Кабачок – невибаглива культура, що здобула популярність у вітчизняних городників. Рослина відмінно росте в більшості регіонів. Будучи близьким родичем гарбуза, кабачок відрізняється від нього швидкістю дозрівання і відмінними смаковими якостями. На зиму з кабачків роблять безліч заготовок.
Городники полюбили кабачок за легкість обробітку, доступність насіння, чудовий смак, скоростиглість, можливість культивування в захищеному і відкритому ґрунті, придатність до вирощування в усіх регіонах. До теперішнього часу сортів виведено багато і важко розібратися в пропонованому асортименті. У цій статті розглянуто найкращі сорти кабачків для відкритого ґрунту для різних регіонів, характеристики сортів та відгуки городників.
Зміст
Короткий опис культури
На овочевих ділянках фермерів і приватних овочівників вирощують різні гібридні та сортові форми кабачків, які класифікуються за кількома ознаками:
- За кольором:
- зелені;
- жовті;
- білі;
- смугасті.
- За терміном дозрівання:
- ранні;
- середні;
- пізні.
- За типом росту:
- плетисті;
- кущові.
- Типу запилення:
- комахозапильні;
- партенокарпічні.
- Урожайності:
- середньовурожайні;
- високоврожайні.
Для посадки вибирають сорти, які отримали високу оцінку у селекціонерів і позитивні відгуки у овочівників. У будь-якій групі є сорти-улюбленці. Деякі з них цінуються за скоростиглість, інші – за смак кабачків, треті – за компактність куща, четверті – за форму плодів, високий урожай.
Кущові сорти кабачків
Кабачки входять у велике сімейство Гарбузових, які зазвичай відрощують протяжні батоги, що займають багато місця. Цей фактор має велике значення, тому що нинішні дачники мають тільки 6 соток землі, на яких хочуть виростити багато різних культур.
Для дачних ділянок справжньою знахідкою є кущові форми кабачків. Їх легко вписати в обмежений простір дачної ділянки. Кущові кабачки бувають ранніми і пізніми, вітчизняної або голландської селекції.
Важливо! Для культивування треба обирати стійкі сорти кущових кабачків, що формують високі кущі з великим листям, з хорошою стійкістю до перепадів температур.
Нижче наведені сорти для відкритого ґрунту, які отримали позитивні відгуки від городників.
Кабачки Аеронавт.
Якщо поставити запитання: який сорт кабачків найкращий з кущових, то це Аеронавт. Плоди рано дозрівають, від виникнення стартових сходів до збору врожаю проходить всього 45 днів. Кабачки відмінно зберігаються, містять багато корисних сполук, вітамінів, відрізняються відмінним смаком.
Форма плодів еліптична, поверхня вирівняна, без шорсткостей, з тонкою шкіркою. Плід, завдовжки 16 см, має соковиту, білу м’якоть із насінням. Кущ компактний, головне стебло вкорочене, батогів мало. Добре росте як в теплицях так і на городніх грядках.
Кабачки Астроном.
Кабачок можна впевнено віднести до кількох груп. Рослина має форму куща, дозріває рано. Її культивують на будь-яких різновидах ґрунту, бажано після цибулі, бобових культур, картоплі. Кущ не розгалужений, з укороченим головним стеблом, батогів мало, кабачки зароджуються пучками. Плоди досягають довжини 18 см, відрізняються щільною шкіркою, забарвлення світло-зелене з білими вкрапленнями. Маса окремо взятого плоду досягає 1000 г.
Кабачки вживають у їжу після теплової обробки, роблять заготовки на зиму. Аграрії садять Астроном насінням або розсадою в городні грядки і тепличні споруди. Сорт добре чинить опір борошнистій росі.
Чорний красень.
Середньостиглий, кущовий, добре облистяний, компактний сорт. Один з найкращих сортів кабачків цукіні, що має довгі плоди інтенсивно зеленого кольору, з витонченою шкіркою, щільною зеленою м’якоттю.
Плоди використовують для вживання у свіжому вигляді, оскільки вони не призначені для тривалого зберігання і заготовок. Відрізняється відмінною врожайністю, але вирощують його тільки на городніх грядках безрозсадним способом.
Кабачки Цукеша.
Його відносять до середньостиглих сортів, відрізняється підвищеною посухостійкістю. Досягає технічного дозрівання через 1,5 місяця. Наземна частина представлена величезним кущем з великими зеленими листками з невеликими вкрапленнями білого забарвлення. Плоди овального типу, біля основи трохи звужуються, маса кабачка може досягати 1,2 кг.
Один квадратний метр може дати до 12 кг плодів, що добре зберігаються, зі шкіркою середньої товщини. Сорт плодоносить до настання мінусових температур, проявляючи стійкість до різноманітних хвороб.
Жовті сорти кабачків
З великим інтересом овочівники ставляться до жовтоплідних кабачків. У банках із зимовими заготовками вони мають літній вигляд, ікра, приготована з них, має привабливий колір.
Увага! Страви зі свіжих жовтих кабачків наповнюють організм вітамінами і корисними мінералами.
Жовтоплідний кабачок.
Насіння сорту висівають у відкритий ґрунт в останніх числах травня. З моменту появи сходів до формування першого плоду проходить приблизно 7 тижнів. Кожен кущ здатний дати приблизно 9,5 кг і цю врожайність можна підвищити, проводячи регулярні розпушування ґрунту, вносячи мінеральні добрива в процесі вегетації.
Кабачок має правильну звичну форму. Шкірочка досить тонка, м’якоть без волокон, бежевого забарвлення. Маса одного плоду в межах 1 кг, плоди легко перевозити, зберігати взимку.
Кабачок Ананасний.
Кабачки дозрівають рано, сорт високоврожайний. Кущ не розлогий, правильної форми. Формує плоди на 42-44 день з дня сходів, плодоносить масово, тривалий час. Закінчують збір врожаю за кілька днів до настання мінусових температур. Плоди сорту Ананасний золотистого забарвлення з жовтим відтінком, форма подовжена, циліндрична, середньої величини.
М’якоть має ніжну консистенцію, досить щільну, соковиту. Кабачки не схильні до переростання, з них успішно готують гарніри, годяться для консервації.
Кабачок Золотинка.
Дуже красивий, невибагливий кабачок селекції вітчизняних учених, добре адаптований для середньої смуги. За багатьма параметрами не поступається закордонним гібридам. Кущ компактного вигляду, наприкінці літа можуть утворитися кілька коротких батогів. Від моменту сходів і до збирання проходить приблизно 46 діб. Колір жовто-золотистий, у кабачків соковита і смачна м’якоть, придатна для будь-яких цілей.
Листя середньої величини, інтенсивно зеленого забарвлення з білястими плямами. Плоди овальні, середньої величини. Маса одного плоду варіює в межах 800-1200 г. Кожен кущ дає по 6,5 кг.
Ранньостиглі сорти кабачків
Ця група сортів вирощується зазвичай через розсаду. Завдяки цьому, значно наближається збір першого врожаю. З дня висадки розсади на городню ділянку і до формування першого товарного плоду проходить трохи більше місяця.
Окремі городники практикують висів насіння цього сорту. Це допустимо, але для прискорення дозрівання бажано насіння замочувати перед посівом у воді на 5 годин, потім проростити.
Важливо! Ці сорти непогано переносять температурні коливання і незначні заморозки.
Нижче коротко описані кращі представники ранньостиглих сортів.
Кабачок Іскандер
Дуже врожайний партенокарпічний гібрид від селекціонерів з Нідерландів, кущового типу. Рано достигаючий кабачок кущової форми. Від сходів до збирання проходить 40 діб. Потужно плодоносить на багатих органікою ґрунтах з нейтральною кислотністю. Не мириться з надлишком вологи в ґрунті, тому ділянки з високим стоянням підґрунтових вод для нього не придатні. Плоди середні за розміром, за формою булавоподібні, що доходять за масою до 800 г. Кущі низькі, розлогі. Листя яскраво-зеленого кольору, середнього ступеня розсічення, з плямами білястого кольору.
Кабачки Кавілі
Ранньостиглий гібрид – результат плідної роботи селекціонерів із Нідерландів. За деякими показниками нагадує Іскандер. Плоди досягають технічної стиглості за 41 день, невеликого розміру, витягнутої циліндричної форми, білясті, середньою масою 650 г. Кущі не розлогі, зберігають компактність весь термін вегетації. Листя всіяне невеликими білими цятками. Гібрид відмінно протистоїть борошнистій росі, посусі, для формування плодів не потрібне запилення комахами. Потрібно своєчасне знімання врожаю, інакше дозрілі плоди можуть загнити.
Кабачок сорту Грибовський
Один із найстаріших і найпоширеніших сортів. Плоди подовженої форми, важать майже 900 г, світло-зелені. Урожай може скласти близько 10 кг з 1 м². Сорту не страшний бактеріоз, деякі інші хвороби, без особливих наслідків переносить короткочасний дефіцит вологи в ґрунті, не висуває високих вимог до родючості ґрунту. Добре зберігається кілька місяців. Покривна оболонка тверда, біла з жовтизною м’якоть має гарний смак.
Кабачки Арал
Високоврожайний гібрид, що дозріває за 1,5 місяця. Непогано переносить короткочасні заморозки, зайву вологість. Гібрид стійкий до більшості поширених недуг цієї культури. Світло-зелені плоди за формою схожі на веретено. Годяться для вживання свіжими і для переробки. Кущ компактний, квіти і зав’язі утворюються пучкоподібно, по колу основного стебла. Плоди овально-подовжені, блідо-зеленого забарвлення з мережею білих прожилок. Біла м’якоть відрізняється соковитістю, пружністю.
Кабачки Ролик
Належить до переліку найбільш холодостійких вітчизняних сортів. Добре підійде для східних регіонів країни. Для наливу і готовності плодів потрібно 34 дні. Сорт дуже витривалий, добре протистоїть багатьом небезпечним недугам. Посуха і слабка родючість ґрунту не є перешкодою для зростання і утворення зав’язей Ролика. Плоди спочатку забарвлені в зелений колір, до моменту збирання стають білястими. Маса кабачків досягає понад 1 кг.
Кабачки Кандела
Це ранній гібрид із чудовим смаком кремової м’якоті, що містить безліч вітамінів, мінеральних речовин. Покривна оболонка досить щільна, зеленого кольору. Зривати кабачки з куща слід, не чекаючи, поки вони стануть довшими за 20 см. Завдяки цьому відбудеться перерозподіл поживних речовин у рослині на користь наростання зав’язей. Гібрид несприйнятливий проти безлічі небезпечних хвороб культури.
Кабачки Якір
Належить до ранньостиглої групи, за термінами дозрівання дасть фору багатьом закордонним гібридам. До збирання приступають на 37-39 день. Це один із поширених кабачків відкритого ґрунту. Овочівники полюбили його за хорошу лежкість, приємний, ніжний смак, непогану врожайність, що досягає 10 кг з м². Плоди довгасті, овальні, блідо-зеленого кольору. Оболонка тонка, м’якоть щільна. Маса плода у кущового кабачка Якір варіює в межах 850-1150 г. Потрібно проводити профілактичні захисні заходи, оскільки сорт не наділений сильним імунітетом.
Кабачки Зебра
Яскравий представник кабачків – цукіні, що вирізняється неповторним смаком, ароматом. Під оболонкою плоду прихований ніжний вміст із незначною кількістю насіння. Покривна оболонка цукіні майже прозора, її не видаляють під час теплової обробки. У винятково смачних плодах містяться вітаміни різних груп, вуглеводи. Сорт швидко дозріває, збирання ведуть через місяць від посадки розсади. Без наслідків переносить перепади температур, на будь-яких типах ґрунтів показує відмінну продуктивність. Плід у середньому важить 600 г. Рослина приземкувата, не плетиста, має інтенсивно забарвлене зелене листя з потовщеними прожилками. Кабачки смугасті.
Кабачки Діамант
Сорт німецьких селекціонерів, знайшов широке застосування в наших городах. Сорт винятково смачний, легко мириться з дефіцитом і надлишком вологи в ґрунті. Діамант відносять до групи ранньостиглих кабачків. За теплу пору року формує близько 20 плодів до 22 см завдовжки. Забарвлення плодів зелене, соковита м’якоть бежевого відтінку, щільна. Придатний для обробітку в умовах теплиць, в городніх грядках.
Кабачки Єрема
Відмітна риса кабачка Єрема – чудова лежкість при зберіганні. Плоди вживають у свіжому вигляді, після теплової обробки, на зимові заготовки. Плоди циліндричні, забарвлені в зелений колір. М’якоть багата на вітаміни. Після сходів потрібно почекати 46 діб, а потім братися за збирання. Збирають кілограмові кабачки завдовжки до 15 см. Зазвичай, вирощують його тільки на городніх грядках.
Кабачки Сувенір
Теж кущовий, рано дозріваючий кабачок, вирощуваний у відкритому ґрунті. Забарвлення овального кабачка може бути зеленувато-кремовим або кремовим, біла м’якоть щільна, соковита. Рясно плодоносить майже все літо. Сорт годиться для заготовок, свіжого вживання.
Кабачки Єгипетська сила
Кабачок із групи ранньостиглих, відрізняється химерним забарвленням. Злегка ребристі плоди розфарбовані темними смужками, важать приблизно 1 кг. Довжина плодів може доходити до 20 см. Добре підходять для смаження, тушкування, запікання. Молоді 12 сантиметрові плоди йдуть замість огірків під час приготування салату. М’якоть плоду щільна, хрустка, соковита, білуватого кольору.
Ми охарактеризували далеко не всі сорти кабачків. У поле зору потрапили тільки гібриди і сорти, які здобули найбільшу популярність на наших теренах. З різноманіття сортового асортименту легко вибрати потрібний сорт, виходячи з наявних умов і особистих смакових, естетичних уподобань.
Правильно підібравши 1-2 районованих для вашої місцевості гібриди або сорти, можна з незначної за площею ділянки збирати гідний урожай кабачків протягом тривалого часу. Завдяки плідній роботі селекціонерів, можна виростити екзотичний сорт і внести різноманітність у раціон харчування.