрецію шлункового соку і корисна як протизапальний засіб.

Сорти гірчичного салату: 

– салат гірчичний Мізуна червона            – салат гірчичний Мізуна зелена

гірчичний салат Мізуна червона салат гірчичний Мізуна зелена

– салат Гірчиця червона                            – салат Гірчиця зелена

салат Гірчиця червона салат Гірчиця зелена

– салат Ядрена                                            – салат Гірчиця японська суміш

салат Ядрена салат Гірчиця японська суміш

– салат Червоний гігант                             – салат Бутербродна

салат Червоний гігант салат Бутербродна

  • Мізуна червона – японський різновид гірчичного салату, який схожий на руколу, але має більш ніжну текстуру. Листя велике, незвичайного червоного кольору з пряним смаком. Даний сорт, як і багато салатів цього виду добре росте на підвіконні та у відкритому ґрунті в другій половині літа.
  • Мізуна зелена – сорт гірчичного салату. Листя зеленого кольору, на смак злегка гірчить. Рослина добре росте круглий рік у квартирі на балконі або підвіконні та в городі у другій половині літа.
  • Гірчиця червона – холодостійкий сорт гірчичного салату, який виростає всього за 25-30 днів після посіву. Листя червоного кольору, пахуче, з гострим гірчичним смаком. Сорт відрізняється від інших стійкістю до передчасного цвітіння.
  • Гірчиця зелена – скоростиглий сорт листової гірчиці, який можна вирощувати в горщику взимку та у відкритому ґрунті навесні й восени. Від посіву до першого зрізу листя проходить 25-30 днів. Листя світло-зеленого кольору, гофроване по краях. На смак гостре, з пікантним присмаком. Сорт стійкий до стрілкування.
  • Ядрена – скоростиглий сорт листової гірчиці, який можна збирати через 30 днів після посіву. Листова розетка досягає висоти 30 см. Листя темно-зеленого кольору, хвилясте. Має приємний гірчичним смак і аромат. Призначений для посіву ранньою весною і восени.
  • Гірчиця японська суміш – суміш сортів гірчичного салату з червоними та зеленими листками. Салат має приємний пряний смак, красиво виглядає в салатах з овочами, м’ясом і морепродуктами.
  • Червоний гігант – ранній сорт гірчичного салату, який можна збирати через 25-35 днів після посіву. Листя незвичайного бордово-зеленого забарвлення. На смак гостре та соковите. До моменту збору воно досягає висоти 10-15 см.
  • Бутербродна – ранній сорт гірчиці салатної. Зелень готова до зрізу через 20-30 днів після сходів насіння. Листя середнього розміру, жовто-зеленого кольору, соковите з приємним гірчичним смаком. Збирати салат можна, коли він досягне висоти 10-15 см.

Салат Корн

Корн (Валеріанелла колоскова, валеріанелла городня, Польовий салат, Маше, Рапунцель) – це однорічна рослина сімейства Валеріанові, яка росте в багатьох місцях в дикій природі. Це ніжний зелений салат для вирощування в прохолодну погоду. Маше росте у вигляді низьких розеток з подовженого темно-зеленого листя до 10 см в довжину.

Ця ніжна зелень має м’який, злегка солодкуватий присмак і горіховий післясмак. Її найкраще додавати в салати або використовувати як гарнір до м’яса, морепродуктів, риби та страв з яєць. Сорти салату Корн можна їсти як самостійний салат, додавши до нього оливкову олію, сік лимона і насіння кунжуту.

Користь салату Корн

Польовий салат — це не просто травичка, а ціле джерело вітамінів. Ще в Давньому Римі його часто використовували в народній медицині. Корн містить вітаміни А і С, а також флавоноїди, які покращують роботу травної системи та знижують ризик виникнення серцево-судинних хвороб.

Корн рекомендується вживати для підтримки оптимального рівня гемоглобіну в крові, оскільки в ньому є залізо. Завдяки низькій калорійності, зелень рекомендована діабетикам і людям, які хочуть скинути зайву вагу. Також салат корн корисний для органів сечостатевої системи у чоловіків.

Сорти салату корн для відкритого і закритого грунту:

– салат Верде де Капрай                          – салат Діона

салат Верде де Капрай салат Діона

– салат Акцент                                             – салат Сіріла

салат Акцент салат Сіріла

  • Верде де Капрай – сорт салату типу Корн, який росте 70 днів, але збирати його можна раніше, коли рослини досягнуть висоти 20 см. Сорт стійкий до ураження хворобами та до попелиці. Верде де Капрай відмінно транспортується.
  • Діона – сорт салату Корн з мініатюрним соковитим листям. Зелень дуже ніжна на смак, з горіховим присмаком. Салат призначений для свіжого ринку, підходить для посіву навесні, влітку і восени. Діона стійка до скручування листя.
  • Акцент – сорт корн-салату для реалізації у свіжому вигляді та перероблення. Листя округлої форми, темно-зеленого кольору. Рослина компактна, з коротким стеблом. Салат підходить для вирощування весною і в осінньо-зимовий період.
  • Сіріла – це сорт польового салату з округлими темно-зеленим листям. Формує пишну розетку з товстим листям на коротких черешках. Використовується в кулінарії у свіжому вигляді.

Ми розглянули багато сортів салату і можна обрати найбільш привабливий для себе по смаку та сезону, щоб ласувати цілий рік. Але для цього доведеться або садити салат самому, або шукати гарного постачальника адже не дивлячись на таке різномаїття зберігати довго салат не вийде. Його не можна законсервувати чи заморозити, так як салат на 90% складається з води при замерзанні вода розширюється і руйнує клітинну структуру листя, внаслідок чого після відтавання воно перетвориться на мокру масу.

Салат має приємний смак тільки в тому разі, якщо він свіжий і хрусткий. Але як його правильно зберігати?

  • Якщо хочете зберегти листовий салат протягом кількох днів, загорніть його у вологу тканину, яку збризніть соком лимона або оцтом.
  • Ви також можете покласти листя в пакети з фольги або пластиковий контейнер з вентиляцією.
  • Вимитий салат псується швидше, тому в цьому випадку краще не чекати повного висихання і прибрати ще вологі качани в пластикову коробку.

Так що обирайте свій сорт салату і приємного апетиту)))

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: