Найкращі сорти редиса для різних регіонів

найкращі сорти редису для різних регіонів з описом та характеристикою

Редис – дуже популярна овочева культура. Цей смачний, корисний овоч можна успішно вирощувати з весни до осені. Селекційна робота ведеться безперервно і її результатом є нові сорти з найкращими якісними даними. Особливу популярність здобули ранні сорти, які першими з’являються на столі споживачів.

Щоб зусилля овочівника не пройшли дарма, урожай вийшов гарним, потрібно висаджувати кращі сорти редиски для відкритого ґрунту, що відрізняються апетитним, товарним зовнішнім виглядом, відмінним смаком, підвищеною врожайністю.

Як правильно вибрати сорт редису?

Редис – однорічна культура із сімейства Капустяних. З насінини, що потрапила у сприятливе середовище, спочатку утворюється потовщений коренеплід із листовою розеткою. Потім з’являється квіткова стрілка, на якій формується насіння. Зазвичай коренеплід редиски забарвлений у червоний колір, але є сорти з ліловими, рожевими, білими коренеплодами.

Як правильно вибрати сорт редису?

На ринку представлений широкий асортимент сортів, що розрізняються за тривалістю вегетаційного періоду, датою посіву, а також за кольором і формою плодів.

Редис класифікують за багатьма ознаками:

  1. За формою плода:
  • довгасті;
  • округлі;
  • веретеновидні.
  1. За масою коренеплоду:
  • дрібні, важать до 20 г;
  • середні, важать до 50 г;
  • великі, масою до 200 г.
  1. За швидкістю дозрівання:
  • ранні сорти, що доходять до технічної готовності за 17-25 діб;
  • середньоранні, дозрівають за 26-30 діб;
  • пізньостиглі – урожай збирають через 31-45 діб.

сорти редису

Сорти з перших двох груп не бояться заморозків, їх висівають ранньою весною. Пізні сорти адаптовані для зростання в літній, осінній час. Вони не поспішають пускати стрілку, вирізняються високою врожайністю, зберігаються 2 і більше місяців.

Вибір слід робити відповідно до термінів передбачуваного отримання врожаю:

  • для весняного та осіннього вирощування рекомендуються ранні сорти з коротким вегетаційним періодом;
  • для літнього вирощування відбирають сорти, стійкі до розтріскування, більшість із них переносить високі температури (18-25 °С), що викликають у весняних різновидів передчасне утворення пагонів із суцвіттям.

Фахівці рекомендують висівати різний за термінами дозрівання редис. У такому варіанті овоч все літо буде присутній на столі.

Скоростиглі сорти редису

Городники цікавляться скоростиглими сортами тому, що вони наділені низкою переваг:

  • менш ніж за місяць дають урожай вітамінної продукції, яка так потрібна після зимового авітамінозу;
  • відрізняються достатньою опірністю до вірусної, грибкової інфекції.

За 25 днів, необхідних для наливу коренеплоду, його не встигають пошкодити личинки жуків, різні черв’яки, що мешкають у ґрунті.

Скоростиглі сорти редису

Для ранньої редиски властиві такі відмінності:

  • округлі або довгасті плоди;
  • діаметр редиски становить 2-6 см;
  • сорти з подовженим коренеплодом досягають довжини 4-6 см, діаметра – 1,5 см;
  • на листках ранньої редиски паразитують тільки хрестоцвіті блішки, які легко знищуються інсектицидами.

Ранні сорти редису

При виборі варто дізнатися, які сорти раннього редису здобули у російських городників найбільшу популярність.

Розглянемо найкращі сорти раннього редису

Редис Первісток F1

Редис Первісток F1

Виведений методом схрещування різних сортів і гібридів з хорошими якісними характеристиками. За гідного догляду гібрид здатний дати врожай на 17 добу. Листя на рослинах відростає невеликого розміру, коренеплід важить 30 г, забарвлений у яскраво-червоні тони. М’якоть солодка без ознак гіркоти. Сорт витримує спеку, тому його протягом літа можна висадити 3-4 рази, починаючи з квітня, закінчуючи серпнем. Коренеплід не розтріскується, стійкий до стрілкування. За сприятливих умов обробітку, дає відмінний урожай.

Редис Сора F1

Редис Сора

Редис Сора, відгуки про який тільки позитивні, став одним із найкращих результатів роботи голландських селекціонерів. У нас сорт набув достатнього поширення. Овочівники полюбили його за достигання врожаю через 22 дні. За будь-якої довжини світлового дня редиска не стрілкується. На території України гібрид F1 Сора висівають у відкритий ґрунт з березня, закінчують посівні процедури у вересні. Листя у гібрида малих розмірів, коренеплід темного червонуватого тону, вагою 35 г, що досягає 4 см в діаметрі.

Усередині коренеплодів у Сори не буває пустотілостей, тому можна спокійно чекати, поки вони досягнуть великих розмірів. Редиска несприйнятлива до хвороб, добре зберігається, не втрачає якостей при перевезенні на великі відстані.

Редис Спека

Редис Спека

Привабливість сорту зумовлена високою продуктивністю. Маса коренеплодів доходить до 30 г. До посіву приступають у квітні, іноді гряди з редискою потрібно вкривати плівкою. Ідеально адаптований для середньої смуги, підходить для центру, окремі овочівники вирощують його і в північних регіонах. Плоди забарвлені в червоно-малиновий колір. Дозрівання відбувається дружно, коренеплоди містять аскорбінову кислоту. Урожай готовий до збору за 17-25 днів, залежно від умов зростання. До посіву приступають відразу після сходу снігу.

Редис Рондар F1

Редис Рондар F1

Урожай коренеплодів наростає за 3 тижні з моменту посіву. М’якоть білого кольору, зовні редиска малинова. Гібрид легко мириться з незначною затіненістю грядок. Листя низьке, розмір плодів дрібний, маса – 15 г. Плоди в будь-яку погоду зберігають цілісність, непогано зберігаються.

Редис Французький сніданок

Французький сніданок

Це найкращий сорт редиски для центральних та західних регіонів. Коренеплодам властива циліндрична форма, вони темно-рожевого забарвлення з поступовим переходом до білого забарвлення. Плоди великих розмірів, досягають 45 г, до збору бувають готові через 26 днів від посіву. М’якоть приємного смаку, без натяку на гіркоту, гостроту.

Редиска Міла

Редиска Міла

Рослина сильноросла. Збирання врожаю можливе через 3 тижні після посіву. Коренеплоди набувають циліндричної форми, білої та червоної, довжиною 5,5 см. М’який смак.

Редиска Рова

Редиска Рова

Підходить для вирощування в теплицях, тунелях (сівба з лютого), відкритому ґрунті. Потребує тривалого перебування на сонці. Вегетаційний період: 28-32 дні. Коренеплоди середнього розміру, сферичної форми, червоного кольору. Біла, ніжна м’якоть з м’яким смаком.

Редис середнього терміну дозрівання

Сорти, що належать до цієї групи, вирізняються уповільненою швидкістю росту. На городі, протягом літнього сезону, можна 3 рази посадити середньостиглу редиску. Перший квітневий посів потрібно вкривати в холодні періоди і на ніч. Від моменту посіву до збору врожаю проходить 1 місяць. Характеристики редиски:

  • м’якоть солодка, але з присмаком гіркоти;
  • дружні сходи;
  • гідна продуктивність;
  • стійкість до короткочасного похолодання, спеки;
  • за формою плоди округлі або подовжені;
  • великі розміри і маса коренеплодів;
  • листя може пошкоджуватися хрестоцвітими блішками, плоди, що налилися, уражаються дротяником.

До найкращих сортів із цієї групи слід віднести:

Редис Альба

Редис Альба

Належить до числа найкращих, популярних сортів редиски. Плоди за формою овальні, білого забарвлення з соковитою м’якоттю. Від висіву до періоду збору плодів проходить 37-40 днів. Зібрані коренеплоди довго зберігаються без втрати якостей. Смак чудовий, з незначною гіркотою. Редиска не утворює стрілок, дає урожай на рівні 3,5 кг.

Редиска Осінній гігант

Редиска Осінній гігант

Урожай цих гігантських коренеплодів, масою до 170 г, дозріває за 1 місяць. Покривна оболонка і м’якоть сніжно-білого кольору. Шкірочка потовщена, завдяки чому плоди зберігаються кілька місяців. Довжина коренеплодів досягає 9 см, діаметр – 6 см. За смаком редиска ідентична редьці.

Редис Вюрцбурзький 59

Редис Вюрцбурзький 59

Збір коренеплодів проводять через 25 днів. Діаметр – 4 см. Редиска яскраво червона з білою м’якоттю, без наявності гіркоти всередині. У будь-яку погоду редис зберігає цілісність. Вага плодів – 16 г. Продуктивність висока, плоди привабливого вигляду, тривалий час зберігаються.

Пізньостиглі сорти редиски

Насіння їх протягом теплої пори року садять 1 раз. Коренеплоди масивні, товстошкірі, за смаковими властивостями можуть збігатися з редькою або мають більш делікатний смак. Головною їхньою перевагою вважають тривалий час зберігання. Для дозрівання овоча потрібно 42-56 діб.

Нижче наводяться поширені сорти пізньої групи:

Редис Крижана бурулька

Редис Крижана бурулька

Редис отримав незвичайне найменування через форму коренеплоду завдовжки 14-18 см, ідентичну бурульці. Редиска ароматна, з легкою гостротою, без присутності гіркоти. Щоб зібрати врожай, чекають близько місяця з дня посіву. Редиска переносить перепади температур, ранкові заморозки, відмінно зберігається в підвалі. На 1 м² визріває близько 2 кг плодів.

Редис Червоний велетень

Редис Червоний велетень.

Редиска відмінно адаптована для районів з прохолодним, нетривалим літом, тому вважається найкращим сортом редиски для північних районів. У плодах не буває пустот, вони 90 днів зберігаються в прохолодному приміщенні. Урожай підходить до викопування приблизно через 1,5 місяця з дня посіву. Продуктивність червоних циліндричних плодів становить 4 кг з 1 м². Маса одного плоду варіює від 80 до 280 г, містить багато вітаміну “С”, але присутня гіркота.

Редис Дунганський 12/8

Редис Дунганський 12/8

Сорт полюбився городникам за високу продуктивність. З 1 м² можна отримати 3,5 кг. Плоди круглі, масивні, досягають розміру 7 см у діаметрі, вага – 47-70 г. Шкірочка червона, м’якоть підвищеної соковитості, біла. Смак чудовий, трохи гострий. Налив і дозрівання триває 8 тижнів. Період збору плодів припадає на стартовий тиждень вересня, зберегти врожай можна до наступної весни.

Сорти редису для тепличного вирощування

Редис часто висівають у теплиці з полікарбонату, у скляних, плівкових спорудах захищеного ґрунту. Найкращі, оптимальні сорти в парниках здатні видати врожай у перших числах квітня. Для досягнення цієї мети з осені потрібно підготувати ґрунт і парник – перекопати землю, внести добрива. Навесні ґрунт повторно перекопують на меншу глибину.

Насіннєвий матеріал потребує відповідної підготовки. Його просівають через сито. Для посіву використовують тільки великі екземпляри діаметром від 2 мм.

При вирощуванні редиски в теплиці важливе значення має дотримання температурного режиму. Не можна допускати підйому температури вище +20 градусів. Це особливо важко зробити в літній період, коли підвищується сонячна активність. За високих температур редиска стрілкується, у плодах утворюються порожнечі.

До переліку найкращих сортів редиски для теплиць входять такі:

  • Рубін;
  • Прем’єр;
  • Кайман;
  • Родос;
  • Любава.

Реди Рубін

Редис Рубін

Зараз у розпорядженні овочівника є безліч різноманітних сортів і гібридів редиски. Кожен городник легко може вибрати редис відповідно до вподобань. Фахівці рекомендують при виборі сорту брати до уваги особливості клімату регіону вирощування овоча, купувати районоване сортове насіння для посіву.

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: