Правильне вирощування салату Айсберг на дачі

Правильне вирощування салату Айсберг на дачі

Нині популярністю користуються салати. Один із них салат Айсберг. Цей корисний продукт із низькою калорійністю приваблює своїм спокійним, нейтральним смаком. Він чудово поєднується з будь-якими соусами. При цьому його стійкість до низьких температур, невибагливість при вирощуванні на дачі та декоративний вигляд приваблює багатьох дачників.

Опис і походження салату Айсберг

Салат Айсберг – це рання культура, період дозрівання 50-90 днів, належить до качанних салатів. Зовні нагадує ранню, білокачанну капусту. Розетка світло-зеленого листя з різьбленою облямівкою утворює невеликий качан вагою 300-600 гр.

За смаковими якостями він схожий з китайською капустою, але відрізняється соковитим і хрустким листям. Ці властивості і приваблюють у приготуванні холодних закусок і в оформленні страв.

Рослина набула свого поширення по всьому світу завдяки американським селекціонерам. Вони отримали культуру на початку ХХ століття. Нині вирощується в промислових обсягах. Спочатку її називали “хрусткий салат”. Після смак його було оцінено по достоїнству.

Опис і походження салату Айсберг

Фермери для збереження врожаю використовували “крижану подушку”. Укладені в ящики качани обсипали кубиками льоду. У результаті за рослиною зачепилося слово “айс” (лід), яке потім трансформувалося в “айсберг”.

Рекомендації перед посівом Айсбергу на дачі

  • Культура віддає перевагу суглинним або супіщаним, нейтральним ґрунтам. Тому для зниження кислотності попередньо в землю вносять доломітове борошно, деревну золу або вапняк.
  • Для профілактики захворювань рослин посадки здійснюють згідно з вимогами до сівозміни. Бажано, щоб минулого року на грядках росли капуста, картопля, цибуля або зернові.
  • Салат – культура, яка здатна накопичувати нітрати в листі. Тому вносити нітратні добрива слід з обережністю. Краще перед посадками удобрити перегноєм, компостом або з осені гноєм.
  • Раннє дозрівання і декоративний вигляд дає змогу вирощувати не тільки як монокультуру на окремій грядці. Також можна вирощувати спільно з картоплею, цибулею, морквою або в міжряддях кабачків, огірків. Поки ці культури ростуть і набирають силу, салат встигне визріти. А ефектний вигляд із різьбленим листям використовується в оздобленні клумб із квітами.
  • Вибирають сонячні місця або півтінь.
  • Культура холодостійка і витримує заморозки до -2 -6 градусів. Ріст починається при +5 градусах. А оптимальна для активного зростання +18+25 градусів.
  • Щоб збільшити врожайний період можна висівати в кілька етапів, через кожні 10-14 днів.
  • Насіння, за добу перед висіванням, рекомендують проростити у вологій тканині.

Агротехніка посадки та вирощування салату насінням

Агротехніка посадки та вирощування насінням

Посів насіння у відкритий ґрунт

У першій половині квітня готують грядку. Добре розпушують і вкривають покривним матеріалом, щоб земля прогрілася. Коли плюсові температури встановилися, наприкінці квітня, на початку травня на грядці роблять рядки глибиною 3 см, через 40 см. Землю ущільнюють і проливають водою. Насіння висівають на відстані 20-30 см і засипають 1 см землею.

Якщо насіння не районоване або немає впевненості в його якості, посів, бажано, загустити. У разі хороших сходів, посадки можна прорідити або розсадити на нове місце.

Грядку вкривають плівкою. Сходи варто очікувати через 6-14 днів. Що нижча температура, то довші сходи.

Висівання розсади салату Айсберг

Краще використовувати торф’яні або пластикові стаканчики. При пересадці у відкритий ґрунт не порушується коренева структура, і культура швидше приживається.

Ґрунт використовується магазинний або з ділянки, з місця майбутньої посадки. Земля в стаканчиках злегка ущільнюється і висівається по 2-3 насінини, засипається 1 см зверху. Проливають водою і вкривають плівкою для збереження вологи і тепла.

До сходів 4-5 днів витримують температуру +16+17 градусів, далі можна підняти до +25 градусів. Через 3-4 тижні, в середині травня, коли у рослини буде 4-5 основних листочків, пересаджують у відкритий ґрунт.

За 3-5 днів до планованої пересадки розсаду необхідно загартувати. Виносити вдень із дому на вулицю в півтінь, у тихе місце, без вітру і протягів. У сонячних місцях може отримати опіки.

дку вкривають плівкою. Сходи варто очікувати через 6-14 днів. Що нижча температура, то довші сходи. Висівання розсади салату Айсберг

Пересадка розсади у відкритий ґрунт

У підготовленій, пухкій грядці через 40 см роблять ряди лунок. У рядках відстань між лунками 20-30 см.

Щоб робити акуратні, рівні лунки потрібної глибини і діаметра можна використовувати широкий загострений кілок. Земля в таких лунках відразу ущільниться.

Розсаду і лунки добре пролити водою. Якщо рослину виймають зі стаканчиків, то за допомогою легкого постукування або натискання на тару. У цьому випадку гарні торф’яні кубики, з яких не потрібно діставати рослину і можна садити відразу в ґрунт.

Розсаду злегка присипати землею. Заглиблювати кореневу систему не варто, оскільки у неї поверхневий тип зростання. Висаджуючи розсаду в різному ступені росту, можна розтягнути період збору врожаю. Сильніші пагони дадуть урожай швидше, слабші – пізніше.

Перший час рекомендують прикривати висадки плівкою або імпровізованими стаканчиками з пластикових пляшок. Особливо, якщо можливі невеликі заморозки.

Пересадка розсади у відкритий ґрунт

Висів під зиму

Ще один варіант – сіяти пізньої осені. Він хороший тим, що весняне дозрівання салату відбувається на 10-15 днів раніше, він більший і сильніший. Але при цьому є ризик вимерзання частини насіння. Тому збільшують кількість насіння для висіву під зиму в 1,5-2 рази.

Коли температура на вулиці буде в межах +1 +3 градуси, у підготовлену грядку закладають насіння. Заглиблюють на 1-1,5 см. За такого режиму насіння благополучно піде під зиму, не проростатиме. Грядку вкривають сухою травою, листям та іншим покривним матеріалом. Відкривають навесні, коли встановиться тепло.

Догляд за салатом Айсберг

Основний догляд полягає в підживленні, поливі, розпушуванні, прополюванні та проріджуванні.

  • Підживлення. Здійснюють 1-2 рази, перед посівом і під час формування качанів. Найкращий варіант поєднати з поливом і підживити органічними
    добривами. Для цього підійдуть розчин коров’яку або пташиного посліду (на 10 літрів 1-2 столові ложки).
  • Полив. Необхідний регулярний помірний полив, через день або раз на тиждень рясний. Якщо ґрунт буде сухим, погано сформуються качани, якщо вологим – ризик виникнення гнилі. Після формування зав’язей полив скорочують.
  • Розпушування і прополка. Періодичне розпушування неглибоке, щоб не пошкодити коріння. Перше через 3-4 тижні після посіву. Одночасно проходить прополка від бур’янів.
  • Якщо сходи загущені, то проводять проріджування у два етапи. Не виконуючи ці роботи вчасно, качан буде погано формуватися. Перший раз у фазі одного справжнього листочка, зберігають пагони через 4-5 см. Другий раз у фазі 6-7 справжніх листочків. Залишають рослини кожні 20-30 см.

Крім цього рослина може піддаватися захворюванням і діям шкідників.

Наприкінці росту, при нестачі кальцію може виникнути захворювання вершинна гниль, всередині стебел. При ураженні айсберга вершинною гниллю використовують розчин кальцієвої селітри. Для профілактики обприскують раз на тиждень розчином кальцієвої селітри (100-150 грам на 12 літрів води).

Вологим літом, під час нашестя слимаків і равликів, можна застосувати препарат “Грім”. Гранули розкласти по місцях скупчення.

При ураженні хрестоцвітими блішками, рясно полити водою і обсипати деревною золою. Процедуру через 3-4 дні повторити.

Причини відсутності зав’язей качанів

Причини відсутності зав'язей качанів

Приділяючи увагу правильній посадці та догляду, не завжди городники чекають молодих качанів. У чому причина?

  • Недостатній полив. До моменту утворення зав’язей здійснюють регулярний полив.
  • Тінисте місце висадки. Оптимальне місце – сонячне з півтінню.
  • Температура нижче +19 градусів, особливо в нічний час. Необхідно рослини вкривати. Найкращий режим для формування +20 +22 градуси.
  • Температура вище +25 градусів. це призводить до перезрівання, набуття гіркуватого смаку, цвітіння.
  • Недостатньо сонячних днів.
  • Загущені посадки або вчасно не було проведено проріджування.

Якщо часто середні, літні температури в регіоні вище 25 градусів на момент формування зав’язей, то посіви здійснювати раніше через розсаду або в закритий ґрунт (теплицю).

Зрізання і зберігання салату Айсберг

Через 45-90 днів після посіву, коли діаметр качанчиків досягає 5-10 см, відбувається зрізання.

Для кращого збереження соковитості листової пластини урожай збирають рано вранці. Вибирають качани середньої щільності. Молоді та пухкі погано зберігаються, а щільні перестиглі поступаються в смакових якостях.

Качани зберігають у холодильнику при +3 +5 градусів до 7 днів.

Зрізання і зберігання салату Айсберг

Попередньо укладають:

  • Пластиковий контейнер і закривають.
  • У вологу тканину і в пакет.

Цікаво, що після зрізання культура продовжує рости. На місці зрізання, на прикореневій шийці ростуть нові зав’язі. За бажання можна залишити один, для подальшого зростання.

Невеликі качани зі смачним, хрустким листям салату Айсберг все більше завойовують наші смакові вподобання. Нескладний догляд, гарне збереження і можливість виростити цей продукт, починаючи з весни і до пізньої осені, спонукає до того, щоб садити його на своїй ділянці.

Відео – салат айсберг-вирощування на дачі і в домашніх умовах

Глендана – стійкий до високих температур та стрілкування сорт салату типу айсберг

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: