Як зберігати цибулю

Як зберігати цибулю - в домашніх умовах і в погребі

Цибуля, напевно, найкорисніший коренеплід. Вона містить велику кількість вітамінів, мікроелементів і фітонцидів – природних антибіотиків. Про користь цибулі відомо з давніх часів, але особливе місце цибуля посіла в кулінарії. Ви можете уявити сучасну кухню без цього овоча? Як же правильно зберігати цибулю, щоб вона якомога довше залишалася соковитою?

Зміст

Як і коли потрібно збирати врожай

Від того, коли і як ви зберете врожай цибулі, залежить її лежкість. Дата збору врожаю залежить від регіону, в якому ви проживаєте. Якщо брати умови клімату середньої смуги, то дозрівання припадає на 70-80 день після посадки. Якщо ви не запам’ятали дату посадки, визначити ступінь зрілості цибулі можна за наочними ознаками: пожовтіння пір’я, потоншання шийки та насичений колір цибулевого лушпиння.

Як і коли потрібно збирати врожай цибулю

Збір цибулин краще проводити в суху погоду при сухому ґрунті. Якщо ви не вирощуєте цибулю в промислових масштабах, зібрати цибулю вручну не становитиме труднощів, цей спосіб найбільш оптимальний і не травмонебезпечний для коренеплодів.

Підготовка до тривалого зберігання

Перед відправленням на місце зберігання, ріпчасту цибулю слід висушити. Після вилучення цибулі із землі, розкладіть її на суху поверхню просто неба, відповідно, слідкуйте, щоб у цей день не було дощу. Дотик цибулі до сирої землі також не бажаний, це сповільнить процес просушування. За бажання, цибулю можна зв’язати пучками і підвісити в захищене від дощу місце. Краще не збивати ґрунт із коренеплодів ударами один об одного або об землю, це може завдати ушкоджень плодам, що негативно позначиться на їхній лежкості. Цибуля має повністю висохнути, це приблизно близько двох тижнів.

Умови зберігання ріпчастої цибулі

Для тривалого зберігання цибулі необхідно дотримуватися температурного режиму. Умови зберігання цибулі не допускають значних коливань температури і вологості повітря.

За якої температури та вологості зберігати цибулю

Зберігання цибулі оптимальне за температури від 0 до +3С і вологості повітря 70-80%.

Важливо не дати цибулі проростати. Якщо ви створите цибулі неправильні умови зберігання, вона може почати проростати, що негативно позначиться на її стані. Цибулеве пір’я почне тягнути з неї поживні речовини для свого зростання, через це цибуля втратить пружність, соковитість і в кінцевому підсумку, просто висохне.

Приміщення і способи зберігання

Найкраще місце для зберігання цибулі – підвал або льох, оскільки в них можна створити температурний режим і режим вологості, необхідний для збереження цибулі. Якщо ви не маєте можливості зберігати цибулю в підвалі або погребі, можна зберігати цибулю вдома, але за певних умов.

Існує багато різних способів зберігання цибулі, одні більш трудомісткі, ніж інші, але всі вони “робочі”, кожен зможе підібрати для себе найоптимальніший спосіб.

У підвалі, погребі

Перед тим, як помістити цибулю на зберігання, важливо її висушити. Після цього цибуля готова до зберігання в погребі або підвалі. У таких приміщеннях цибулю можна зберігати в тканинних мішках, у коробках, на полицях, у ящиках, у банках, у папері або в косах.

Приміщення і способи зберігання цибулі

Зберігання в холодильнику

Загалом, зберігання цибулі в холодильнику допускається, але такий спосіб має свої особливості. Такий спосіб не підійде для довгострокового зберігання, але для умов квартири підійде. Деякі кажуть, що очищену цибулю найкраще зберігати в посуді з водою, деякі загортають цибулини в папір, поліетилен. Крім іншого, цибулю можна також подрібнити і помістити в судок.

У квартирі, коморі, на балконі

Цибулю також можна зберігати у квартирних умовах, на балконі або в коморі кімнаті. Головне створити необхідний мікроклімат зі зниженою вологістю, оскільки за високої вологості цей коренеплід починає проростати.

Як створити найкращі умови для зберігання ріпчастої цибулі

Існує кілька правил для кращого збереження цибулі в домашніх умовах:

  • добре вентильоване приміщення
  • знижена вологість повітря не вище 80%
  • температура зберігання в домашніх умовах не вище +24С
  • обмеження потрапляння світла

Способи зберігання цибулі в підвалах і льохах

Льох або підвал – ідеальні приміщення для зберігання цибулі, в них легше забезпечити овочам необхідні умови зберігання, що позитивно позначиться на їхній лежкості та смакових якостях. Існує безліч способів зберігання цибулі.

Як зберігати цибулю в підвалі

Дотримуючись нехитрих правил, можна забезпечити цибулі дбайливе зберігання, що в рази збільшить терміни придатності цього коренеплоду:

  • хороша вентиляція;
  • відносна вологість повітря не вище 80%;
  • температура зберігання не повинна опускатися нижче нульової позначки.

Спеціальні контейнери

У сучасному світі придумали контейнери всіляких форм і розмірів. У них дуже зручно зберігати цибулю, такий контейнер можна поставити як на кухні, так і в погребі.

Плетені або металеві кошики

Плетені або металеві кошики для зберігання цибулі

Такі кошики не тільки практичні, а й забезпечують кожній цибулині доступ до повітря. Такі кошики можна поставити в льосі або на балконі і складати в них цибулю. Але не варто доверху їх наповнювати.

Дерев’яні ящики

Цілком непоганий варіант для зберігання цибулі. Варто врахувати, що наповнювати такі ящики слід до півметрової висоти, а інакше цибуля почне пріти і псуватися.

Керамічні горщики

Крім зберігання цибулі, ці вироби прекрасно доповнюють інтер’єр. Через свій розмір, керамічні горщики підійдуть для малої кількості цибулі, яка швидко використовується. Прекрасне рішення для зберігання в домашніх умовах.

Металеві банки

Металева ємність практично не відрізняється від керамічної, хіба що матеріалом. Як і в керамічних, у них мають бути отвори для повітря. Ідеально підходять для зберігання кількох цибулин.

Мішечки з тканини

Можна використовувати і тканинні мішечки для зберігання цибулі. Вони не перешкоджають проникненню повітря, але не потрібно їх заповнювати під зав’язку, інакше цибуля почне псуватися. Їх можна підвішувати в погребі або на балконі.

Паперові пакети

Непогане рішення зберігати цибулю в папері. У такому вигляді її можна зберігати і в погребі, і на балконі, і на кухні. Бажано, зробити кілька отворів для кращого проникнення повітря.

способи зберігання цибулі

Сітки для овочів

Це ідеальний спосіб зберігання цибулі в домашніх умовах. Завдяки таким сіткам цибулини не пріють, а дихають. Якщо якась цибулина почне активно рости або псується, її можна буде одразу відокремити від інших.

Спеціальна етажерка

Така споруда являє собою полиці з кількома добре вентильованими ємностями. Найкраще їх ставити в темних прохолодних місцях, якщо ви зібрали досить багатий урожай.

Коси плетені з цибулі

За такого способу зберігання рекомендується зв’язувати цибулини приблизно однакового розміру. Таким чином усі цибулини отримують достатню кількість повітря, і якщо цибулини почнуть псуватися, це відразу стане помітно. Крім цього, зберігання в косах є дуже зручним і безпечним способом.

Як зберігати цибулю в домашніх умовах

Через брак підвалу або льоху, цибулю можна зберігати і в домашніх умовах. Краще буде знайти для зберігання темне, не надто тепле приміщення з хорошою вентиляцією і обмеженим доступом сонячного світла.

Температура зберігання цибулі вдома не має перевищувати позначки +24С.

Рекомендації для зберігання у квартирі

Хоча температурний режим у квартирі доволі стабільний, зберігати цибулю, все ж таки, необхідно або в коморі, або на балконі. Однак, якщо ви часто використовуєте цибулю в приготуванні, то кухня також підійде.

У панчохах

Цей спосіб пройшов перевірку часом, але це не означає, що достатньо просто наповнити колготки цибулею і все. По-перше, для зберігання підійдуть світлі колготки. По-друге, має вийти не мішок із цибулею, а щось на кшталт сосиски: після поміщення однієї цибулини в капрон зав’язувати вузол, і тільки потім класти іншу цибулину. Такий спосіб не затримує вологу і добре вентилюється. Вішати таку споруду бажано в прохолодному місці.

Як зберігати цибулю в домашніх умовах

У ящику

Вирішуючи зберігати цибулю в ящиках, варто пам’ятати про те, щоб у них завжди циркулювало повітря і не потрапляло сонячне світло. Ящики можна ставити в погребі або на балконі.

Як зберігати цибулю в крейдяному порошку

Якщо цибулину опустити в крейдяний порошок, то вона покриється шаром, який збільшить термін зберігання. Крейда вбирає зайву вологу і захищає цибулину від інфекції.

У мішку з тканини

Тканинні мішки не тільки зручні для зберігання цибулі, а й досить практичні. Найголовніше не переповнювати мішок, а так його можна підвісити як у льосі, так і в себе вдома. Але що ближче до норми становить температура, то довше цибуля зберігатиметься.

У косах і зв’язках

Якщо ви збираєтеся зберігати цибулю в такому вигляді, то радять вибрати таке місце, яке не тільки відповідатиме всім нормам зберігання, а й яке буде прикрашене. Цибулева зв’язка прекрасно доповнить інтер’єр, але пам’ятайте, температура в місці зберігання не має перевищувати +24С.

Як зберігати цибулю в замороженому вигляді

Як зберігати цибулю в замороженому вигляді

Цибулю можна зберігати і в замороженому вигляді, але її не слід тримати в морозильній камері більше 5 місяців, бо цибулею це вже не можна буде назвати. Зберігати цибулини можна цілими, смаженими та нарізаними. Зберігати заморожену цибулю слід за температури близько -20С. Перед заморожуванням цибулю обов’язково миють і поміщають у поліетиленовий пакет, заздалегідь прибравши зайве повітря.

Зберігання в холодильнику і морозилці

Цибуля прекрасно лежить у холодильнику, для цього необхідно зняти з неї верхній шар лушпиння, упакувати в паперові пакети і покласти у відділення для овочів.

Для зберігання в морозильній камері: почистіть цибулю, наріжте зручними вам шматочками, покладіть у пакет або контейнер, що герметично закривається. Розморожуйте порційно, перед приготуванням їжі.

Як зберігати цибулю на балконі

Зберігання цибулі на балконі можливе тоді, коли там температура не опускається нижче нуля, інакше цибуля просто замерзне і зіпсується. Не допускається освітлення сонячними променями.

Інші місця для зберігання цибулі

Крім звичайних льохів існує так зване овочесховище. У сховищі легко встановити необхідну температуру і відсоток вологості. Сховище забезпечує регулярну циркуляцію повітря, що робить це найкращим способом зберігання.

Можливі причини псування цибулі під час зберігання, заходи профілактики

Майже всі причини псування цибулі пов’язані з недотриманням температури і відсотка вологості.

Шийкова гниль цибулі

Шийкова гниль цибулі

Така недуга, як шийкова гниль, може розвинутися через вміст у ґрунті міцелію гриба або через недотримання правильного температурного режиму. Сама інфекція може потрапити в цибулину ще на етапі збирання врожаю, особливо, якщо воно проводилося в дощову погоду, але гнити вона почне під час зберігання, коли температура становить понад +24С. Зовні, цибулина починає зверху чорніти, всередині вона м’якшає, зрештою вона повністю покривається чорним або сірим нальотом міцелію. Щоб цього не допустити, необхідно збирати цибулю в міру дозрівання, правильно сушити і правильно зберігати.

Фузаріоз

Фузаріоз цибулі

Фузаріоз – ще один результат впливу несприятливої погоди на ріст цибулі. Як і інші гриби, фузаріоз може вразити культуру через ґрунт або розвинутися в здоровій цибулині. Проявляється фузаріоз деформацією листової пластини цибулі та появою на ній жовтизни. Сама рослина перестає розвиватися, а цибулина набуває сірої серцевини. Крім цього, заражена цибулина здатна заразити всі, що залишилися, що може призвести до гниття всього врожаю навіть у період зберігання. Щоб не розвинути фузаріоз на своїй ділянці, необхідно проводити профілактичні заходи і не допускати перезволоження.

Біла гниль

Склеротиніоз або біла гниль вражає всі частини рослини і “підчепити” цей гриб можна запросто. Гриб розвивається за теплої погоди і за підвищеної вологості. Під час збирання цибулі можна помітити, що бадилля втратило життєву енергію, а коренева система покрита білими виділеннями. Сама цибулина також гниє, але пік гниття припадає на період зберігання. Щоб зберегти врожай, необхідно відразу прибирати заражені цибулини і використовувати стерильні інструменти, проводити профілактичні заходи і не перезволожувати ґрунт.

Мокра бактеріальна гниль

Мокра бактеріальна гниль цибулі

Для загибелі цілого врожаю може бути достатньо однієї цибулини хворої на мокру бактеріальну гниль. Під час збирання врожаю можна помітити в’янення бадилля, але на самих цибулинах, крім світлого обідка навколо шийки, нічого немає. Насправді, всередині цибулина починає втрачати пружність і темніти. У підсумку цибулина згниває і починає виділяти мерзенний запах. Під час зберігання, бактерії хворої цибулини переміщуються на інші через шийку і пошкодження. Щоб не допустити розвитку цієї недуги, необхідно дотримуватися режиму поливу, удобрювати ґрунт і вчасно збирати врожай.

Чи можна зберігати очищені цибулеві головки

Загалом очищену цибулю зберігати можна, але спершу її необхідно помити, помістити в посуд із водою і поставити в холодильник. Воду потрібно міняти через день. Також цибулю можна обернути в папір або в плівку. Але як би там не було, довше 7 днів зберігати цибулю не рекомендується.

Скільки можна зберігати цибулю

Залежно від сорту і способу, цибуля зберігається від кількох тижнів до кількох років. Щоб цибуля не втратила всі свої властивості, то незалежно від терміну її потрібно зберігати при правильній температурі.

Причини проростання коренів

Причиною проростання коріння може стати порушення режиму зберігання, зокрема, потрапляння на цибулю сонячного світла, яке активізує ріст кореневої системи.

Чим шкідливе проростання коренів і пера

Проростання коренів і пера в цибулі, яку призначено для тривалого зберігання, негативно позначається на самому коренеплоді, адже коріння і перо беруть поживні речовини з головки цибулі, тим самим коренеплід втрачає вологу і швидко в’яне.

Альтернативні способи зберігання ріпчастої цибулі

Існують також і альтернативні способи зберігання цибулі. Їхній принцип полягає в повній зміні структури або розміру. До таких способів відносять сушіння, засолювання і маринування.

Як зберігати цибулю в сушеному вигляді

Як зберігати цибулю в сушеному вигляді

Цей спосіб характеризується довгостроковістю зберігання, адже в такому вигляді цибуля може зберігатися понад рік. Важливо правильно її підготувати та вибрати місце. Висушити нарізану цибулю можна як завгодно, але вона має сохнути рівномірно. Таку цибулю необхідно зберігати в ємності, через яку вільно проходить повітря. Сонячне світло також не повинно потрапляти на ємність із цибулею.

Як зберігати цибулю в засолюванні

Досить практичний спосіб зберігання, якщо врожай не дуже великий. Солона цибуля може зберігатися близько року, але важливо забезпечити ємність із нею правильною температурою. Найкраще зберігати в холодильнику або на балконі, де температура не опускається нижче нуля і не піднімається вище +24С. Варто зазначити, що не можна допустити потрапляння прямих променів сонця, оскільки вони скорочують період зберігання.

Маринована цибуля

Зберігання цибулі в маринаді є, може, і не найдовгостроковішим, але досить практичним способом. У такому вигляді цибуля придатна до вживання до 30 діб, а якщо використовувати стерильну тару, то близько року. Цей спосіб характеризується тим, що в такому вигляді цибулю зберігати легше і компактніше.

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: